- technologijos inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Linkolnšyre (Jungtinė Karalystė) veikiančio restorano "Bindi" šefas sukūrė aitriausią planetoje padažą, kuriuo pagardinamos vištų šlaunelės
Linkolnšyre (Jungtinė Karalystė) veikiančio restorano "Bindi" šefas sukūrė aitriausią planetoje padažą, kuriuo pagardinamos vištų šlaunelės. Apie šį kulinarinį užtaisą daug pasako jo pavadinimas – "Atomic Kick Ass" (pažodžiui - "Atominis spyris į minkštąją"). Tačiau ne mažiau iškalbinga ir kita detalė: šefas šį padažą gamina tik su dujokauke. Ragavusieji pamena: krimstelėjus tokios kulšelės susidaro įspūdis, kad burnoje detonavo atominis užtaisas.
Smalsu, kokio aštrumo šis padažas? Jo autorius, šefas Muhammedas Karimas dujokaukę dedasi ne šiaip sau. Tiems, kam reikia daugiau techninės statistikos, derėtų žinoti, kad padažas "Atomic Kick Ass" surinktų 12 mln. vienetų pagal Skovilio aitrumo skalę (angl. – Scoville scale). O tai yra net keletą kartų aitriau nei policininkų naudojamos pipirinės-ašarinės dujos.
Pats kulinarinio užtaiso išradėjas padažo aitrumą apibūdina taip: atrodo, kad burnon įsidėjai iki raudonumo įkaitintos geležies, ir ją ten laikai. Šefas neslepia, kad šio padažo paragauti pasiryžusiems bepročiams nuotykis dėl šalutinių poveikių dažniausiai baigiasi greitosios pagalbos automobilyje. Kokie tie šalutiniai poveikiai? Veido paralyžius, kūno traukuliai, kartais netgi vidinis kraujavimas. Visa tai gali nutikti paragavus šėtoniškojo padažo.
"Jo paragavęs pastarasis narsuolis pradėjo labai intensyviai prakaituoti ir be perstojo plekšnojo, o vėliau ir daužė savo veidą, tačiau veltui – jis veidas buvo paralyžiuotas", - pasakoja M. Karimas. – Paralyžius trunka gerą pusvalandį. Gali prasidėti ir kūno traukuliai."
Restorano "Bindi" personalas baigęs privalomus pirmosios pagalbos teikimo kursus, tad apopleksijos apimtus klientus "reanimuoja", kol sulaukia medikų brigados.
Restorano šefas įsitikinęs, kad jo padažas yra labai pavojingas ginklas, todėl akylai saugomas nuo kitų ir nuo galimybės paragauti jo netyčia. O pageidaujanties išbandyti savo receptorių atsparumą patiekalo aitrumui, restoranas siūlo "Atomic Kick Ass" iššūkį, kurį įveikęs asmuo gauna 100 svarų (apie 400 litų). Viskas, ką reikia padaryti – per 15 min. suvalgyti dešimt ugniniu padažu pagardintų vištos šlaunelių. Iki šiol iššūkį yra pamėginę įveikti tik 20 nutrūktgalvių. Rekordas – dvi šlaunelės.
Atominis padažas pagamintas iš aitriausių pasaulyje pipirų – taip pat ir iš portale jau aprašytų "Moruaga Scorpion" bei iš "Carolina Reaper". Į padažo pilama ir 5 ml specialaus čili ekstrakto, kurio aitrumas vertinamas 13 mln. skovilių. Padažas toks aitrus, kad jį ragaujantys lankytojai privaloma tvarka užsimauna dvi poras pirštinaičių.
Vis dėlto M. Karimas savojo užtaiso aitrumu nėra visiškai patenkintas – jis šiuo metu kuria šį tą galingesnio. "Bangladeše mano mama augina hibridinį čilį pipirą, kurį vadiname "Hulk". Tai – visų aštriausių čili pipirų hibridas. Jo aitrumas – 3 mln. skovilių."
"Youtube" pavyko rasti du priešingus vaizdo siužetus apie "Atomic Kick Ass": viename jo ragauja nepatyręs gurmanas, kitame – aitrių patiekalų valgymo dešimto dano juodojo diržo savininkas. Deja, pastarasis sudorojęs dvi šlauneles, atsiprašė ir kitų aštuonių atsisakė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...