Ką Kalėdoms gaus dovanų garsiausias Lietuvos pedofilas?

Penktadienį Kauno apylinkės teismas sprendė, ką daryti su 85 tūkst. Rusijos rublių, rastų vokelyje, esančiame vienoje šio teismo nagrinėtoje garsiausiu Lietuvos pedofilu tituluojamo Ervydo Čekanavičiaus byloje.

Kaip jau rašyta, toks klausimas iškilo, kai atėjo terminui sunaikinti šią archyve saugomą bylą, o jos nuosprendyje joks sprendimas dėl šių pinigų nebuvo priimtas.

Ne viską pavyko įrodyti

Teismo raštinės darbuotojos teikimą nagrinėjo teisėja Liuba Kymantienė, 2000-ųjų birželį paskelbusi minėtą nuosprendį, kuriuo E. Čekanavičius buvo pripažintas kaltu tik dėl nepilnamečių berniukų apsvaiginimo psichotropinėmis medžiagomis. Dėl kėsinimosi lytiškai pasinaudoti savo bejėgiškos būklės aukomis jis tada buvo išteisintas, nesurinkus pakankamai įrodymų. Esą policijos pareigūnai įsiveržė per anksti, E.Čekanavičiui, kuris rastas sėdintis prie stalo, dar nespėjus nusirengti.

Tada teisėja L. Kymantienė jam skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę griežto režimo pataisos darbų kolonijoje. Tačiau pritaikius amnestiją, ši bausmė buvo sumažinta trečdaliu.

E. Čekanavičius tradiciškai šį nuosprendį skundė, tačiau Kauno apygardos teismas jo skundą atmetė. Nors iš dalies ir patenkino, nes išbraukė iš daiktinių įrodymų, kuriuos ankstesniu nuosprendžiu buvo nuspręsta konfiskuoti ir sunaikinti, sąrašo ne tik vaistus, arbatas bei kavas, kuriomis buvo vaišinami nepilnamečiai E.Čekanavičiaus svečiai, bet ir pneumatinį pistoletą. Visi šie daiktai jam buvo grąžinti.

Tačiau nei teisėjos L. Kymantienės nuosprendyje, nei minėtoje Kauno apygardos teismo nutartyje grąžinti E.Čekanavičiui dalį per kratą jo namuose rastų daiktų, nebuvo nė žodžio apie minėtus Rusijos rublius.

Išimtis su detektyvo elementais

Panašu, kad vokelį su pinigais E. Čekanavičiaus byloje aptikusi teismo darbuotoja buvo šokiruota. Jos teikime net supainiotos rastos kupiūros, vietoje dviejų 10 tūkst. rublių banknotų, nurodant, kad aptikta pora 100 tūkst. Rusijos rublių kupiūrų.

Dėl šios klaidos bendra radinio, kuriame buvo ir 1992-ųjų metų laidos 500, 1000 ir 5000 rublių banknotai, suma ir išaugo iki 265 tūkst. Iš tikrųjų suma buvo kelis kartus mažesnė. Tačiau tai paaiškėjo tik tuomet, kai posėdyje vokelyje esančios kupiūros buvo perskaičiuotos.

Beje, ir šis posėdis, į kurį buvo pakviesta ir prokurorė, buvo savotiška išimtis. Paprastai tokie klausimai sprendžiami nešaukiant jokių posėdžių, o rašytinio proceso tvarka, t. y. teisėjai priimant sprendimą neišėjus iš savo kabineto.

Ilgiausiai penktadienio posėdyje ieškota atsakymo į klausimą, kaip minėti rubliai atsirado byloje. Pirmiausiai paaiškėjo, kad jie net nebuvo įtraukti į daiktinių įrodymų sąrašą, dėl ko greičiausiai ir nebuvo minimi nuosprendyje. Vienu metu jau buvo suabejota, ar šie pinigai tikrai susiję su šia byla. Galų gale pavyko aptikti poėmio protokolą, iš kurio tapo aišku, kad jie buvo rasti per kratą E. Čekanavičiaus namuose Vilijampolėje, Vytenio gatvėje. Kartu buvo rastas leidimas į Seimą bei jau minėti vėliau Kauno apygardos teismo jam grąžinti daiktai.

Sprendimas – kitą savaitę

Belieka įtarti, kad šie rubliai nebuvo įtraukti į daiktinių įrodymų sąrašą, nes galimai perduodant bylą teismui jau buvo nebegaliojantys.

Šią prielaidą patvirtina ir tai, kad E. Čekanavičius, skųsdamas nuosprendį, taip pat neprašė jų grąžinti.

Tačiau penktadienio posėdyje dalyvavusi Kauno apylinkės prokurorė Živilė Muliuolytė siūlė teismui šiuos pinigus jam dabar grąžinti. Esą jie su nusikaltimu, už kurį šioje byloje nuteistas E. Čekanavičius, neturi nieko bendro – su nukentėjusiaisiais jais nebuvo atsiskaitoma.

Pats E.Čekanavičius posėdyje nedalyvavo. Tokie klausimai tradiciškai sprendžiami be nuteistųjų. Tačiau apie teismo nutartį, ką daryti su jo byloje rasta penkiaženkle rublių suma, kurią ketinama skelbti kitą savaitę, jis bus informuotas. Ir turės galimybę ją apskųsti.

Amnestijų šešėlis

Garsiausiu Lietuvos pedofilu tituluojamas E. Čekanavičius, kuriam prieš pusmetį sukako 68-eri, šiuo metu atlieka Kybartų pataisos namuose bausmę, kurią 2011-aisiais Kauno apygardos teismas jam skyrė už trylikamečio, su kuriuo susipažino Vilniaus geležinkelio stotyje ir atsiviliojo jį savo namus Kaune, seksualinį prievartavimą bei neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų ir jų platinimą nepilnamečiams. Beje, ir ją Lietuvos apeliacinis teismas sumažino dvejais metais.

Jeigu E. Čekanavičius ir vėl nebus paleistas į laisvę anksčiau laiko, likusi penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmė baigiasi 2024-ųjų rudenį, nes į ją įskaičiuoti ir beveik pusantrų metų, praleisti už grotų iki nuosprendžio. Tada E. Čekanavičius būtų jau 75-erių.

Kaip jau ne kartą rašyta, dėl seksualinio potraukio nepilnamečiams berniukams jis buvo žinomas teisėsaugai jau nuo 1971 m. Tada E.Čekanavičius buvo pripažintas nepakaltinamu ir priverstinai gydytas. Tačiau, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, sugebėjo prisišlieti prie saugumiečių psichiniais ligoniais paverstų politinių kalinių reabilitavimo bangos. Įvairiomis progomis Lietuvoje skelbta amnestija jam buvo pritaikyta net tris kartus. Nepaisant to, kad jis darė vis naujus panašius nusikaltimus, vos išėjęs į laisvę.

Pinigų kilmė – neaiški

Atliekant kratą jau minėtoje E. Čekanavičiaus byloje dėl trylikamečio apsvaiginimo psichotropinėmis medžiagomis bei seksualinio prievartavimo 2009-ųjų vasarą, jo namuose taip pat buvo rasta nemažai pinigų. Be įvairios valiutos, tarp kurios taip pat buvo Rusijos rublių, – ir penkiolika tūkstančių litų.

Tada E.Čekanavičius šių pinigų kilmę aiškino, kaip ir ankstesniais panašiais atvejais, – esą jį išlaiko užsienio organizacijos, finansuojančios Lietuvos nepriklausomų žurnalistų ir Lietuvos žmogaus teisių gynimo sąjungų veiklą.

Kauno apygardos teismas minėtus pinigus priteisė ieškinių padengimui. Vien moralinis atlygis, priteistas šioje byloje trylikametei E. Čekanavičiaus aukai, siekė 80 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siūlyčiau

siūlyčiau portretas
kastruot

onaitis

onaitis portretas
nu šlykštynė nusenęs ir dar kurva nemeta savo amato...tik pakart už kiaušų...

MANAU

MANAU portretas
Jis Dominyko nori, nes Modestas per aukštas
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių