Maršrutinių autobusiukų vairuotojai: tai baisu!

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nors viešojo transporto pertvarka Kaune žadėta nuo rugpjūčio 1-osios, bet gyventojams nemalonios staigmenos pažiro mėnesiu anksčiau. Maršrutinių taksi vairuotojai džiaugsmu taip pat nespindi. Juos užgriuvo sutrikusių keleivių klausimų lavina.

Nors viešojo transporto pertvarka Kaune žadėta nuo rugpjūčio 1-osios, bet gyventojams nemalonios staigmenos pažiro mėnesiu anksčiau. Maršrutinių taksi vairuotojai džiaugsmu taip pat nespindi. Juos užgriuvo sutrikusių keleivių klausimų lavina.

Prailgo tris kartus

Antradienį ne vienas Kauno rajono gyventojas, dirbantis mieste, vėlavo į darbą ir atvyko ne pačios geriausios nuotaikos: painiavą sukėlė pasikeitę priemiestinių mikroautubusų maršrutai.
Aleksote gyvenančiai Gretai Jasiukaitienei visuomeniniu transportu nusigauti į darbo vietą netoli Kauno klinikų užtekdavo 15 minučių. Sėdusi į 81-ąjį maršrutinį taksi iš jo išlipdavo netoli kelionės tikslo.

"Girdėjau apie pertvarką, vairuotojų vis klausinėdavau, nuo kada bus pokyčiai, koks tada bus maršrutas, grafikas. Dar pirmadienį mane užtikrino, kad šis maršrutas nebus naikinamas iki rugpjūčio", – pasakojo kaunietė.

Antradienį ryte Europos pr. sulaukusi mikroautobuso ji nustėro pamačiusi užrašą ant lango – "Iki Kauno pilies". O kaip nuo ten greitai nusigauti iki Kauno klinikų? Tąkart nusprendė nestabdyti 81-ojo, o pėdinti kilometrą iki Veiverių plento ir laukti 16-ojo maršrutinio taksi. Išlipus Savanorių pr. vėl teko paėjėti.

Darbe buvo už 40 min. Kelionė užtruko beveik tris kartus ilgiau nei anksčiau, nors netrumpą kelio dalį moteris beveik bėgo.

Žmonės sutrikę

Nuo liepos 1-osios Kauno pilis paskutiniąja stotele tapo ir 97-ajam, 99-ajam, 102-ajam maršrutiniams taksi. Pastarasis iki šiol iš Skriaudžių per Veiverius, Garliavą važiuodavo į Šilainius. Kitais dviem minėtais iš Garliavos buvo galima pasiekti prekybos miestelį "Urmas".

"Žmonės sutrikę", – sakė vakar perpiet prie Kauno pilies lūkuriavęs 102-ojo maršrutinio taksi vairuotojas Gintautas Rageliauskas. – Va, ir dabar penki žmonės su manimi atvažiavo iki pilies ir sužiuro: kodėl ne į Šilainius?"

Anksčiau rytais su juo iš Garliavos į darbą važiuodavo daug Šilainių poliklinikos, netoliese esančios Kauno klinikinės ligoninės darbuotojų. "Važiuodavau pilnas. Dabar keleivių sumažėjo perpus", – pridūrė vyras. Anot jo, bendrovė sulaukė nemažai nepatenkintų žmonių skambučių, kodėl antradienį ir trečiadienį maršrutiniai taksi nepasirodė Šilainiuose.

Užvertė klausimais

Jam antrino ir 97-ojo maršrutinio taksi vairuotojas. "Baisu! Man jau galva sprogsta nuo keleivių klausimų! Kodėl tik iki pilies? Ar taip bus visada? Ką daryti? Kaip nusigauti į "Urmą"?" – vardijo Ramūnas Lukoševičius.

Anot jo, dėl šių permainų keleivių sumažėjo apie 70 proc. Dalis dėl kelionės persigalvoja, iš tolo pamatę įspėjimą mikroautobuso lange. Kiti sukrunta įlipę ir apie pokyčius išgirdę iš vairuotojo. "Tik iki pilies", – kaip papūga kiekvienam įlipančiajam jau kelias dienas kartoja R.Lukoševičius.

Vairuotojas pasakojo pastebėjęs, kad iki buvusios paskutinės stotelės važiuodavo daug "Urme" dirbančių garliaviškių. "Tos moteriškės net rankos nebekeldavo. Prie jų stodavau savaime. Ryte jas susirinkdavau Garliavoje, vakare – prie "Urmo", – kalbėjo vyras.

Miesto centre dirbantys, besimokantys Kauno rajono gyventojai murmėjo, kodėl iš K.Donelaičio ir Kęstučio g. į Karaliaus Mindaugo pr. nuspręsta ištremti 95-ąjį, 105A ir 105-ąjį, 107-ąjį maršrutinius taksi.

Nustebo dėl priekaištų

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Degutis nustebo dėl gyventojams kilusios painiavos. "Viskas paskelbta, viskas išdiskutuota. Visi tvarkaraščiai yra paskelbti internete. Dabar transporto tikrai pakanka ir jis nėra perkrautas", – užtikrintai dėstė pašnekovas.

Jis gynėsi, kad visi sprendimai dėl priemiestinio transporto priimti bendrai su Kauno rajono savivaldybe. Anot jo, minėti maršrutai iš K.Donelaičio ir Kęstučio g. išvyti gelbstint miesto transportą. "Kad nesidubliuotų. Be to, centre ir taip pernelyg daug eismo", – aiškino G.Degutis.

Konkrečiai 81-asis maršrutas sutrumpintas, nes "yra daug miesto maršrutų, važiuojančių ta pačia kryptimi. Reikia derinti, kad nevažiuotų vienas paskui kitą".

Laukia dar permainų

Nuo rugpjūčio 1-osios kauniečių laukia dar didesnės permainos. Vietoje senųjų dvylikos miesto mikroautobusų maršrutų atsiras visiškai nauji septyni. Gal jų, autobusų ir troleibusų grafikai bus dažnesni?

"Žmonės nori, kad atėjus į stotelę autobusai jų ten jau lauktų. Tai natūralu, – ėmė dėstyti G.Degutis. – Tačiau turime e. bilieto sistemą. Galime stebėti, kiek, kada, kuriais maršrutais žmonių važiuoja ir atitinkamai keisti grafikus: dažninti arba retinti."

G.Degutis teigė, kad dėl pertvarkos miestas nieko nesutaupys, bet gyventojų laukia naujas ir kur kas geresnis gyvenimas.

"Bus tvarka, bus naujos transporto priemonės, žemagrindės, bus aparatūra, kuri leis stebėti, ar vairuotojai tikrai laikosi grafiko", – vardijo skyriaus atstovas.

Anksčiau žmonės, anot jo, visuomet skųsdavosi, kad vakarais, savaitgaliais nesulaukia maršrutinių taksi. Nuo rugpjūčio viskas eisis tik geryn.

Tiesa, visi 70 modernių "Kautros" autobusiukų į gatves išriedės tik kitais metais. Pusmetį šiai paslaugai bendrovė samdys kitus vežėjus.

Liks septyni maršrutai

Nuo rugpjūčio 1 d. į Kauno miesto maršrutiniai taksi važiuos šiais maršrutais:

51-asis – AB "Urmas"-Kazliškiai (Tirkiliškiai);
52-asis – Romainiai-Vaišvydava;
53-iasis – Partizanų g.-Rokai;
54-asis – Sargėnai-Respublikinė Kauno ligoninė;
55-asis – Kauno klinikinė ligoninė-Palemonas;
56-asis – Ringaudai-Neveronys;
57-asis – Partizanų g.-9-ojo Forto g.



NAUJAUSI KOMENTARAI

buves vairas pas buoze

buves vairas pas buoze portretas
algu nemokejo arem per diena po 15-16 valandu , 20 dienu per menesi rinkom stavkes alga kas liko atmetus stavke ir sudeginta kura , o tabeli rase alga minimum ir maziau , o valandas ir rase 8-9 .senai laikas buvo tokias kontoras uzdaryt

Laima53

Laima53 portretas
Tegul savivaldybės tarnautojai kelias dienas pavažinėja tais maršrutais, kur panaikino maršrutinius autobusus. Aš į darbą Partizanų g.iš Šilainių vykdavau 24-tu maršrutiniu. Gal jie gali patarti kaip greitai tą padaryti po jų sugalvotos pervarkos.

Laima53

Laima53 portretas
Tegul savivaldybės tarnautojai kelias dienas pavažinėja tais maršrutais, kur panaikino maršrutinius autobusus. Aš į darbą Partizanų g.iš Šilainių vykdavau 24-tu maršrutiniu. Gal jie gali patarti kaip greitai tą padaryti po jų sugalvotos pervarkos.
VISI KOMENTARAI 98

Galerijos

Daugiau straipsnių