Skandalinga girtų paauglių dvikova su policija: kaltas ne tik alkoholis?

Kauno teisėsaugininkai jau gali atsakyti į dalį klausimų dėl nemažą atgarsį sukėlusio praėjusios nakties incidento Plento gatvėje, kai nuo dviejų neblaivių nepilnamečių nukentėjo du Kauno policininkai. Vienam iš jų po šio incidento išduotas nedarbingumo pažymėjimas.

Kaip jau pranešta, minėti pareigūnai – 22-ejų metų policininkas ir jo 34-erių kolegė atvyko apie pirmą valandą nakties į minėtą gatvę Panemunės seniūnijoje, gavę iškvietimą dėl triukšmo. Pirminiais duomenimis, policijos pagalbos šaukėsi tokiu metu ilsėtis norėję kaimynai.

Bute, iš kurio sklido triukšmas, buvo rasta neblaivi kompanija: du nepilnamečiai ir suaugęs asmuo skirtingomis pavardėmis. Pastarasis, kuriam – 24-eri, buvo šio buto šeimininkas.

Įvykio kulminacija prasidėjo kieme, į kurį kartu su pareigūnais išėjo ir minėtame bute svečiavęsi nepilnamečiai. Tarp jų įvykus konfliktui, pareigūnai bandė nepilnamečius išskirti. Tačiau, kaip akcentuojama policijos suvestinėse, nepilnamečiai jiems aktyviais veiksmais pasipriešino. Patikslintais duomenimis, tai buvo ne netyčinis, neatmetant ir tokios galimybės, o tyčinis nusikaltimas, nes policininkams buvo suduoti smūgiai, po kurių jiems prireikė medikų pagalbos.

Labiau nukentėjo pareigūnas. Nors teigiama, kad jis su kolege gydosi ambulatoriškai, policijos atstovės teigimu, jam išduotas nedarbingumo pažymėjimas.

Tuo tarpu abiem pareigūnams pasipriešinusiems nepilnamečiams nustatytas vidutinis girtumas. Jaunesniajam, kuris yra penkiolikmetis, – 1,63 prom. Vyresniajam – septyniolikmečiui – 2,28 prom.

Toks pats vidutinis girtumas (2,11 prom.) buvo nustatytas ir minėtam 24-erių metų asmeniui. O pasiteiravus, ar jo atžvilgiu nepradėta administracinė teisena, turint galvoje numanomą girtavimą su nepilnamečiais, atsakyta, kad šis klausimas dar sprendžiamas.

Asociatyvi EItvydo Kinaičio nuotr.

Administracinių nusižengimų kodeksas už alkoholinių gėrimų nupirkimą ar kitokį perdavimą jaunesniam negu 20 metų asmeniui numato baudą nuo 90 iki 180 eurų. O konstatavus, kad šis nusižengimas padarytas pakartotinai, – baudą nuo 180 iki 440 eurų.

Teigiama, kad svarbiau teisiškai įvertinti nepilnamečių pasipriešinimą pareigūnams, už ką suaugusiam asmeniui gresia viešieji darbai, tačiau tik tada, kai su tuo sutinkama, bauda arba laisvės atėmimas iki trejų metų. O nepilnamečiams – perpus mažesnės bausmės už minėtas, gresiančias suaugusiems. Pagal griežčiausią numatytą bausmę šis nusikaltimas priskiriamas nesunkiems.

Iš įvykio vietos į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato laikino sulaikymo patalpas pristatyti nepilnamečiai ilgai ten neužsibuvo. Teisiškai jie net nebuvo sulaikyti. Ir perduoti tėvams ar šiuos atstojantiems asmenims, net nepareiškus įtarimų, nes, norint tai padaryti nepilnamečių atžvilgiu, būtinas ne tik jų advokatų, bet ir vaiko teisių apsaugos specialistų dalyvavimas.

Amžius minimas, kaip nepilnamečių skydas, ir Policijos įstatymo straipsnyje, kalbančiame apie tai, kada jiems draudžiama panaudoti kovinių imtynių veiksmus arba specialiąsias priemones. Tai draudžiama prieš moteris, kai šios akivaizdžiai nėščios, akivaizdžiai neįgalius asmenis bei nepilnamečius, jeigu žinomas jų amžius.

Incidento Plento gatvėje atveju, anot policijos atstovės, kad tai – nepilnamečiai, buvo žinoma. Tačiau dar yra minėto Policijos įstatymo straipsnio išimtys, liečiančios nepilnamečius. Šiose teigiama, kad naudoti prieš juos kovinių imtynių veiksmus bei specialiąsias priemones galima, jeigu jie priešinasi gyvybei ar sveikatai pavojingu būdu arba užpuola jų grupė, kelianti tokias pačias grėsmes.

Tačiau, Kauno policijos atstovės teigimu, šiuo atveju buvo nuspręsta nei kovinių imtynių veiksmų, nei specialiųjų priemonių prieš minėtus nepilnamečius nenaudoti. Ir, kuo tai baigėsi, žinoma. Nors, anot policijos atstovės, iki šio incidento jie niekuo nebuvo pareigūnams užkliuvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
Gaila,kad ponia Šakalienė suteikė jiems teisės,bet atsakomybės jokios.Gal reikėtų poniai Šakalienei bent savaitę pabūti mokyklos patalpoje ir tada jinai supras, apie kokias teises kalbam.Gerai kalbėti,kai tu neturi net menkiausio suvokimo .

Vile

Vile portretas
Kiek dar tesis sitas teisinis nihilizmas, kad nepilnameciai neatsako uz padarytus prasizengimus? Jie puikiai ta supranta ir tuo naudojasi. Isitikinusi,kad ir tevai nesusitvarko su sitais chuliganais - kitaip ju nepavadinsi. Na,o tas 24 metu, kur su jais gere, turi atsakyti pilnai ir jokio cia "dar sprendziama ar pradeti jo atzvilgiu privaloma teisine atsakomybe leidziancius veiksmus". Kiek mes zaisime tuos zaidimus? Greit i gatve nosies neiskisime. Kad istatymams reikalinga reforma, matosi plika akimi. Auuu, seimunai, gal uzsiimkite savo darbais, istatymu leidyba?

vilius

vilius portretas
o kas bus kai tokie augantys be stabdžiu ir bausmiu užaugs,kitas daiktas moterys patrules pridedančios i kelnes išsyk,butu du vyrai pacukai tyleru prišike i keknes
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių