Gardūs patiekalai, kurie patiks ne vien mažiesiems (receptai)

  • Teksto dydis:

Atvėsus orams vis mieliau lauko pramogas iškeičiame į jaukų pasisėdėjimą namuose, o idealia vakaro pramoga tampa geras filmas, sušildantis patiekalas ar gardus desertas. Būtent tokiems kulinariniams eksperimentams kviečia TV3 laidos „Kotrynos burtai“ rengėja Kotryna Starkienė. Ji įsitikinusi – tokie receptai patiks ne vien vaikams!

Minkšto pagrindo pica

Picos tešlai:

300 g miltų,

200 ml šilto vandens,

7 g sausų mielių,

šaukšto cukraus,

šaukšto aliejaus.

Picos priedams:

pjaustytų konservuotų pomidorų,

pomidorų padažo,

tarkuotos mocarelos,

rūkytos dešros griežinėlių.

Į dubenį suberkite miltus, cukrų, žiupsnį druskos ir viską gerai išmaišykite. Sudėkite mieles, aliejų ir nedidele srovele, nuolat maišydami, supilkite vandenį. Užmaišykite tešlą. Nors ji bus lipni, maišykite tol, kol taps vientisa ir neliks gumuliukų. Į ketaus keptuvę įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir gerai ją ištepkite. Tešlą sukrėskite į keptuvę, uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele ir palikite maždaug valandai pastovėti šiltoje vietoje, kad pakiltų. Pakilusią tešlą apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir spausdami pirštais paskirstykite po keptuvę, o tuomet palikite dar 15 min. pastovėti. Per tą laiką paruoškite likusius picos ingredientus. Picos padažui į dubenėlį įdėkite kelis šaukštus pjaustytų konservuotų pomidorų ir juos sumaišykite su keliais šaukštais pomidorų padažo. Ant picos pagrindo užberkite tarkuoto sūrio, šaukšteliu išdėliokite padažą, vėl pabarstykite sūrio ir sudėkite dešrą (naudokite šiek tiek storiau pjaustytą). Orkaitę įkaitinkite iki 230 °C temperatūros ir pašaukite į ją keptuvę su pica. Kepkite tol, kol pica iškils ir gražiai apskrus – apie 15–20 min.

 

Šokoladinis pyragas su morengu

Tešlai:

250 g juodojo šokolado,

170 g sviesto,

300 g rudojo cukraus,

50 g kakavos,

žiupsnio druskos,

5 kiaušinių,

90 g miltų.

Morengui:

3 kiaušinių baltymų,

70 g cukraus.

Norėdami paruošti tešlą brauniui, šokoladą su sviestu ištirpinkite garų vonelėje. Cukrų, kakavą ir druską suberkite į ištirpintą šokoladą ir gerai išmaišykite. Po vieną įmuškite keturis kiaušinius ir plakimo šluotele gerai įmaišykite į tešlą. Penktąjį kiaušinį atskirkite – trynį įmaišykite į tešlą, o baltymą palikite morengui. Galiausiai suberkite miltus. Viską išmaišę, supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 25 min. Kad pyragas liktų drėgnas ir šiek tiek „guminis“, svarbu jo neperkepti. Pyragas turi būti apskrudęs, bet šiek tiek minkštas viduryje. Kol keps pyragas, pradėkite plakti baltymus. Keturis kiaušinio baltymus plakite tol, kol pradės formuotis baltos putos, o tuomet iš lėto supilkite cukrų ir viską išplakite iki purių putų. Išplaktus baltymus sudėkite ant pyrago ir pašaukite jį atgal į orkaitę – kepkite dar 20 min., kol baltymas gražiai paruduos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Med.

Med. portretas
Kodėl iš to maisto daroma makalinė ,kam to sūrio,kad sočiau būtų ar kad tistūsi kaip snargliai ,kaip pjausto ir ima.Žinote ,kad skrandis nesuvirškina įvairų maistą vienodai,jis užsilieka ir keliauja toliau. Jeigu sūrį valgote ,tai sūrį valgykite ir atvirkščiai.Pavalgius riaugėja ,skundžiasi kad sunkiai virškina,o kaip manote nuo ko ,ogi nuo to ,kad valgė makalinę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių