Išskirtinės lėlės – tautiniais kostiumais

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centre kitą savaitę įsikurs tautodailininkės Liucijos Kudžmienės paroda „Lėlės tautiniais kostiumais“, dedikuota Etnografiniams regionų metams.

Kūrybiškumu, naujomis idėjomis trykštanti L.Kudžmienė yra viena iš nedaugelio autorių, kurianti linines lėles, kurioms pasiuva ir drabužius, jas aprengdama tradiciniais etnografinių regionų tautiniais kostiumais. Per dvejus metus autorės pasiūtomis lėlėmis žavisi ir Lietuvos, ir užsienio šalių parodų lankytojai.

Daug autorinių parodų Dzūkijos, Suvalkijos regionuose pristačiusi L.Kudžmienė savo 25-ąją autorinę ekspoziciją rengia Klaipėdos krašte. L.Kudžmienė aistrą rankdarbiams paveldėjo iš savo šeimos. „Pamenu, kaip teta stengdavosi jokio audinio ar susidėvėjusio drabužio neišmesti. Ji visada sugalvodavo, kaip ir kam būtų galima jį panaudoti: tai vežimo suolelį medžiaga aptraukdavo, tai arkliui apklotą nuo šalčio pasiūdavo“, – pasakojo tautodailininkė. Kūrėjos, gimusios ir augusios Dūkiškių kaime (Alytaus r.), šeimoje moterys audė, siuvo, siuvinėjo, todėl ir Liucijai rankų darbo gaminiai tapo artima širdžiai veikla. Kūrybinis kelias prasidėjo nuo nėrimo vąšeliu, o vėliau moteris išbandė įvairias su tekstile susijusias technikas, kurių rezultatais tapo skirtingų rankdarbių parodos. Ji drauge su kitais tautodailininkais yra dalyvavusi ir savo darbus pristačiusi daugiau nei 200 parodų ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Estijoje, Lenkijoje, Japonijoje.

L.Kudžmienės vaikystė, jos teigimu, nebuvusi turtinga, tad lėlė jai buvo neišsipildžiusi svajonė. Tačiau dabar rankomis pasiūta lininių lėlių kolekcija jai pačiai teikia didžiulį džiaugsmą. Pirmoji lėlė, skirta anūkei, sukurtas prieš tris dešimtmečius. Ji buvo skudurinukė, o prireikus atnaujinti gimė pirmoji tautiniais rūbais aprengta aukštaitė. Per daugelį metų tautodailininkės sukaupti audiniai, jų atraižos virto rūbais lėlėms. Atidžiai išstudijavusi kiekvieno regiono tautinius kostiumus, ji juos pasiuva, o prijuostes, liemenes, juostas, diržus pati išsiuvinėja, nuvelia veltines kepures vyrams ir pagamina tikras miniatiūrines vyžas.

Klaipėdos krašte dar nesisvečiavusios lėlės tautiniais kostiumais ir parodos organizatoriai tikisi klaipėdiečių ir miesto svečių dėmesio, nes didžiaakės 75 cm ūgio gražuolės tikrai žavios ir nepaprastos.

Parodos atidarymas – rugsėjo 30 d. 17 val. uostamiesčio Etnokultūros centre (Daržų g. 10), kur ji paviešės iki spalio 27 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių