Švediško stalo principas Kauno rajono mokyklose: skelbiama, ar pasiteisino

Kelios Kauno rajono mokyklos jau dalinasi gerąja patirtimi su kitomis šalies švietimo įstaigomis, norinčiomis savo valgyklose mokinius maitinti švediško stalo principu.

Kaip skelbia Kauno rajono savivaldybė, tradiciškai mokslo metų pradžioje bendra Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (KVMVT) bei rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus komisija aplankė pakaunės mokyklų valgyklas, įvertino jų pasirengimą maitinti moksleivius per visus mokslo metus, taip pat padėjo išspręsti kai kuriose grandyse kylančias problemas, konsultavo, kaip geriau įgyvendinti naujus pokyčius vaikų maitinimo organizavimo srityje.

Savivaldybės atstovų teigimu, Kauno rajone pasiteisino švediškas stalas, tad gera moksleivių maitinimo organizavimo mokyklose patirtis perduodama kitiems.

Praėjusiais mokslo metais Kauno rajono mokyklose buvo išbandomas naujas mokinių maitinimo organizavimo modelis – švediško stalo principas. Šį projektą inicijavo Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos. Naują maitinimo modelį rajone įdiegė 6 mokyklos: Karmėlavos Balio Buračo, Raudondvario, Vilkijos gimnazijos, Lapių ir Garliavos A. Mitkaus pagrindinės mokyklos, Ringaudų pradinė mokykla. Šiose Kauno rajono mokyklose lankėsi ir patirties sėmėsi Panevėžio bei Šiaulių rajonų savivaldybių ir mokyklų delegacijos, bandančios naują modelį pritaikyti savo rajono mokyklose.

ELTA yra skelbusi, kad pagal šį modelį mokyklų valgyklose mokiniai turi galimybę patys įsipilti sriubos, vandens ar kito gėrimo, rinktis karštą patiekalą iš kelių pasiūlytų variantų, pasirinkti norimų daržovių ir garnyro. Projektas visiškai pasiteisino, mokyklų bendruomenės per visus mokslo metus stebėjo šiuos projekto privalumus: valgykloje beveik nebelieka maisto atliekų, ugdoma pagarba maistui, vaikai tapo savarankiškesni, jiems patinka patiems pasirinkti, pagerėjo mokinių socialiniai įgūdžiai – valgyti ir bendrauti valgykloje pradėjo gerokai mandagiau. Tokia maitinimo tvarka tęsiama ir toliau, suplanuota šio projekto plėtra. Dalinę mokinių savitarną Kauno rajone nuo rugsėjo 1 dienos jau pradėjo taikyti Zapyškio, Ežerėlio pagrindinių mokyklų valgyklos, Noreikiškių lopšelis-darželis „Ąžuolėlis“ ir kitos ugdymo įstaigos.

ELTA primena, kad nuo šių metų rugsėjo 1-osios Lietuvoje įsigaliojo naujas Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas. Jame numatyta daug esminių pakeitimų ir naujų reikalavimų valgiaraščių bei patiekalų technologinių kortelių sudarymui. Pastebima, kad vaikų maitinimas ugdymo įstaigose šiuo metu kelia ypač didelį visuomenės susidomėjimą, – tema plačiai komentuojama žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose, tėvų forumuose, šeimose. Tėveliai nerimauja, ar tikrai jų vaikai valgo ugdymo įstaigoje paruoštą maistą, ar negrįžta namo alkani.

Pasak Kauno rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko, rajono ugdymo įstaigos nepuolė stačia galva keisti visų esamų valgiaraščių neišbandytais naujais patiekalais. Bendradarbiaujant su KVMVT, buvo suderintas pereinamasis laikotarpis. Rugsėjį ugdymo įstaigų virtuvėse vyko intensyvus kūrybinis darbas, išbandyti sveikatai palankesnių patiekalų receptai, valgiai patiekti vaikams ir tėvams vertinti. Ant vaikų stalo atsirado daugiau ankštinių ir šviežių daržovių patiekalų, kiekvieną savaitę patiekiami skirtingi žuvų patiekalai, į valgiaraštį įtraukta lašiša ar kita žuvis. Žymiai sumažėjo keptų, riebių patiekalų, didžioji valgių dalis gaminama sveikatą tausojančiomis technologijomis – verdama vandenyje ar garuose, kepama konvekcinėse krosnyse ar troškinama. Neatsisakyta ir tradicinių vaikų mėgstamų patiekalų – maltinukų, cepelinų, blynelių, tik jie patiekiami rečiau. Kauno rajono ugdymo įstaigose atidžiai stebima, ką vaikai valgo noriau, kiek nesuvalgyto maisto lieka.

Mokyklos, kuriose yra ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupių ar pradinių klasių, atnaujino ES finansuojamų programų „Pienas vaikams“ ir „Vaisiai mokykloms“ vykdymą, – nustatyta tvarka vaikams nemokamai patiekiami vietos ekologiški pieno produktai ir ekologiški arba nacionalinės kokybės lietuviški vaisiai.

Išskirtina tai, kad šiais mokslo metais visose Kauno rajono ugdymo įstaigose šviežias maistas ruošiamas ir patiekiamas vietoje. Termosais karštas maistas pristatomas tik į 3 skyrius (Ramučių, Užliedžių, Pažėrų).

Kauno rajono savivaldybė praneša, kad jos teritorijoje nėra mokyklų, kuriose maisto tvarkymas vykdomas netinkamose patalpose ir būtų reikalingas skubus patalpų remontas. Net 12 mokyklų turi ypač modernius maisto tvarkymo skyrius: tai Ringaudų pradinė mokykla, Garliavos A. Mitkaus ir Lapių pagrindinės mokyklos, Neveronių, Babtų, Garliavos Jonučių, Garliavos J. Lukšos, Raudondvario, Domeikavos gimnazijos, Mastaičių skyrius, Kačerginės ir Batniavos daugiafunkciai centrai. Prie šių mokyklų rudenį prisijungė Čekiškės ir Piliuonos gimnazijos bei Eigirgalos lopšelis-darželis. Čia baigiamos atidaryti visiškai naujos valgyklos, modernios virtuvės, sumontuota naujausia technologinė įranga ir baldai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mam.

Mam.  portretas
Nuotraukose matosi vienas minusas šio maitinimo, tai yra vaikai antrą patiekalą valgo jau šaltą. Kol jie suvalgo stiubą, tai antras tikrai atšala.

Gintarė

Gintarė portretas
Patiekalų pasirinkimas tik iš dviejų: vienas pasirinkimas iš mėsos, kitas - miltinis patiekalas arba iš varškės. Manau vaikams (ypač pradinukams) maistą įdėti turėtų suaugę, o ne jie patys. Kai jie patys dedasi, tai beveik nieko ir nevalgo, o kainuoja pietūs dienai 2 €. Pvz. jei priklauso porcija 3 blynai, tai tiek reiktų ir įdėti, nes kai paklausia, vaikai įsideda vos vieną blyną... Jei klausi ar nori sriubos, tai valgo vos vienas kitas. O jei įpila neklausus, visada suvalgo. Manau sistema netobula...

Ežerėlis

Ežerėlis portretas
Ežerėlyje labai skanu!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių