Kuris gydytojas bus išrinktas pačiu nuoširdžiausiu?

Šimtai laiškų, kelios dešimtys pavardžių. Tai suplaukė į "Kauno dienos" laikraščio redakciją, kartu su Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialu paskelbus Nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimus.

Šimtai laiškų, kelios dešimtys pavardžių. Tai suplaukė į "Kauno dienos" laikraščio redakciją, kartu su Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialu paskelbus Nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimus.

Supranta tik susirgę?

Nepaisant skeptikų, kurie sako, kad nevalia išskirti mediko profesijos ir valia rinkti nuoširdžiausią bet kurios kitos profesijos žmogų – mokytoją, advokatą ar statybininką, manome, kad gydytojo profesija ypatinga, išskirtinė, o jo nuoširdumas yra vaistai.

Tai liudija ir "Kauno dienos" skaitytojų laiškai.

"Labai džiaugiuosi, kad jau treti metai Kaune vyksta Nuoširdžiausio gydytojo rinkimai. Manau, kad gydytojo profesija yra viena prasmingiausių ir tauriausių pasaulyje. Juk žmogus be sveikatos – žmogus be laimės, džiaugsmo ir ateities. Galbūt, gydytojo profesijos reikšmingumą gali dorai įvertinti tik tas, kuris patyrė dramatiškus išbandymus, susijusius su liga ar netektimi", – rašo Giedrė Sakalauskienė.

Ji pasakoja, kaip beveik prieš trejus metus jos seseriai, jaunai moteriai, kūrusiai daugybę šviesių ateities planų ir auginančiai tris vaikus, buvo nustatyta sunki onkologinė liga.

"Nuo tos minutės į žūtbūtinę kovą prieš vėžį stojo ne tik sesuo, bet ir visa šeima. Žinoma, kad kovos vedliai ir visa viltis buvo gydytojai – chirurgai, onkologai chemoterapeutai, radiologai. Su jų pagalba buvo laimėti dideli mūšiai, tačiau ji liko nenugalėta  iki šiol. Ilgus mėnesius mano seseriai vis kartojamas sudėtingas gydymas. Kaskart ryškėja nepageidaujamas vaistų poveikis – trinka inkstų veikla, grėsmingai blogėja kraujo rodikliai, vargina sąnarių ir skrandžio skausmai", – pasakoja G.Sakalauskienė.

Vieną tokią šios ligonės gyvenimo dieną, rašoma laiške, ligonė pateko pas Respublikinės Kauno ligoninės gydytoją Emilę Palmą Kopustinskaitę.

"Supratome, kad gydyti gali ne tik skalpelis, tabletė, bet ir žodis, patarimas bei atjauta. Supratome, kad turime vilties ir privalome turėti ryžto toliau tęsti kovą. Ši nuoširdi ir profesionali medikė, puikiai suplanavusi gydymą, sugrąžino mums mamą, dukrą ir seserį. Žinome, kad, iškilus problemoms ar klausimams, mes galime prašyti gydytojos patarimo net ir vėlų vakarą. Ji visada padės, patars ir neleis nuleisti rankų", – laišką baigia ligonės sesuo G.Sakalauskienė.

Kas yra nuoširdumas

"Nuoširdžiausi gydytojai yra tie, kurie sutinka su šypsena, ne gąsdindami, o ramindami aiškina apie užklupusias ligas, jų  gydymo eigą, atidžiai paskiria vaistus. Tuo nepasibaigia bendravimas su pacientais: jie gali paskambinti ir pasiskųsti pablogėjusia sveikata, o daktaras perskambina net būdamas komandiruotėje užsienyje", – aiškinama laiške, kurį pasirašė Mockų ir Subačių šeimos.

Šiame laiške nuoširdžiausiais įvardijami trys gydytojai: Kauno Dainavos poliklinikos vyresnysis ordinatorius-gydytojas neurologas Raimundas Micka, A Klinikos "Auki sveikas" šeimos gydytoja Irma Vitkauskienė ir Kauno klinikų akušeris-ginekologas Tomas Biržietis. Jie, anot laiško autorių, atitinka aukščiausius nuoširdumo standartus.

Galimybė išsakyti savo dėkingumą, pagarbą gydytojams – tai, turbūt, dar vienas aspektas, dėl ko Nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimai tokie populiarūs.

Padėjo išvengti operacijų

"Šeimos gydytojas Vytautas Šimkus labai padėjo mano mamai, kuri niekaip nesulaukdavo pagalbos iš kitos Kaune esančios gydymo įstaigos. Mamos sveikatos būklė buvo išties kritinė, ir gydytojas V.Šimkus ją normalizavo, išvengėme ir infarkto, ir insulto. Visus pacientus šis gydytojas nuoširdžiai išklauso, pritaiko deramą gydymą", – rašo Livija Lapkauskienė.

Kitame laiške pasakojama, kad Nuoširdžiausio Kauno gydytojo vardo verta Dainavos poliklinikos šeimos gydytoja Aušra Ulvydaitė.

"Šios gydytojos patarimai ir tinkamai parinkti vaistai, procedūros padėjo man išvengti stuburo operacijos, nors jau buvo paskirta jos diena. Pasitarusi su šeimos gydytoja ir neurologais operacijos atsisakiau ir pavyko su ta bėda susitvarkyti. Panašiai buvo ir su rankų riešų skausmu, kai buvo rekomenduotas chirurginis gydymas, o šeimos gydytojos Aušros dėka liga pasitraukė be jo. Nors esu senjorė, dar noriu džiaugtis gyvenimu. Gydytoja man suteikia tokią laimę", – rašo Elena Grumbinienė.

"Kauno klinikinės ligoninės (Raudonojo Kryžiaus) gydytojas chirurgas-ortopedas Ridas Egidijus Aleksa puikiai atlieka sudėtingas sąnarių persodinimo ir kitas operacijas, po jų pacientus lanko net savaitgaliais – laisvomis nuo darbo dienomis. Viską paaiškina, kad žmogus žinotų, kaip elgtis po operacijos ir nepakenktų savo sveikatai", – pasakojama nepasirašytame laiške.

Nuomonės dažnai sutampa

"Geru žodžiu norėčiau paminėti Akių klinikų gydytojas Auriją Kalasauskienę ir Liviją Martinaitienę. Jau beveik du dešimtmečius klastinga akių liga man pasikartoja, tenka gydytis stacionare, bet tokių profesionalių, patyrusių, atsakingų gydytojų priežiūra ir jų nuoširdumas, dėmesingumas, paprastumas palengvina, padeda įveikti negalią. Ačiū Jums, mielosios", – dalijasi mintimis Dalia Gudžiūnienė.

"Savo balsą skiriu be galo šiltai, rūpestingai Kauno klinikų šeimos gydytojai Olgai Vasiliauskienei. Ji daug metų gydo mano ir brolio šeimą. Gyvename užmiestyje, todėl dažnai gydytojai skambiname telefonu, kartais ir savaitgaliais. Gydytoja visada pataria, nuramina, paguodžia. Tai tikra Hipokrato priesaikos puoselėtoja, prityrusi, atsakinga", – pasakoja Algimantas ir Danutė Glinskiai.

Jiems antrinama dar viename laiške: "Gydytoja Olga Vasiliauskienė labai profesionali. Be to, ji maloni ir suaugusiesiems, ir vaikams. Negaili šiltų žodžių, nors, kai reikia, būna griežta. Priima visus, jei tik reikia, net neužsiregistravus iš anksto, po darbo valandų."

Liga nuoširdumo nekeičia

"Su Kauno tuberkuliozės ligoninės skyriaus vedėja Stanislava Manukian susipažinau prieš dešimtmetį. Kai susirgau, tik ji nustatė ligą. Nuo šios gydytojos paskirtų vaistų po  paros nustojau kosėti. Pernai konsultavausi dėl mamos, ir tik ši gydytoja įtarė onkologinę ligą ir patarė kreiptis į Kauno klinikas, nors prieš savaitę mama buvo grįžusi iš kitos ligoninės, kur darė tyrimus, bet ligos nenustatė. Su gydytoja Manukian labai lengva bendrauti, ji labai aiškiai pasakoja apie ligą ir jos pasekmes. Tai tikra gydytoja", – vertina Virginija Ruminienė.

Šiuolaikinė medicina labai specializuota. Vienas gydytojas gydo vieną ligą, kitas – kitą. Akivaizdu, kad visai nesvarbu gydytojo specializacija. Svarbu, kaip jis tai daro, kaip bendrauja su savo pacientais.

"Norėtume pasiūlyti Nuoširdžiausio gydytojo vardą skirti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto jaunesniajam mokslo darbuotojui, Hepatopakreatobiliarinės endokrininės chirurgijos sektoriaus gydytojui Albertui Daukšai. Jis sugrąžino mūsų mamytei gyvybę. Tai nuoširdus ir šiltas žmogus, kuris viso mamytės gydymo metu buvo nuoširdžiai dėmesingas. Net galbūt pavargęs po budėjimų klinikoje rasdavo laiko aplankyti ligonius ir savaitgaliais. Jo supratingumas, atidumas, ir žmogiškumas padėjo sunkiu metu", – rašo gydytojo pacientės Liudmilos Dubinskienės artimieji.

Garliavoje gyvenantis Benjaminas Žulys ir kaunietė Genovaitė Sirtautaitė savo laiškuose pasakoja apie profesorių Limą Kupčinską, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gastroenterologijos klinikos vadovą.

"Labai aukšto profesionalumo, didelės erudicijos, be galo rūpestingas ir šiltas. Vadovo pavyzdžiu seka visas Klinikos kolektyvas", – rašoma apie profesorių L.Kupčinską viename laiške.
"Tai ypatingo sąžiningumo, darbštumo ir talento žmogus, gerai žinomas savo srities specialistas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Ir kas itin svarbu – jis su bet kuriuo ligoniu bendrauja be pozos, savo pasiekimų, nuopelnų sureikšminimo. Priešingai, jis nebijo kolegų konkurencijos, skatina juos siekti aukštumų. L.Kupčinskas užaugo garbingoje medikų šeimoje. Tėvas, nūnai šviesios atminties – Juozas Kupčinskas, buvo Kauno medicinos instituto rektorius, mama – taip pat gydytoja", – pasakojama kitame laiške.

Vaikai labai jaučia

Ne viena šeima nuoširdžiausiu įvardijo Kauno klinikų gydytoją vaikų neurochirurgą Algimantą Matukevičių. Ko gero, vaikai yra tie vertintojai, kurių nieku kitu nepapirksi, tik nuoširdumu.
"Teko susidurti su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto  Reabilitacijos klinikos gydytoju Vyteniu Trumpicku. Ši pažintis pakeitė mano gana prastą nuomonę apie daktarus. Tokio paslaugaus, malonaus ir visada pasirengusio padėti gydytojo reikia paieškoti. Žinau, kad jis yra ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės reabilitologas. Manau, kad krepšininkams labai pasisekė, nes turi tokį daktarą", – šį laišką pasirašo Juozas Nevidauskas, UAB "Kauno undinė" direktoriaus pavaduotojas.

"Ortodontė Vilma Švalkauskienė mane gydė dvejus metus po protinių dantų operacijos. Tai ne tik puiki specialistė, bet ir labai nuoširdi moteris: niekada negailėjo patarimų, visada išklausydavo. Šios gydytojos dėka galiu plačiai šypsotis. O mano mama nuoširdžiausiais vadina ausų, nosies ir gerklės ligų gydytoją  Kęstutį Marių Šaulį vien už gerą nuotaiką, humoro jausmą ir palaikymą bei kardiologę Aureliją Nakutienę", – pasakoja Karolina Marcinkevičiūtė.

Jau išrinktas dešimtukas

Aida Čižikaitė rašo, kad jei iš tiesų egzistuoja angelai, tai vienas iš jų, vaikštančių žeme, yra gydytojas iš didžiosios raidės Adrius Gaurilčikas, Kauno klinikų akušeris ginekologas.
"Dėkoju dangui, kad pataikiau į šio Gydytojo auksines rankas, kuriomis jis tveria stebuklus. Jo profesionalumas, išmanymas, susikaupimas ir nė kiek ne mažesnis troškimas padaryti viską, kas įmanoma ir net kas neįtikima, kaip tik begalima geriausiai, nė kiek ne mažesnis už jo nuoširdumą ir žmogiškumą", – rašo A.Čižikaitė.

Ji tikina, kad šis gydytojas pirmiausia mato žmogų, kuriam reikia pagalbos, ir žiūri į kiekvieną kaip sau artimą. Dėl to, anot A.Čižikaitės, prie šio gydytojo darbo kabineto poliklinikoje visuomet apgultis, o pasibaigus oficialiam darbo laikui, jei poliklinika užrakinama, gydytojas savo darbą tęsia ligoninės skyriuje tol, kol priima visas į jį besikreipiančias pacientes. Jis padaro daug daugiau, nei priklauso.

"Ne veltui apie gydytoją A.Gaurilčiką, jo atsidavimą darbui, nuoširdumą sklando legendos", – tikina A.Čižikaitė.

Medicinos darbuotojo diena, minima balandžio 27-ąją, yra proga pasakyti gydytojams ačiū. Tokią progą "Kauno diena" suteikė savo skaitytojams kartą per metus, šįmet – jau trečią kartą, todėl citavome pačius argumentuočiausius, nuoširdžiausius skaitytojų laiškus, ištraukas iš jų.

Ir kartu su Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo vadove Virginija Lukšiene suskaičiavome, kurių gydytojų pavardės kartojosi dažniausiai.

Skelbiame jų dešimtuką:

Jonas Andriuškevičius, chirurgas, mokslų daktaras, Respublikinės Kauno ligoninės Dienos chirurgijos skyriaus vadovas

Ona Elena Augonienė, Dainavos poliklinikos vaikų ligų gydytoja

Zigmantas Čekavičius, Centro poliklinikos chirurgas

Algimantas Matukevičius, gydytojas neurochirurgas, docentas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neurochirurgijos klinikos Vaikų neurochirurgijos skyriaus vadovas

Skaidrius Miliauskas, gydytojas pulmonologas, profesorius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Pulmonologijos ir imunologijos klinikos Plaučių kraujagyslių ir difuzinių ligų sektoriaus vadovas

Virginija Rotkienė, Kauno klinikinės ligoninės gydytoja dermatovenerologė

Aida Diana Stankevičienė, Kalniečių poliklinikos Psichikos sveikatos centro gydytoja, vaikų ir paauglių psichiatrė

Kęstutis Marius Šaulys, gydytojas otorinolaringologas, Respublikinės Kauno ligoninės Otorinolaringologijos skyrius vadovas

Giedrė Trumpulytė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų chirurgijos klinikos gydytoja chirurgė

Linas Velička, kraujagyslių chirurgas, mokslų daktaras, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vadovas

Kuris gydytojas bus pripažintas pačiu nuoširdžiausiu, nuspręsite jūs, mieli skaitytojai. Jūsų verdikto lauksime iki balandžio 24 dienos adresu I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba e.paštu sveikata@kaunodiena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonei

Nuomonei portretas
Nepykit, bet greičiau tai kažkokia jūsų asmeninė nuoskauda nei legendos. Tuo labiau, kad pacientai nė nesikapsto po juos gydančių medikų asmeninius gyvenimus. Jie sutinka ir pažįsta juos kaip gydytojus.

Anonimas

Anonimas portretas
Kauno Šilainių Poliklinikos endokrinologė Natalija Denisova, tiesiog puiki gydytoja,tuo viskas pasakyta

vardas

vardas portretas
O kodėl supuves asmeniniame gyvenime?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių