Plastikos chirurgo terorizavimo byla: pasiūlyta bausmė aukštąjį išsilavinimą turinčiam recidyvistui

Kauno apylinkės teisme šiandien įvyko baigiamosios kalbos recidyvisto iš Klaipėdos, kaip paaiškėjo, prieš keliolika metų buvusio Lietuvos ir Europos sąjungos šalių sambo čempionu, Valdo Kanapecko, kaltinamo vienos privačios Kauno plastinės chirurgijos klinikos chirurgo, prieš kelerius metus atlikusio jam nosies operaciją, sistemingu terorizavimu, byloje. Ieškinius jam pareiškė ne tik minėtas medikas, bet ir šio darbovietė, kurios turtą taip pat grasinta sunaikinti, dėl ko net teko samdyti apsaugą.

Pirmas blynas prisvilo

Kaip jau rašyta, tai – jau antras bandymas išspręsti šį įsisenėjusį paciento ir mediko konfliktą.

V. Kanapeckas jau buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už minėto plastikos chirurgo terorizavimą, jiems susitaikius. Tačiau netrukus vėl ėmėsi to paties – nepraėjus nė vieneriems metams po tokio teismo sprendimo, todėl vėl teko stoti prieš jį.

Prieš atverčiant antrą kartą Kauno apylinkės teisme šią bylą, 38-erių V. Kanapeckui dar trims mėnesiams buvo pratęsta skirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra apykojės pagalba. Oficialiai niekur nedirbantis V. Kanapeckas įpareigotas ne tik visą parą šią dėvėti, bet ir neišeiti iš savo namų bei nesilankyti Kaune be teismo leidimo ir nebendrauti su nukentėjusiuoju, jo šeimos nariais bei bendradarbiais.

V. Kanapecko įkaitu tapęs plastikos chirurgas yra pareiškęs jam 10 tūkst. eurų ieškinį. O jo darbovietė prašo priteisti iš V. Kanapecko daugiau kaip 3 tūkst. eurų turtinę žalą, nes tiek jai kainavo teisinės paslaugos, sudarant ankstesnę taikos sutartį su teisiamuoju, kurios šis nesilaikė.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Žvėris pabudo po septynių mėnesių

Bylos duomenimis, terorizuoto plastikos chirurgo darbovietė turėjo finansinių nuostolių ir dėl to, kad buvo priversta samdyti apsaugą ir per V. Kanapecko grasinimus, trukusius nuo 2021-ųjų rugpjūčio iki spalio pabaigos, kuomet jis ėmėsi šio teroro, nepatenkintas esą netinkamai atlikta jo nosies operacija. Tačiau šią 1742 eurus siekusią sumą V. Kanapeckas suskubo atlyginti, pradėjus naują ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu.

Plastinės chirurgijos klinikos, kurioje dirba minėtas chirurgas, esančios Panemunėje, vadovas žiniasklaidai patikslino, kad minėta nosies operacija buvo funkcinė, o ne estetinė. Jos metu reikėjo taisyti tipišką boksininko nosies deformaciją. Ir ši operacija, kurios metu reikėjo atkurti visą nosį ir jos karkasą, buvo atlikta idealiai. Tą pripažino ir ekspertai.

Tačiau šią operaciją atlikusiam chirurgui V. Kanapeckas nuo 2012-ųjų rugpjūčio iki spalio pabaigos išsiuntė devynis grasinančio ir bauginančio pobūdžio elektroninius laiškus. „Atvyks – iššaudys, pats nusišaus“, – konkretizavo žiniasklaidai klinikos vadovas. Grasinta panašiais dalykais ir skambinant telefonu.

Tada viskas baigėsi jau minėtu susitaikymu, bet, nepraėjus nė metams, teroras atsinaujino su dar didesniu intensyvumu.

Antroji V. Kanapecko kontrataka jau truko apie pusantrų metų – nuo 2022-ųjų gegužės iki 2023-iųjų lapkričio. Ir tada jis kaltinamas išsiuntęs jau daugiau kaip 50 grasinančio ir bauginančio turinio elektroninių laiškų nukentėjusiajam bei jo šeimos nariams. Be to, – ir vėl grasinęs skambindamas telefonu.

Atvyks – iššaudys, pats nusišaus.

Biografija – iškalbinga

V. Kanapeckas – jau šešis kartus teistas: už neteisėtą disponavimą kvaišalais be tikslo šiuos platinti, už nesunkų sveikatos sutrikdymą dėl chuliganiškų paskatų, už bausmės, skirtos už minėtus nusikaltimus, nevykdymą, vagystę bei viešosios tvarkos pažeidimą. Žodžiu, pradėjo minti teismų slenksčius, vos sulaukęs pilnametystės. Ir net du kartus buvęs nuteistas realiu laisvės atėmimu. Už jau minėtą kvaišalų vartojimą ir sveikatos sutrikdymą – pusei metų, o už vagystę, atvirai pagrobiant turtą arba viešoje vietoje įsibraunant į automobilį ar iškraustant svetimą rankinę, – trejų metų laisvės atėmimu. Ši beveik maksimali už tokią vagystę bausmė jam buvo skirta 2010-aisiais. Ir po to V. Kanapecko biografijoje – švarus tarpsnis.

Tačiau tada, remiantis tuometės žiniasklaidos pranešimais, jis pradėjo skinti pergales įvairiuose sambo turnyruose. Buvo tapęs ir Lietuvos, ir Europos sąjungos šalių čempionu. Dalyvavo ne viename šios imtynių rūšies, jungiant įvairių šalių kovos menų elementus, tarptautiniame turnyre, paraleliai studijuodamas Klaipėdos universitete. Tačiau ne andragogiką arba suaugusiųjų mokymo metodiką, kurią krimto ir kai kurios Kauno organizuoto nusikalstamumo pasaulio garsenybės, bet kultūros pedagogiką.

V. Kanapeckas ikiteisminį tyrimą atlikusiems teisėsaugininkams ir teismui prisistatė, kaip turintis aukštąjį išsilavinimą. Tačiau tai nesutrukdė jam 2022 metais užsidirbti dar vieną teistumą – už viešosios tvarkos pažeidimą. Taip teisiškai įvertintas eilinis jo susistumdymas su kažkuo.

Prisipažino ir gailėjosi

Susirinkus į pirmąjį naujos V. Kanapecko bylos posėdį gegužės pabaigoje, nuspręsta, kad jis bus neviešas. Kaip ir tikėtasi, to paprašė teisiamojo advokatas, motyvuodamas tuo, kad neišvengiamai reikės kalbėti apie jo ginamojo sveikatos problemas.

Portalo kaunodiena.lt duomenimis, uždarius teismo posėdžių salės duris nuo žiniasklaidos, V. Kanapeckas pakartojo tą patį, ką jau buvo sakęs žurnalistamas iki šio sprendimo priėmimo, – kad pripažįsta savo kaltę. Atsižvelgiant į tai bei teisiamojo deklaruojamą gailėjimąsi dėl tokio savo elgesio, jo bylai pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, lemsiantis ir trečdaliu mažesnę bausmę už tą, kurią jam skirs teismas, jeigu pripažins V. Kanapecką padarius jam inkriminuojamą nusikaltimą.

Paskelbus sutrumpintą įrodymų tyrimą, nukentėjusieji buvo apklausti tik dėl pareikštų ieškinių.

Valdas Kanapeckas/Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Pasirašė neskaitęs?

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, pats V. Kanapeckas teismui teigė, kad buvo piktas ant minėto chirurgo, kodėl šis nėjo su juo į kontaktą, kai jis norėjo išsiaiškinti, kodėl jo sveikata nepagerėjo ir po apie kelis tūkstančius eurų kainavusios operacijos.

Tačiau, kaip nustatyta ikiteisminio tyrimo metu, V. Kanapeckas prieš šią operaciją pasirašė dokumentus dėl galimos komplikacijų rizikos. Jis to neneigia, tačiau tikina net neskaitęs po kuo pasirašo.

Be to, buvo atliktas auditas, po kurio ekspertai pripažino, kad jokių pažeidimų chirurgas, operavęs V. Kanapecko nosį, nepadarė.

Anot klinikos vadovo, po šio ne vienerius metus trukusio teisiamojo teroro jo nosį tvarkęs chirurgas jau vengia operuoti vyrus. Ypač sportininkus.

Prašė mažinti tik ieškinį

Už žmogaus terorizavimą grasinant susprogdinti, padegti ar padaryti kitokią pavojingą gyvybei, sveikatai ar turtui veiką arba sistemingą žmogaus bauginimą, naudojant psichinę prievartą, kuo yra kaltinamas V. Kanapeckas, Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Per šiandien įvykusias baigiamąsias V. Kanapecko bylos kalbas prokuroras Ričardas Gailevičius pasiūlė teismui skirti teisiamajam pusketvirtų metų laisvės atėmimą, tačiau dėl sutrumpinto įrodymų tyrimo sumažinant jį iki dvejų metų ir keturių mėnesių, atidedant šios bausmės vykdymą trejiems metams, t.y. maksimaliam įstatymų leidžiamam terminui. O per jį ne tik uždrausti V. Kanapeckui vartoti psichiką veikiančias medžiagas bei neieškoti ryšių nei su nukentėjusiuoju, nei su šio darboviete, bet ir neišvykti iš gyvenamosios vietos be Probacijos tarnybos, prižiūrėsiančios, kaip jis laikosi teismo įpareigojimų, leidimo bei dalyvauti elgesį keičiančioje programoje.

Pats teisiamasis, kaip ir jo advokatas, su prokuroro siūloma bausme sutiko. Tačiau abu prašė teismo sumažinti nukentėjusiojo ieškinį, kurio penktadalis jau atlygintas.

Teismas savo sprendimą skelbs liepos pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Toma

Toma portretas
Aš girdėjau apie šį atvėjį.daktaras tvarkė kvėpavimą ir pridarė taip,kad dar sunkiau kvėpuoja.normalu,kad žmogui trūko kantrybė.turėtų teisti ne jį,o daktarą,bet mūsų lietuvėlėj viskas vyksta ne taip

Aukos

Aukos portretas
Koks gimei toks ir gyvenk , snukučius keičia, o paskui visi kalti, kad likimas nubaudžia už išsidirbinėjimą.

Siaip

Siaip portretas
Kam cia akcentuojate ta aukstaji? Dabar ne seni laikai, kai aukstaji baigdavo 10 procentu abiturientu. Siandien kone kiekvienas aukstaji baigia, tik kas is to?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių