Liko šiek tiek kūčiukų? Verta išbandyti deserto receptą

  • Teksto dydis:

Per šv. Kūčių vakarienę Lietuvos gyventojai tradiciškai pasidalija į dvi stovyklas. Vieni tikina, kad aguonų pienas pats skaniausias su kietais ir traškiais kūčiukais. Antrieji aiškina, kad įbėrus saują kūčiukų būtina luktelėti, kol šie išbrinks ir taps minkštučiai. O ką daryti, jeigu aguonų pienas suvalgytas, šventės pasibaigė, bet kūčiukų – vis dar liko? Maisto gamybos ekspertas siūlo išeitį.

Metų pabaigoje Lietuvos kepėjai pagal specialius receptus prikepa kalnus kūčiukų, nes jų pardavimai šauna į aukštumas. „Per šventes Lietuvoje kūčiukų galima rasti kone ant kiekvieno stalo. Gruodį, prieš Kalėdas, jų paklausa yra didžiausia. Tačiau pastebime, kad dalis pirkėjų kūčiukų ima ieškoti spalio pabaigoje ir lapkritį. Be to, praėjus Kalėdoms, kūčiukų paklausa staiga neišnyksta, tik palaipsniui atslūgsta – duomenys rodo, kad lietuviai jais noriai mėgaujasi sausį ir vasarį“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Skaičiuojama, kad iš lietuviško prekybos tinklo per metus pas pirkėjus iškeliauja apie 280 tonų šių tradicinių kepinių.

Greta tradicinių iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų pagamintų kepinių, pirkėjai gali išbandyti ir naujų skonių kūčiukus – viso grūdo miltų ar su linų sėmenimis.

Populiariausi – tradiciniai

Vis dėlto V. Drulienė pastebi, kad dauguma pirkėjų ieško kūčiukų, iškeptų pagal tradicinius receptus, kuriuos metų metais puoselėja Lietuvos kepėjai. „Maximos“ duomenimis, daugiausia parduodama sveriamų kūčiukų. Vien šių metų gruodį jų nupirkta per 107 tonas.

Maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pastebi, kad sveriamų kūčiukų kaina yra pati palankiausia, o ilgametę patirtį turintys kepėjai užtikrina aukščiausią gaminių kokybę. „Žinoma, į indą namuose suberti kūčiukai sudžiūva greičiau negu laikomi sandarioje pakuotėje. Tačiau net ir kietoki, apdžiūvę kūčiukai yra tinkami vartoti – iš jų galima pasigaminti puikų tinginį“, – siūlo maisto gamybos ekspertas.

Tad, jeigu namuose po švenčių liko nemažai kūčiukų, šeimą nustebinti padės šis receptas:

Reikės:

400 g kūčiukų,

400 g saldinto kondensuoto pieno,

190 gramų sviesto,

2 šaukštų kakavos,

50 g mėgstamo šokolado.

Gaminimas. Pirmiausia kūčiukus kiek susmulkinkite – sudėkite juos į sandarų užspaudžiamą maišelį ir padaužykite tešlos kočiojimo įrankiu ar mediniu plaktuku. Sviestą išlydykite puode, tuomet suberkite sulaužytą šokoladą, kakavą, saldintą kondensuotą pieną ant silpnos ugnies, kol viskas išsimaišys ir taps vientisa mase. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir palikite trumpam atvėsti. Į kakavinę masę suberkite sutrupintus kūčiukus, gerai viską išmaišykite. Jeigu norisi, galite pridėti ir priedų, pavyzdžiui, įvairių sėklų ar džiovintų vaisių bei uogų. Sudėkite viską ant maistinės plėvelės, suformuokite pailgo ritinio formą, suslėkite ir dėkite tinginį į šaldytuvą bent keturioms valandoms.


Šiame straipsnyje: kūčiukaitinginysdesertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
Daugiau straipsnių