Žaliavalgiški sušiai

  • Teksto dydis:

Kaip pasigaminti žaliavalgišką suši? Receptu dalinasi mitybos ir sveikesnės gyvensenos konsultantė Irena Žentalytė.

Sudėtinės dalys:

Morkos, 1/2 vnt.

Citrinos sultys, 4 v. šaukštai

Saulėgrąžos, 3/4 stiklinė

Baltasis ridikas, 100 g

Agurkas, pagal skonį

Pomidoras, pagal skonį

Salieras, pagal skonį

Raudonoji paprika, pagal skonį

Jūros dumblių lapai, 1 vnt.

Druska, žiupsnelis

Svogūnų laiškai, pagal skonį

Gaminimas:

Pirmiausia sutarkuojame morką plonomis juostelėmis ir užpylus pusės citrinos sultis, gerai įmasažuojame (citrinos sultyse marinuotos morkos).

Gaminame žaliavalgiškų suši pagrindą (kitaip tariant, žaliavalgiškus ryžius). Jį galima gaminti iš išmirkytų saulėje džiovintų pomidorų bei baltojo ridiko. Taip pat iš saulėgrąžų ir baltojo ridiko (būtent šio pagrindo proporcijos pažymėtos ties šio recepto sudėtinėmis dalimis). Taigi į el.smulkintuvo talpą beriame nepilną stiklinę saulėgrąžų sėklų, smulkiname pulsuojančiai, kad matytume, kaip vyksta smulkinimo procesas. Sėklų nemalame iki miltų. Atvirkščiai, sėklas reikia tik suskaldyti. Tuomet į el. smulkintuvo talpą pridedame kubeliais pjaustyto (prieš tai nulupto) baltojo ridiko. Smulkiname iki granuliuotos masės (kuo panašesnės į virtus ryžius). Beriame žiupsnelį druskos, kuri leis ridiko sultims atsipalaiduoti ir dar geriau “surišti” masę, sumaišome.

Supjaustome daržoves plonomis juostelėmis: agurką (prieš tai išpjauname sėklas), papriką, pomidorą, salierą. Tiesa, daržovių kiekių nenurodome, nes jų tiesiog reikia pernelyg mažai (t.y. keletos juostelių agurko, saliero, pomidoro…) ir pagal kiekvieno individualų skonį.

Gaminame patį suktinuką. Du trečdalius jūros dumblių lapo padengiame saulėgrąžų sėklų ir baltojo ridiko mase (apie 5 mm storio sluoksnis). Į vidurį dedame juostelėmis pjaustytas daržoves, citrinos sultyse pamarinuotas morkas bei guldome šviežius svogūno laiškus. Susukame suktinuką (naudojantis sušių takeliu) ir padedame jūros dumblių lapui sulipti suvilgydami jo galiuką citrinos sultimis. Suformavus suktinuką, supjaustome griežinėliais – turėtumėte turėti ant stalo 8 vienodo dydžio sušius. Valgome kaip ir tradicinius sušius – su vasabi krienais, imbieru ir sojos padažu.

Receptą parengė Irena Žentalytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

Daugiau straipsnių