Nealkoholinių gėrimų mada: jau pasiūlė vyno ir džino skonių gėrimus

  • Teksto dydis:

Valgant restorane nebūtina maistą užsigerti tik vynu ar vandeniu. Naujoviškiems nealkoholiniams kokteiliams skonį suteikia žolelės, vaisiai ir kitokie ingredientai.

Anksčiau kukliai slėpęsi valgiaraščių pabaigoje, šiandien nealkoholiniai gėrimai – madingiausių Londono barų meniu dėmesio centre. Geriausi barmenai kuria naujus gėrimus be alkoholio. Pavyzdžiui, kokteiliai gardinami rozmarinais, kvapiaisiais pipirais ir net gaminami iš garstyčiomis pagardintų burokėlių.

D. Britanijoje populiarėja socialinės kampanijos, tokios kaip „Go Sober for October“ („Negerk nė lašelio iki spalio“) ar „Dry January“ („Sausas sausis“), skatinančios žmones negerti. Šiemet „Sausą sausį“ Jungtinėje Karalystėje alkoholio atsisakė daugiau nei 3 mln. žmonių. Ir alkoholinių gėrimų gamintojai taikosi prie naujų tendencijų. Jie kuria distiliuotą nealkoholinį gėrimą, skoniu primenantį džiną, bet neturintį nei cukraus, nei dirbtinių skonio stipriklių.

„Seedlip“ įkūrėjas Benas Bransonas jau 10 metų nevartoja alkoholio, tačiau jam nepatiko menkas alternatyvų pasirinkimas, todėl nusprendė sukurti naują nealkoholinį gėrimą.

„Kai susitinki su draugais, grįžti namo po sunkios darbo dienos ar ruošiesi vakarieniauti, bet nenori gerti raudonojo vyno, jautiesi keistokai, nes nėra kuo jo pakeisti“, – problemą pabrėžia B. Bransonas.

„Ką gerti, jeigu negeri?“ tapo B. Bransono kompanijos šūkiu. 2015 m. įkurta įmonė gamina ir platina nealkoholinius gėrimus.

Iš šešių sudedamųjų dalių pagamintas „Seedlip“ puikiai tinka su kitais gėrimais. Dažniausiai jis geriamas su toniku. Tai garsiojo džino su toniku kokteilio pakaitalas.

Sgroene/Pixabay nuotr.

„Mums labai pasisekė, nes dirbame su daugybe puikių barų ir šaunių barmenų. Jie nuostabūs ir įkvepia mane toliau kurti naujus gėrimus. Alkoholio nevartojantiems žmonėms, vietoj šviežiai spaustų sulčių kokteilių, galime pasiūlyti ištisą gamą suaugusiems skirtų gėrimų“, – pasakoja B. Bransonas.

Baras „Gong“ – bene žinomiausia vieta Londone, kurioje siūlomi nealkoholiniai kokteiliai. „Gong“ įrengtas ištaigingo viešbučio „Shangri-La“ 52-ame aukšte ir yra aukščiausiai iškilęs Londono baras. Barmenas Federico Cubeddu su kolegomis ilgiau nei metus kūrė kokteilių meniu. Vienas iš gėrimų yra „Web-Slinger“, suplaktas iš fetos sūrymo, špinatų sirupo, ‘Bramley’ veislės obuolių koncentrato ir „Seedlip“.

„Seedlip“, nors dedame vos lašelį, užtikrina, kad visi ingredientai reikiamai susimaišys ir gerai derės vienas su kitu. Pasakyčiau taip: be jo tikrai trūktų vienos grandinės dalies“, – tikina F. Cubeddu.

Geriausi barai kuria savo kokteilius. Laboratoriją primenančioje virtuvėje kuriami, rafinuojami ir gaminami įvairūs ingredientai, iš kurių plakami kokteiliai. Mokslinių tyrimų ir plėtros grupei vadovaujanti Zoe Burgess teigia, kad pradėjusi kurti nealkoholinius kokteilius turėjo pakeisti ir mąstymą.

„Alkoholio prigimtis ir jo garavimo savybės lemia, kad tokio gėrimo skonis labai gerai atsiskleidžia. Tikriausiai girdėjote, kad alkoholiniai gėrimai puikiai užuodžiami. Tas tiesa. Bet tai nereiškia, kad negalime sukurti puikaus aromato gėrimo be alkoholio“, – aiškina mokslinių tyrimų vadovė Z. Burgess.

Londono restoranų užkulisiuose someljė ir barmenai irgi kuria nealkoholinius gėrimus, kurie derėtų prie patiekalų. 2017-aisiais restoranas „Clove Club“ pateko į geriausių pasaulyje restoranų 50-tuką. Baro šefas Robas Simpsonas pirmenybę teikia tiems nealkoholiniams gėrimams, kurie geriau, nei įprastai užsakomi vynai, pabrėžia ar atskleidžia patiekalų skonį. Vienas naujausių – arbatos gėrimas, kaip ir vynas turintis taninų.

„Patys nuostabiausi skoniai, išgaunami nenaudojant alkoholio. Tai skirtingos sudėties gėrimai, kiekvienas gurkšnis vis kitoks. Vyno skonis iš esmės toks pat. Žinoma, galite rinktis vyną, kuris gomuryje bus sodresnis, sausesnis ar kiek aštresnis, bet skonis vis vien bus kaip vyno“, – tikina R. Simpsonas.

Plačiau apie tai, kaip kuriami nealkoholiniai gėrimai, – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IDIJOTISKIAU NEGALI BUTI , KAI

IDIJOTISKIAU NEGALI BUTI , KAI  portretas
Kovotojai uz blaivybe "isrsdineja" vyno , alaus , viskio skonio arbateles , o vegetarai is sojos kepasi "karbonadus"....... Manau , butu daug garbingiau , jei daiktus vadintumete savo vardais.... Ir gal greiciau nustotumete ilgetis anu - senu laiku .......

Troškulys

Troškulys portretas
įvaizdis nėra viskas... - troškulys yra viskas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
Daugiau straipsnių