Panemunės paplūdimyje maudytis vis dar nesaugu

  • Teksto dydis:

Panemunės paplūdimyje pakartotinai tikrintas vanduo neatitiko Lietuvos higienos normų, skelbia Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Po rugpjūčio 1 d. atliktų pakartotinių tyrimų paaiškėjo, jog mikrobiologinių parametrų neatitiko Kauno Panemunės maudykla –  vandenyje buvo nustatytas 2,4 karto didesnis, negu leidžiama, žarninių enterokokų skaičius. Likusiose Kauno miesto oficialiose maudyklose – Kauno marių I–ajame ir II–ajame paplūdimiuose bei Lampėdžių karjere – vandens kokybė atitiko higienos reikalavimus.

Vandens kokybė yra vertinama pagal du mikrobiologinius parametrus: žarnines lazdeles, kurių turi būti ne daugiau kaip tūkstantis 100 ml vandens, ir pagal žarninius enterokokus, kurių norma neturi viršyti 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens. 

Anot specialistų, žarninė lazdelė yra normali žmonių ir gyvūnų organizmo mikrofloros dalis ir įprastai nesukelia jokių sveikatos sutrikimų, tačiau dėl per didelio į organizmą patekusio kiekio gali sukelti kraujingą viduriavimą. Žarniniai enterokokai taip pat laikomi normalia žmogaus virškinamojo trakto mikroflora, tačiau vandenyje rodo fekalinę taršą.

Prieš maudantis būtina atkreipti dėmesį į kitus kokybės rodiklius: vandenyje neturi būti putų, naftos plėvelės, vanduo neturi skleisti jam nebūdingo kvapo, o pakitusi vandens spalva rodo taršą.

Liepos 24 d. Panemunės maudyklos vietoje tikrintas vanduo taip pat neatitiko nustatytos žarninių enterokokų normos. Patvirtinta 7,8 karto didesnė tarša, negu leidžiama.


Šiame straipsnyje: panemunės paplūdimys

NAUJAUSI KOMENTARAI

pliazus

pliazus portretas
reiketu privatizuoti kaip VU profesura Botanikos soda.

neisivaizduoju

neisivaizduoju portretas
o kur,ten mauditis?

antanas

antanas portretas
Kauniečiams reikėtų apsispręsti ko labiau reikia.Ar ornitologinio draustinio su tūkstančiais gulbių,ančių ir kormoranų teršiančių Panemunės paplūdimių vandenį,ar tvarkingų paplūdimių su švariu vandeniu,nes suderinti šių dalykų tikrai nepavyks.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių