Šilauogių ūkis: verslas ir meditacija

  • Teksto dydis:

Netiesa, kad jauni žmonės nenori dirbti žemės. Gerda ir Liudvikas Abraičiai šalia Ežerėlio įsigijo 11 ha žemės sklypą, iškasė tvenkinuką, pastatė produkcijai skirtą sandėlį ir nusprendė auginti uogas. Durpingas dirvožemis labiausiai tiko šilauogėms, o smėlėta sklypo dalis atiteko gervuogių sodinukams.

„Rinkomės rūšis, kurios atsparios ligoms, virusams ir šalnoms“, – pasakojo Gerda. Į ūkį Abraičiai investavo asmeninių lėšų. ES parama įgalino įsigyti lašelinę laistymo ir tręšimo sistemą, sodinukų, mulčiavimo priekabą, kitos technikos. Šilauogių laukuose įrengti termometrai ir speciali purškimo sistema padeda apsaugoti uogų derlių nuo pavasarinių šalnų ir vasaros kaitros. Vykstant klimato kaitai, tai ypač aktualu.

Sutuoktinių pora diegia tiksliąją žemdirbystę, nenaudoja chemikalų, todėl uogos yra aukščiausios kokybės. Kauno rajono savivaldybės ir Ūkininkų sąjungos rengiamo konkurso „Metų ūkis 2022“ vertinimo komisija už inovatyvumą ir pastangas modernizuoti ūkį Abraičius apdovanojo prizu.

Gerda ir Liudvikas ne tik mokosi iš kolegų užsienyje, bet ir patys mielai dalijasi patirtimi. Praėjusią savaitę čia lankėsi Sakartvelo televizijos filmavimo grupė. Pietų Kaukaze auginama daug uogų, daržovių ir vaisių. Kartvelų ūkiai negauna ES paramos, todėl jiems sunku konkuruoti rinkose.

Gerda tvirtino, kad šilauogių ūkis yra ne tik pagalbinis šeimos verslas, bet ir puiki terapijos priemonė, galimybė pabėgti nuo miesto šurmulio. Durpynuose striksi zuikiai, užsuka lapės, o uogienojai skleidžia ypatingą aromatą. Ūkyje tėvams talkina ir vienuolikmetis Nojus, kuriam buvimas gamtos prieglobstyje padeda atitrūkti nuo kompiuterio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Рллрп геол

Рллрп геол portretas
Duok tiems ūkiams paramos vis jiems negana.

to Šūdas

to  Šūdas  portretas
Šūdas yra bet kokia veikla, jei su ruskiais prasidedama. Kitokia nebutinai. Tik pinigo mažiau.

Jonas

Jonas portretas
Ot Šaunuoliai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių