Stovyklose pakaunėje vaikams neteks nuobodžiauti: parengė plačią nemokamų užsiėmimų programą

Kurs teatro pasirodymą, tyrinės fauną ir florą, gamins mušamuosius muzikos instrumentus, bandys išgyventi ekstremaliomis sąlygomis – šias ir kitas veiklas šiemet galės išbandyti vaikai vasaros stovyklose.

Finansuos 72 stovyklas

Pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Jono Petkevičiaus, šiemet vaikų vasaros stovykloms Kauno rajono savivaldybės biudžete numatyta 80 tūkst. eurų: bus finansuotos 72 įvairios trukmės dieninės ir turistinės stovyklos. Jose dalyvaus beveik 1,5 tūkst. Kauno rajono mokinių, tarp jų – 325 socialiai remtini ir 46 vaikai, atvykę į Kauno rajoną iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje.

J. Petkevičiaus žodžiais, Kauno rajono savivaldybė parengė itin plačią ir turiningą nemokamų vaikų vasaros užsiėmimų programą. Šios programos vykdytojai – Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriui pavaldžios kultūros, švietimo, sporto įstaigos: bendrojo ugdymo mokyklos, neformaliojo vaikų švietimo mokyklos, kultūros centrai, Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Kauno rajono muziejus, laisvieji mokytojai, asociacijos, viešosios įstaigos ir kiti teikėjai.

Pobūdis – įvairus

Kaip ir anksčiau, šią vasarą veiks įvairaus pobūdžio stovyklos: edukacinės, socialinių-emocinių kompetencijų, pilietiškumo ugdymo, kūrybinės, mokslinės, sportinės, turistinės. Vasaros metu mokiniams bus organizuojamos pažintinės, kūrybinės, meninės edukacijos, sportinės veiklos, išvykos, žygiai, rengiami įvairūs kūrybiniai, sportiniai, užsiėmimai, skaitymo popietės, šokių, muzikos užsiėmimai.

Daugiausia šiais metais organizuojamų stovyklų – skatinančios vaikų fizinį aktyvumą ir meninius, kūrybinius gebėjimus.

Daugiausia šiais metais organizuojamų stovyklų – skatinančios vaikų fizinį aktyvumą ir meninius, kūrybinius gebėjimus. Didelis dėmesys taip pat skiriamas stovyklų programoms, numatančioms STEAM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerinio, menų ir matematinio ugdymo) srities veiklas.

Pasak J. Petkevičiaus, šiuo metu vyksta registracija į stovyklas. Užsiregistruoti galima pas stovyklų organizatorius. Stovyklų sąrašas skelbiamas Kauno rajono savivaldybės svetainėje www.krs.lt.

Kryptis: nemažai stovyklų skatins vaikų meninius ir kūrybinius gebėjimus. Organizatorių nuotr.

Pirmosios stovyklos prasidės jau birželio 10 d. keliose bendrojo ugdymo mokyklose.

Pramogaus ilgiausiai

„Dauguma Kauno rajone organizuojamų stovyklų – dieninės, truksiančios penkias dienas, tačiau nemažai yra ir turistinių, ilgesnės trukmės. Ilgiausiai – dvylika dienų – truks Kauno rajono sporto mokyklos organizuojama stovykla „Melnragė-2024“, – sakė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Miglė Trainienė.

Šios stovyklos programa bus vykdoma Melnragės pajūryje, čia vaikai susipažins su pajūrio regioninio parko gamta, aplankys gamtos paveldo objektą – Olando kepurę, didžiausią Baltijos šalyse esantį nuotykių parką „Minimelts“, Lietuvos jūrų muziejų ir delfinariumą, vandens pramogų „Atostogų parką“. Stovyklos metu bus organizuojami žygiai pajūriu iki Latvijos sienos ir Palangos. Mokiniai dalyvaus paplūdimio rankinio varžybose ir gatvės rankinio turnyre.

Ką įdomaus žada?

Itin įdomią stovyklą siūlo Kauno rajono muziejaus Tado Ivanausko sodyba-memorialinis muziejus.

„Tai gamtosauginė stovykla. Visos veiklos vyks gamtoje, bus orientuotos į eksperimentus, stebėjimus ir naujus atradimus. Programos metu organizuojamos veiklos: susipažinimas su Obelyne, turistinių žygių diena, faunos ir floros tyrinėjimas, stebėjimai ir atradimai, ekskursijos po renovuotą muziejų, pasakojimai apie T. Ivanausko gyvenimą ir Honoratos Paškauskaitės-Ivanauskienės indėlį, edukacijos. Taip pat vyks cianotipijos dirbtuvės, kuriose dalyviai susipažins su trumpa cianotipijos istorija ir įvairiomis įdomiomis technologijos panaudojimo galimybėmis, grafikos ir molio dirbtuvės. Vaikai dalyvaus laboratoriniuose tyrimuose, vykdys eksperimentus“, – pasakojo M. Trainienė.

Ne mažiau intriguojanti yra ir Ramučių kultūros centro programa „Gera kartu“. Stovyklos metu bus vykdomos STEAM, socialinių emocijų ugdymo, kūrybiškumo, pilietiškumo, šalies etnokultūros, kūrybinių dirbtuvių veiklos. Vaikai dalyvaus taikomosios dailės dirbtuvėse, per kurias išmoks pasigaminti žibintą, edukacinėje programoje, per kurią susipažins su teatro kūrimo technika ir praktine dalimi. Kūrybinių dirbtuvių finalą vainikuos vaikų sukurtas teatro pasirodymas. Edukaciją ves režisierė Stanislava Šumilaitė.

Iškylos: vaikams patinka leisti laiką gamtoje. Organizatorių nuotr.

Stovyklos metu taip pat bus organizuojama choreografinė edukacija „Šokiai. Pokiai“, vyks elementaraus šokio ir sceninio judesio pagrindų užsiėmimai, kurių mokys choreografė Rasa Banevičiūtė. Taip pat suplanuotos Lietuvos liaudies kultūros pažinimo ir STEAM dirbtuvės, lietuviškų tradicijų etno žaidimų rytmetys ir etno pusdienis su etnografe Jolanta Balnyte. Mokiniai dalyvaus muzikinėje popietėje, susipažins su lietuvių liaudies muzikos instrumentais, jų klasifikacija. Vyks kūrybinės dirbtuvės: vaikai bandys pasigaminti mušamuosius muzikos instrumentus iš paruoštos medžiagos.

Stovyklautojai gvildens kūrybines užduotis, muzikuos pavieniui ir kartu. Edukaciją ves atlikėja, meno vadovė, pedagogė Virginija Stunžėnienė. Taip pat vaikams bus surengta STEAM edukacija, eksperimentų ir muilo burbulų fiesta su Burbulų dėde Arnu Puplausku ir Žygimantu Juška.

Lietuvos kurčiųjų draugija stovyklos dalyvius supažindins su svarbiausiais kurčiųjų kultūros bruožais, mokys gestų kalbos pagrindų, paaiškins pagrindinius bendravimo su kurčiaisiais būdus.

Svetingumas: pakaunėje stovyklaus ir 46 vaikai, atvykę iš Ukrainos. Organizatorių nuotr.

Per maisto gaminimo edukaciją vaikai susipažins su kulinarijos menu, sužinos mitybos tradicijų ypatumus skirtingose kultūrose. Tikroje profesionalioje maisto gaminimo virtuvėje vaikai prisidės prie pietų gaminimo proceso. Maisto gaminimo edukaciją ves Daiva Čapkauskienė, šeimos restorano DU įkūrėja.

Vaikai taip pat vyks į Perlinių danielių parką, pažintinę ekskursiją-žygį po Ežerėlį su profesionaliu žygeiviu ir gamtos ekspertu Pauliumi Vilkevičiumi.

Populiariausia – „Šauliška vasara“

Daugiausia vaikų kasmet suburia savivaldybės socialinių partnerių – Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės – organizuojama stovykla „Šauliška vasara“. Tai tęstinė, jau šeštus metus vykdoma programa Kauno rajono moksleiviams. „Šia stovykla siekiama vaikus supažindinti su šauliškomis veiklomis ir pritraukti į šaulių būrelius dar nedalyvaujančius. Stovyklautojai turi galimybę per asmeninę patirtį susipažinti su šauliška buitimi lauko sąlygomis, išgyvenimo galimybėmis, per įvairias šauliškas veiklas tobulėti kaip asmenybės, ugdyti savarankiškumą, asmeninę ir komandinę atsakomybes“, – pasakojo M. Trainienė.

Be išgyvenimo ekstremaliomis sąlygomis, vaikai mokysis prisitaikyti, pasiruošti maisto ir kitų priemonių išgyventi lauko sąlygomis, bus ugdoma sveika gyvensena, vyks aktyvios sportinės veiklos.

Taip pat bus ugdomas pilietiškumas ir pilietinis pasipriešinimas, vaikai rengiami psichologiškai, pasitelkiant individualias ir komandines metodikas, stiprinami socialiniai įgūdžiai, vystomos ir per lyderystę stiprinamos jų asmenybės. Pasitelkiant kariškas užduotis, kliūčių ruožus ir estafetes, stovyklautojai aktyvai ir turininga leis laisvalaikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikriausiai

Tikriausiai portretas
O užsiėmimus ves ir linksmins Bartoševičiaus "aplinkos mentoriai" . Jautubinkit "Bartoševičiaus byloje - šiurpios detalės. Kas laukia vaikų?"

kikimara

kikimara portretas
Tėveliai, saugokit savo vaikus...

lukka

lukka portretas
nelabai supratau. visad galvojau kad finansuojam visi socialiai remtiniems vaikams, bet čia rašo kad tik 325 iš 1,5 socialiai remtini. nu tai akip suprast? Mano vaikų niekas nefinansavo neikad mokėjom iš savo algų. o tai kas čia per parnografija? o ukrainiečiai gyvena geriau nei mes.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių