- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (pranc. „Jaunas Božolė atvyko!“). Lapkričio 16 dieną šie žodžiai skambės daugelyje restoranų ir kavinių. Visame pasaulyje bus minima jauno vyno šventė – tai bus pirmasis bandymas spėti, koks bus šių metų vynas.
Tradicija lapkričio viduryje degustuoti božolė vyną atkeliavo iš Prancūzijos, kur nuo 1951 m. Božolė regione pradėta minėti jauno vyno diena. Šis vynas savitas tuo, kad iš „Gamay“ vynuogių jis gaminamas supaprastintos fermentacijos būdu, t. y. vynuogės paliekamos nesutraiškytos. Lietuvoje božolė dienos tradicija gyvuoja apie dešimtmetį, rašoma pranešime spaudai.
Pasak prancūzų literatūros tyrinėtojo prof. dr. Vytauto Bikulčiaus, božolė šventė minima kiekvienų metų trečią lapkričio ketvirtadienį – tą dieną atidaromi jauno vyno buteliai.
„Ši diena puiki proga atkreipti dėmesį į vieną svarbiausių Prancūzijos produktų – vyną, kuris tinka ir prie pietų, ir prie vakarienės patiekalų. Jauno vyno šventę žmonės mini skirtingai: arba paragauja vyno, trumpai padiskutuoja, koks bus šių metų vynas, ir keliauja savais keliais. Arba kartu su šeima ar draugais ruošia vakarienę, kurios metu netrūksta pokalbių ir įvairiausių užkandžių“, – pasakoja V. Bikulčius.
Jeigu nesiruošiama ilgai vakaroti ir degustuojama tik viena božolė taurė, tuomet prie vyno pasiūloma įvairių sūrių su salstelėjusiais padažais, nes božolė vynas yra vaisių poskonio. „Prancūzai prie božolė vyno dažnai patiekia šviežio ožkos sūrio. Taip pat labai tinka sūriai bri, miunsteris iš Elzaso, čederis“, – pasakoja V. Bikulčius.
Pasak eksperto, prie jauno božolė vyno dera ir įvairūs mėsos patiekalai – švelniai parūkytos ir supjaustytos dešrelės, ant griliaus kepta paukštiena, virtos kiaulių kojos ar ausys, vėžiai. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai šis vynas ragaujamas su austrėmis, tačiau tai greičiau eksperimentiniai bandymai. Vienas iš klasiškiausių patiekalų prie božolė vyno – kepta anties krūtinėlė, kuri ypač dera su garstyčių padažu.
Antienos filė su abrikosais ir garstyčių padažu
Dviem porcijoms reikės:
Dviejų gabaliukų antienos filė
100 -150 g sviesto
8 džiovintų abrikosų
100 g brendžio
Mairūno, pipirų, druskos.
Garstyčių padažui reikės:
200 g 30 proc. grietinėlės
50 g garstyčių
Petražolių ir rozmarino šakelės
Šaukštelio tarkuotų migdolų.
Gaminimas. Pamirkykite abrikosus brendyje. Antienos filė įpjaukite, įtrinkite prieskoniais, įdėkite po keturis džiovintus abrikosus ir gabaliuką sviesto. Užspauskite. Folijos lakštą aptepkite sviestu ir į ją įvyniokite įdarytą filė. Paruoštą filė kepkite orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.
Grietinėlę supilkite į prikaistuvį, lengvai pakaitinkite ant silpnos ugnies, sudėkite smulkintas petražoles, rozmarinus bei migdolus. Dar kartą pakaitinkite, įdėkite garstyčių, gerai išmaišykite. Orkaitėje iškeptą antienos filė išvyniokite iš folijos ir patiekite su garstyčių padažu bei keptais obuoliais.
Gurmaniškas užkandis
Paskrudintą juodą ruginę duonos riekelę plonai patepkite mango skonio majonezu. Ant jos uždėkite žąsų kepenėlių pašteto, užtepkite figų džemo, papuoškite petražolių šakele.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...