Palanga kviečia į Jurgines

Maždaug pusė tūkstančio etnokultūros propaguotojų sugužėjo į Lietuvos kultūros sostinę Palangą, kad jau šiandien praturtintų tarptautinį Jurginių papročių festivalį "Jurgi, paimk raktus".

Jau dvidešimt trečius metus švęsti Jurgines kviečiantis kurortas šiemet liaudies kūrybos ir tradicijų gerbėjams parengė išskirtinę dovaną. Tradicinę Jurginių šventę keičia tarptautinis festivalis, kuriame panoro dalyvauti 28 geriausi folkloro ansambliai, ir ne tik iš Lietuvos.

Dalyvauti Jurginių festivalyje buvo pakviesti užsienio miestų, su kuriais draugauja Palanga, folkloro ansambliai. Ne visų atstovai galėjo atvykti, tačiau festivalį praturtins atlikėjai iš Latvijos, Estijos bei Prancūzijos.

Visi ansambliai parengė programas, remdamiesi autentiškais savo regiono Jurginių papročiais, ir tai nebus vien dainos – festivalio žiūrovams bus pristatyta labai daug šokių, liaudiškų, piemenų žaidimų. Svečiai iš užsienio pristatys savo krašto Jurginių ar su pavasariu susijusius papročius.

Į centrinę miesto aikštę šiandien 15 val. pakvies "Jurginių turgelis". Tai nebus tradicinis kermošius – savo išmonę čia demonstruos kulinarinio paveldo atstovai, šventinę nuotaiką palaikys folkloro ansamblių pasirodymai, kantri muzikos atstovai iš Šilalės "Karčemėlė", bus organizuojami piemenų žaidimai. O ryt Žemaitijos ir Klaipėdos krašto tautinio paveldo maisto produktų gamintojai surengs varžytuves.

Jurginių dainos penktadienį skambės ir Senojoje gimnazijoje, kur vyks festivalio ansamblių parodomasis koncertas "Linksmą pavasarį mums pagražinki", šeštadienį įvairių regionų Jurginių papročiai bus pristatomi miesto aikštėse bei skveruose, o pavakare festivalio dalyviai surengs dainomis ir šokiais paįvairintas eitynes į Birutės parką, kur bus ieškoma šv. Jurgio raktų.

Renginio metu įvairiose parko vietose skambės Jurginių dainos, skudučių, ragų, dūdmaišių, lumzdelių muzika, bus sukami rateliai. Vėliau dainos bei renginys "Yra aukštas kalnas, Biruta vadintas" persikels į Birutės kalną.

Vienu gražiausių šventės renginių taps šiemetė naujovė – šeštadienį 21 val. prie jūros tilto vyks šv. Jurgio ir Smako kovos inscenizacija. Devyniais žemaitukais atjoję šv. Jurgio raiteliai sudegins 12 m ilgio ir 4 m aukščio šiaudinį blogio simbolį – Smaką. Įspūdingas renginys bus praturtintas ir pirotechnikos efektais.

Žaidimai, šokiai, pramogos su žirgais Skulptūrų parke, dainų pynė ant jūros tilto visų lauks ir sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių