Ar rizikuojame pirkdami bilietus į koncertus iš skelbimų portalų?

  • Teksto dydis:

Apsukrumas ar nuoširdus noras kam nors parduoti bilietą, kai pats nebegali eiti į koncertą? Praėjusią savaitę per mažiau nei pusvalandį iššlavus bilietus į Justino Timberlake'o koncertą, internete atsirado nemažai skelbimų, siūlančių įsigyti bilietus iš privačių asmenų. Bet Vartotojų teisių apsaugos tarnyba įspėja – tokių bilietų pirkėjai gali būti lengvai apgauti, o jiems nelabai kas padės.

Kaip apsisaugoti nuo tokių sukčių ir ką reikėtų keisti teisiškai? Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktore Goda Aleksaite.

– Internete pilna tokių pasiūlymų, tačiau, ar tokia prekyba ir perpardavinėjimas yra leistinas?

– Iš tiesų, tai labai vertintinas dalykas. Pradėkime nuo neigiamų aspektų. Jei žmogus, tiesiog fizinis asmuo, prisiperka daug bilietų ir juos perpardavinėja, tai gali būti baudžiama pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.

Kadangi perkate iš fizinio asmens, Vartotojų tarnyba negalės nei padėti, nei konsultuoti, nei priimti privalomų nutarimų, nes tai – dviejų asmenų santykis.

– Kodėl?

– Todėl, kad tai yra neteisėta komercinė veikla. Žinoma, svarbu įrodyti, kad tai didelis kiekis bilietų, tokiu atveju, įsikiša policija. Pavyzdžiui, buvo atvejis su krepšinio varžybom, kai buvo nupirkta 30 bilietų ir pradėta juos perpardavinėti. Tai jau nėra laikoma vartotojo santykiu. Vartotojų tarnyba, tokiu atveju, negali padėti.

– Kalbant apie koncertus, mes matome paskutinius pavyzdžius, kai perpardavinėtojai siūlo bilietus į J. Timberlake'o koncertą skelbimų portaluose. Ar saugu pirkti bilietą iš tokių skelbimų?

– Iš tiesų, saugumo yra mažiau. Kadangi perkate iš fizinio asmens, Vartotojų tarnyba negalės nei padėti, nei konsultuoti, nei priimti privalomų nutarimų, nes tai – dviejų asmenų santykis. Saugumo lygis tokioje situacijoje yra daug mažesnis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu nusipirkote bilietą, o atėjus į renginį, kontrolė sako, kad bilietas jau panaudotas, ką galite daryti ir kas jums padės? Jūs sakot, kad tarnyba negali padėti.

– Taip, tarnyba negali padėti, nes tai buvo jūsų atsakomybė pasitikrinti, iš ko perkate. Jeigu bilietą pirkote per skelbimų portalus ar socialinius tinklus, deja, turėjote įsitikinti, kad perkate iš patikimo pardavėjo. Kai ateisite, gali būti, kad bilietas bus panaudotas, tada liksite be renginio ir su blogomis emocijomis.

– Ar tokiu atveju galima kreiptis į policiją? Ką daryti?

– Taip, perpardavinėjimas yra neteisėta veikla, tad tai jau policijos tyrimas. Jei tai bus masiškai vykdoma, tikimės, kad policija imsis veiksmų, nes tai nėra mažareikšmis atvejis.

– Kaip apsaugoti pirkėjus ir išvengti tokių situacijų?

– Aš tikiu verslo savireguliacija. Verslai jau pradeda naudoti tam tikrus instrumentus, pavyzdžiui, bilietų personalizaciją arba galimybę bilietą perparduoti per specializuotas sistemas. Kitose šalyse yra įstatymai, draudžiantys perpardavinėti bilietus. Pavyzdžiui, Nyderlanduose galima tik grąžinti bilietą pardavėjui, jei persigalvojote arba nenorite dalyvauti renginyje. Lietuvoje galime pasitikėti verslais ir vartotojų sąmoningumu. Jei pirkėjai nustos pirkti bilietus iš perpardavinėtojų, pasiūlos tiesiog nebeliks.

– Kalbant apie personalizuotus bilietus, neseniai įvyko Edo Sheerano koncertas, kur buvo naudojami personalizuoti bilietai, ir žmonės piktinosi, nes sunku žinoti, su kuo po pusmečio eisi į koncertą. Ar matote poreikį keisti įstatymus ir pradėti pardavinėti personalizuotus bilietus?

– Štai kas ir atsitiko, buvo personalizuoti bilietai, ten atsirado problemos, ir tada mes paleidžiame be jokių personalizacijų ir saugiklių. Turėtume rasti kažkokį kompromisą. Kalbant iš teisinės vykdytojo pozicijos, mums, be abejo, būtų lengviau, jei visa tai būtų aiškiai sureguliuota įstatymu. Tačiau čia jau įstatymų leidžiamoji valdžia turėtų apie tai pagalvoti per pavasario sesiją – ar norėtų užtikrinti tokią aukštą vartotojų teisių apsaugą?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių