Dėl netoleruotinų neveroniškio veiksmų skęsta ir smirda visas kvartalas: tai – katastrofa

  • Teksto dydis:

Kauno rajone, Neveronyse gyvenantis Sigitas po pievą braido ne dėl pramogos, o bandydamas suvaldyti vandenį, semiantį kiemą ir namus, pasakojama LNK reportaže.

„Teka per pamatus, per surinkimo šulinėlį prie garažo, tiesiog per duris vanduo teka į vidų. Susigadintų daiktai, nes pusrūsyje daug kas sandėliuojama. Tai – katastrofa“, – kalbėjo Neveronių gyventojas Sigitas Ganusauskas.

Palijus skęsta kiemai, gatvės, nes vienas kaimynas užpylė pro sodybas einantį griovį, kuris naudotas lietaus nuotekoms tarsi drenažas, bet nėra įteisintas.

„Prieš 35 metus iškastas ir vandens nuotekos juo kuo puikiausiai nutekėdavo, niekados neturėjome problemų“, – pasakojo Neveronių gyventojas Vytautas Jasinauskas.

Vytautas sako, kad semia net dušą.

„Į šį griovį vandens nuotekos nesubėga, apsėmė gatvę, šulinukai pilni, mano dušas skęsta namuose, tualetas pilnas“, – tęsė Vytautas.

Skaičiuojama, kad apsemiamas ne vienas kiemas.

„Čia kalbama apie 50–100, nes 121 žmogus pasirašė, skęsta visas kvartalas“, – teigė vyras.

Į šį griovį vandens nuotekos nesubėga, apsėmė gatvę, šulinukai pilni, mano dušas skęsta namuose, tualetas pilnas.

Griovys po dalį priklauso kiekvienam kaimynui, pro kurio teritoriją eina. Vyras, užpylęs griovio dalį, nenorėjo kalbėti prieš kamerą, bet savo veiksmus paaiškino.

„Savivaldybė jokių projektinių duomenų neturi, jisai į jokį geoportalą žemėlapyje nėra įtrauktas, tad tai yra paprasčiausias griovys. O jeigu griovys, tai reikia užpilti“, – sakė vyras.

Vyras aiškina, kad griovys smirda ir mano, kad čia nelegaliai gali būti leidžiamos fekalijos. Ištyrus mėginius tarša rasta, tačiau kaltų nėra.

„Inicijavau griovio užpylimą, nes kai patvindavo, semdavo mano sklypą. Ten vanduo neskaidrus, jame yra visko. Niekas nenori po srutas vaikščioti“, – tęsė gyventojas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kad prie griovio būtų galima vykdyti darbus vyras gavo leidimą panaikinti sklype esančias apsaugos zonas, tačiau užpilti griovio niekas neleido.

„Užpylė griovį ir dabar kitų savininkų sklypai tvinsta. Padarė veiksmą, kuris yra netoleruotinas. Mes jam siūlėme kompromisinį variantą, o jis nesutiko“, – sakė Kauno rajono Aplinkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Katilius.

Kompromisas buvo toks, jog reikėjo susitarti su kaimynais arba kloti požeminius vamzdžius, tačiau to buvo atsisakyta.

Pažeidimą mato ir Nacionalinė žemės tarnyba.

„Jo buvimas yra pavaizduotas plane ir visi žmogaus veiksmai užverčiant griovį, kitaip sunaikinant yra visiškai savavališki veiksmai, kurie yra neteisėti ir neturėjo būti padaryti“, – pasakojo Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Ruslanas Golubovas.

Rajono savivaldybė pradėjo tyrimą.

„Gali grėsti bauda arba įpareigojimas atstatyti, kadangi iš dalies jis pažeidė ne tik savo teises, bet ir gretimo sklypo savininko“, – teigė E. Katilius.

Visgi, su grioviu ar be seniūnė sako, kad nuotekų sistemą reikia keisti iš esmės. Vanduo, tekėdavęs grioviu, patekdavo į privataus žmogaus sklypą, virtusį pelke, kuris iki šiol yra nenaudojamas.

„Iš šio griovio nutekėjimo nėra. Kur vanduo sustoja, jis niekur nenuteka. Problema su šiuo grioviu neišsispręstų, reikalingas centralizuotų lietaus nuotekų tinklų projektas, kuris šiuo metu yra įgyvendinamas“, – kalbėjo Neveronių seniūnė Aldona Petkevičienė.

Savivaldybė sako, kad projektas pajudėjo iš mirties taško.

„Jau yra paruoštas techninis projektas, yra išimtas leidimas. Skelbiamas rangovo parinkimo konkursas“, – sakė E. Katilius.

Tokių griovių Neveronyse likti neturėtų, žadama kloti požeminius vamzdžius, surenkančius lietaus vandenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kalbininkas.

kalbininkas. portretas
Smirda, tai skolinis iš lenkų kalb. (smerdzi) rusiškai (voniajet, vonj)

Taip, K.d."žurnalistams"

Taip, K.d."žurnalistams" portretas
problemos tos pačios - išprusimo stoka.Lietuvių kalboje ne "smirda",o - dvokia. "Smirda" - skolinys iš rusų klb.,žargoninis žodis.Na,kaimiečiams atleistina.

Anonimas

Anonimas portretas
ne rajono mero fotkes kas pirmadienį dėkit, o nuvežkit to gėrio prie mero ir savivaldybės langų
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių