Sveika mityba – biudžeto ribose

  • Teksto dydis:

Sveika mityba – raktas į kokybišką ir ilgaamžį gyvenimą. Tačiau daugelis namuose šeimininkaujančių žmonių vis dar klaidingai įsitikinę, kad tai brangus malonumas. Žinoma kulinarijos knygų ir maisto tinklaraščio autorė Nida Degutienė paneigia šį mitą ir dalijasi naudingais patarimais.

Trys svarbiausios taisyklės

"Dažnai patys sveikiausi ingredientai yra lengviausiai randami ir nebrangūs – pavyzdžiui, kruopos, ankštinės ir šakninės daržovės, kiaušiniai, paukštiena. Renkantis vietines, sezonines daržoves per patį derliaus piką, sumokame daug mažiau, nei pirkdami atvežtas iš už jūrų marių, ypač ne sezono metu", – teigia kulinarė.

Sveika mityba N.Degutienei reiškia sezoninius ir visaverčius patiekalus, kuriuos reikėtų gaminti iš kokybiškų, šviežių ingredientų. Kulinarė kritikuoja dietų kultūrą, nebent tai daryti lieptų medikai. Pradedantiems sveikos mitybos kelionę svarbu žinoti, kad žmogui reikia įvairovės: vitaminų ir mineralų, ląstelienos, baltymų, riebalų ir angliavandenių.

"Jeigu žmonės maistą gamina patys, jie dviem trečdaliais lenkia tuos, kurie pasikliauna pirktiniais patiekalais ir pusgaminiais", – sako N.Degutienė. Kulinarė pabrėžia, kad vertėtų įgyti įprotį skaityti produktų etiketes. Jeigu ingredient pavadinimai skamba pažįstamai – toks maistas tikrai gali keliauti į virtuvės spintelę.

"Jeigu etiketėje esantys užrašai primena chemijos pamokoje išmoktą periodinę elementų lentelę – turėtų užsidegti raudona lemputė. Toks maistas greičiausiai nebus labai naudingas, jame gali būti pernelyg daug konservantų, cukrų ar riebalų, jis tik trumpam numalšins alkį", – sako kulinarijos knygų autorė.

Renkantis produktus, reikėtų atsižvelgti ir į sezoniškumą – atvežtiniai pomidorai žiemą nebus tokie pat vertingi kaip vidurvasarį užaugę vietos ūkiuose. Todėl žiemą kur kas parankiau naudoti konservuotas daržoves – jos juk į stiklainius pateko tada, kai buvo pačios skaniausios. Svarbu valgyti kuo daugiau daržovių, žuvies produktų, o sportuojantiems nepamiršti baltymų. N.Degutienė įvardijo tris sveikos mitybos taisykles: sezoniškumas, vartojamų produktų įvairumas ir kuo pastovesnis mitybos režimas.

Brangu – nebūtinai vertinga

Maisto tinklaraštininkė pabrėžia, kad svarbu planuoti maisto racioną bent kelioms dienoms į priekį. Statistika negailestinga: ne restoranai ar parduotuvės, bet būtent namų ūkiai išmeta didžiausią dalį nesuvartoto maisto, vadinasi, išmeta ir pinigus.

"Aš visada einu į maisto parduotuvę su sąrašu reikalingų produktų, taip mano krepšelyje neatsiranda atsitiktinių prekių. Planuodama racioną, pagalvoju ne tik ką skanaus paruošiu, bet kurie patiekalai bus vertingiausi savo maistinėmis savybėmis. Nebūtinai vertingiausi reiškia brangiausi: paradoksalu, bet, pavyzdžiui, kuo mažiau apdorotos kruopos – tuo jos pigesnės, bet kartu ir naudingesnės sveikatai", – teigia N.Degutienė.

Kulinarė įvardijo pagrindinius produktus, kurių visada derėtų turėti namuose: kruopų, ankštinių, viso grūdo miltų, makaronų, konservuotų pomidorų, tunų, kiaušinių. Nė vienas iš šių produktų nėra brangus, tačiau visi jie naudingi sveikatai.

"Pravartu šaldiklyje turėti ne tik užšaldytų vaisių, daržovių, prieskoninių daržovių, bet ir išmirkytų pupelių arba avinžirnių – šiais maistingais priedais galima papildyti sriubas ir troškinius. Jie ypač naudingi mūsų sveikatai, be to, išmirkius iš anksto, labai sutrumpėja maisto pagaminimo laikas", – atskleidžia kulinarė.

Dažniausios klaidos apsiperkant

Planavimas yra sveikos ir ekonomiškos mitybos pagrindas. "Man patinka tiksliai suplanuoti, ką gaminsiu visą savaitę. Tada parduotuvėse sugaištu mažiau laiko, išleidžiu mažiau pinigų ir įsigiju tik tai, ko reikia būtent tiems patiekalams pagaminti", – sako N.Degutienė.

Kulinarė nemėgsta išmesti maisto, todėl vieną dieną per savaitę skiria sunaudoti visiems susikaupusiems maisto likučiams ir tai daryti pataria  kitiems.

"Laimingi tie, kurie turi galimybę bent kai kurių produktų užsiauginti patys", – teigia N.Degutienė. Sezono metu produktai ne tik skaniausi, vertingiausi, bet ir pigiausi – jų reikėtų ieškoti ir turguje. Pasak kulinarės, lietuviška vasara gana trumpa, bet ir itin gausi gėrybių, todėl patartina pasiruošti ir žiemai – užsišaldyti, užkonservuoti, užsūdyti arba išdžiovinti. Tai visais atvejais pigiau, nei pirkti jau paruoštas daržoves, padažus ar kitus gaminius.

"Instinktyvus pirkimas ir ypač pirkimas tada, kai esi alkanas, – rizika prisipirkti padrikų ingredientų, kurie greičiausiai taip ir suges nepanaudoti. Taip pat per kišenę smarkiai gali suduoti ir maisto pirkimas be plano ir sezoniškumo nepaisymas", – pašnekovė įvardijo dažniausiai daromas maisto pirkimo klaidas.

N.Degutienė tvirtina, kad paprastų vasariškų receptų visai šeimai, kurie džiugins ne tik skrandį, bet ir piniginę, gausu. Pavyzdžiui, sočios pastos salotos su tunais tiks ir pietums, ir lengvai vakarienei, ir piknikui.

Pastos ir tunų salotos

(4 asm.)

1 skiltelė susmulkinto česnako,

2 šaukšteliai nutarkuotos citrinos žievelės,

2 šaukštai citrinų sulčių,

2,5 stiklinės susmulkintų petražolių lapelių,

1,5 stiklinės susmulkintų krapų,

1 šaukštelis druskos,

¼ stiklinės (60 ml) baltojo balzaminio acto,

½ stiklinės (120 ml) alyvuogių aliejaus,

1 stiklinė supjaustytų žaliųjų alyvuogių be kauliukų,

400 g pastos (rinkitės stambesnius makaronus – vamzdelius, kriaukleles ar kt.),

2x120 g konservuotų tunų (skystį nupilkite),

gražgarsčių lapellių ir grūstų juodųjų pipirų patiekti.

Dideliame dubenyje sumaišykite česnaką, citrinų žievelę ir sultis, petražoles, krapus, druską, balzaminį actą ir aliejų. Pastą išvirkite al dente (šiek tiek trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės), perliekite lediniu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į paruoštą padažą. Suberkite alyvuoges ir gerai išmaišykite, kad pasidengtų padažu. Viską sudėkite į didelį serviravimo indą. Ant viršaus dėkite tuną, gražgarsčių lapelius ir pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių