Juragiuose įsikūrė „Gogeno namai“

  • Teksto dydis:

Juragiuose duris atvėrė „Akvilos“ grupinio gyvenimo namai, kuriuose įsikūrė dešimt  intelekto negalią turinčių asmenų. Tai jau trečia tokia įstaiga Kauno rajone.

Gyventojai savo namams suteikė prancūzų dailininko Polio Gogeno vardą, todėl juose bus daug spalvų, ypač geltonos, kurią taip mėgo garsusis impresionistas.

Kodėl pasirinktas šio tapytojo vardas? „Akvilos“ įkūrėja Jolita Čilvinaitė paaiškino, kad P. Gogenas gilinosi į egzistencinius klausimus, kurie aktualūs kiekvienam žmogui. Jo paveikslo reprodukcija „Iš kur atėjome? Kas esame? Kur einame?“ kabo ant naujųjų grupinio gyvenimo namų sienos.

„Gogeno namuose“ atsiras ir daugiau meno kūrinių. Vieną jų įkurtuvių proga bendruomenei padovanojo Labdaros ir paramos fondo vadovė Aurelija Makūnienė. Su gėlėmis ir dovanomis taip pat atvyko Juragių, Mastaičių, Sąnašos bendruomenių atstovai, vietos gyventojai, partneriai.

Po sveikinimo kalbų kieme buvo pasodinti pirmieji medeliai – liepa ir šermukšnis. Meras Valerijus Makūnas patikino, kad ateityje žalumos bus daugiau, nes greta esančiame sklype Kauno rajono savivaldybė planuoja įrengti parkelį.

Meras prisiminė, kad iš pradžių Juragių bendruomenė į projektą žiūrėjo nepatikliai, bet vėliau, labiau įsigilinus į situaciją, bendrystės tiltai buvo nutiesti. „Svarbu, kad ne tik išsivysčiusiose Europos šalyse, bet ir Lietuvoje šiems žmonėms galime suteikti daugiau saugumo ir gyvenimo pilnatvės“, – kalbėjo V. Makūnas, linkėdamas visiems ir toliau gražiai bendrauti.

„Mylėkite mūsų vaikus, nes jie yra šaunūs ir nori gyventi savarankiškai“, – pritarė merui tėvų vardu kalbėjusi Miglės mama.

Pasaulyje kuriasi vis daugiau organizacijų, teikiančių pagalbą žmonėms su negalia. Antroposofinės iniciatyvos „Camphillo“ krypčiai atstovaujanti „Akvila“ savo veiklą pradėjo 2018 m. Garliavoje. Bendruomenė veikia socialinės terapijos principu, kurio esmė yra savarankiškas gyvenimas bendruomenėje.

„Apsilankiusieji mūsų organizacijoje visai kitaip pamato neįgalius žmones, nes dėmesys kreipiamas į asmenį, o ne į jo negalią. Kai žmogui sudaromos sąlygos bendrauti, dirbti ir socializuotis, tada negalios nebesimato“, – tvirtino J. Čilvinaitė.

„Akvilos“ stiprybė yra keturios socialinės dirbtuvės, kuriose gaminamas maistas, rankdarbiai, sąsiuviniai, bloknotai. Kita veiklos kryptis – kultūrinė. Nepamirštas ir dvasinis ugdymas: bendruomenės nariai studijuoja antroposofiją, rengia Biblijos skaitymo vakarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių