5 gudrybės, kurias privalote žinoti prasidėjus kepsnių sezonui

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą sugrįžus šiltiems orams, prasidėjo ir visų lauktas kepsnių ant grotelių sezonas. Tačiau tradiciniai grilio atributai kaip šašlykų majonezo marinatas ir jų gardinimas pomidorų padažu – tikra atgyvena.

Šį sezoną išbandykite naujus ir neįprastus grilio patiekalų receptus, įkvėptus naujausių kulinarinių madų ir tendencijų. Picerijų tinklo „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska dalinasi patarimais ir gudrybėmis, kurios nustebins jus ir padės nustebinti svečius.

1. Marinatas be majonezo

Daugelis lietuvių neįsivaizduoja šašlykų arba grilio mėsos marinato be majonezo. Toks marinatas populiarus, nes nereikia daug produktų, o marinavimo procesas yra greitas ir paprastas. Bet kodėl neatrasti įdomių, išskirtinių marinato skonių. Pavyzdžiui, pakeisti įprastą marinatą saldžiarūgščiais ar azijietiškais deriniais, kurie dabar ypač populiarūs.

„Šį sezoną rinkitės azijietiškoje virtuvėje sutinkamus ingredientus: ciberžolių, česnakų, kalendrų, cukraus ir kukurūzų krakmolo derinį. Į šį mišinį nepamirškite įlašinti keleto lašų azijietiško žuvies padažo, įpilti pusę stiklinės vandens bei įmušti pusę kiaušinio. Kodėl kiaušinis? Šis neįprastas ingredientas suminkštins mėsą, ši taps labai sultinga. Toks marinatas ypač tiks vištienos patiekalams“, – teigė L. Makovska.

Marinuojant kiaulieną, įprastus ingredientus kaip citrina, svogūnas, bazilikas, gali papildyti sojų padažas, česnakai, kalendros arba net mėtos, kurios suteiks mėsai egzotiškesnį skonį. Žuvis galėtų taip pat tapti puikiu pasirinkimu kepti ant grotelių: jai marinuoti rinkitės natūralius prieskonius, žoleles, pipirus.

L. Makovska siūlo vietoje įprastų šašlykų išmėginti ploną jautienos didkepsnį: „Ant grotelių apkepta iš abiejų pusių, esant 55-60 laipsnių temperatūrai mėsa tampa sultinga ir minkšta. Ją galima valgyti kaip karštą patiekalą arba kaip salotų priedą, taip pat galima naudoti mėsainiams“.

2. Kiek marinuoti – 15 minučių ar dvi paras?

Kasmet tas pats klausimas: kiek laiko marinuoti mėsą? Visgi kiekviena mėsa skirtingai sugeria marinatą, todėl lengva supainioti, kuriai užtenka vos 2 valandų, o kuriai prireiks net 2 dienų. Virtuvės šefė siūlo nustatyti brandinimo laiką pagal marinato tipą. Anot jos, kuo natūralesnis marinatas, tuo trumpiau mėsa turi būti brandinama, – kad išlaikytų savo natūralų skonį.

„Žuviai marinuoti reikia mažiausiai laiko – užtenka 15 ar 20 minučių. Mėsos marinavimas užtrunka šiek tiek ilgiau: jautienai marinuoti reikia apytiksliai 2 valandų, vištieną marinate reikėtų brandinti apie 6 valandas, kiaulieną norėtųsi palikti nakčiai, kad ji pastovėjusi suminkštėtų, o marinato skonis susigertų. Ilgiausiai marinuoti reikia ėrieną ir veršieną, – net iki 2 dienų”, – teigia L. Makovska.

3. Keičiame pomidorų padažą

Pomidorų padažas – neatsiejama lietuviškos iškylos gamtoje dalis. Save ir kitus leiskite pradžiuginti įdomesniais padažais. Vienas jų – rabarbarų skonio padažas, kuris puikiai tiks prie vištienos, kiaulienos ar jautienos. Anot L. Makovskos, šio padažo skonis rafinuotas ir įdomus, o jį pasigaminti nesudėtinga.

„Sudėkite į puodą 3 susmulkintus rabarbarus, užpilkite pusę stiklinės vandens ir ant silpnos kaitros pavirkite apie 10 minučių. Tada sudėkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną, 2-3 skilteles česnako, vieną stiklinę bet kokio pomidorų padažo, pusę stiklinės rudojo cukraus, ketvirtį stiklinės obuolių sidro acto, valgomąjį šaukštą Vorčesterio padažo ir šiek tiek garstyčių. Viską sudėję, patroškinkite dar apie 15 minučių“, – receptu dalijosi šefė.

Jeigu norite nuo tradicinės lietuviškos virtuvės pabėgti tolėliau, L. Makovska siūlo rinktis ispanų ir meksikiečių pamėgtą Salsos padažą. Šis padažas yra labai spalvingas, charakteringas, vasariškas bei lengvas. Jis taip pat yra labai sveikas – kupinas vitamino C, jame labai mažai riebalų. „Salsai pagaminti reikia labai susmulkintų daržovių: pomidorų, paprikų, aitriųjų paprikų. Jų mišinį pagardiname bazilikais arba kalendromis, žaliųjų citrinų sultimis, smulkiai supjaustytu raudonuoju svogūnu, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi“, – ingredientus vardija virtuvės šefė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
Daugiau straipsnių