90-metį mininti Jūros šventė įsibėgėjo: vilioja skoniais ir spalvomis

90-metį mininti šių metų Jūros šventė jau įsibėgėjo. Šiandien jos dalyvių laukia didžiausia gausybė renginių, kurie prasidės ankstyvą rytą, o baigsis gerokai po vidurnakčio.

Šių metų šventėje – gausybė istorinių akcentų, verčiančių prisiminti arba sužinoti, kaip ši šventė gimė ir kaip ji keitėsi.

Kaip ir kasmet Jūros šventė prasidėjo tada, kai senamiesčio gatvės tapo sausakimšos, mugės prekeiviai išsidėstė prekes, o į miestą plūstelėjo minios žmonių, kalbančių ne tik lietuviškai, bet ir latviškai, estiškai, daniškai ir daugybe kitų kalbų.

Tai atsitiko ne po įspūdingo dydžio Jūros šventės vėliavos pakėlimo ceremonijos virš Naujosios Uosto gatvės, ne nuvilnijus eisenai, o gerokai anksčiau, apie vidurdienį.

Šiemet Klaipėdoje tai ne pirma tokia didelė mugė. Prieš kelias savaites kiek mažesnė, bet panaši prekių įvairove bei jų kainomis buvo birželio gale, kai miestas kartu su Klaipėdos pilies džiazo ir Tarptautiniu nematerialaus kultūros paveldo festivaliu „Lauksnos“ išlydėjo didžiųjų burlaivių lenktynių „The Tall Ships Races“ dalyvius.

Butelis alaus šiemet kainuoja septynis, o bokalas – penkis arba šešis eurus, lėkštė žuvienės – penkis eurus, porcija cepelinų – 10 eurų, lėkštė plovo – aštuonis eurus, porcija grill šonkaulių – 14 eurų, kareiviška košė su spirgučiais – šešis eurus, bulvės su kopūstais ir kiauliena – 10 eurų, o su kiaulienos arba vištienos kepsniu – 12 eurų.

Jūros šventės mugėje nauja nebent tai, kad kai kurios rūbų bei aksesuarų gamintojos bei pardavėjos vyrus papuošė savo gaminiais ir pastatė prieš prekybos vietas vilioti pirkėjus.

Vakar Kruizinių laivų terminale prisišvartavo įspūdingas kruizinis laivas „Nautica“. Jo keleiviai po ekskursijų užplūdo šventės erdves, Klaipėdą jie prisimins kaip spalvingą ir džiaugsmo kupiną miestą.

Kol miesto svečiai žvalgėsi, ką ir kur dar pamatyti, klaipėdiečiai kaupė jėgas vakarui – jų laukė šventinis paradas ir didieji renginiai Kruizinių laivų terminale, Teatro aikštėje, visame senamiestyje ir ant Jono kalnelio.

Tačiau Jūros šventėje svarbiausi – ne mugės prekeiviai, ne maisto gamintojai ir net ne šou pasaulio žvaigždės. Joje nuo pat pirmosios šventės svarbiausi – jūrininkai.

Ir šiemet jiems pagerbti skirta nemažai renginių.

Šiandien 9.30 val. Smiltynėje, Kopgalio kapinaitėse, bus pagerbiamas pirmojo nepriklausomos Lietuvos jūrų kapitono Liudviko Stulpino atminimas. 10 val. Skulptūrų parke prie paminklo žuvusiai laivo „Linkuva“ įgulai susirinks artimieji ir miesto valdžios atstovai. Ir šiemet čia bus dedamos gėlės ir prisimenami negrįžusieji iš jūros. 12 val. visi norintieji galės plaukti nuleisti vainikus į Baltijos bangas ir taip dar kartą pagerbti žuvusius jūrininkus.

Vestos Jašinskaitės nuotr.

Šventiniai renginiai

Kas vyks šeštadienį?

11–16 val. Dangėje nuo irklavimo centro iki Biržos tilto vyks Azartiškos drakonų valčių varžybos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos taurei laimėti.

11 val. iš prekybos centro „Studlendas“ į senamiestį pajudės senovinių automobilių asociacijos „Seni kibirai“ paradas. 12–17 val. šias mašinas bus galima apžiūrėti ant Jono kalnelio pylimo.

12–17 val. Kurmarkos bastione, klaipėdiečiams labiau žinomame Jono kalnelio vardu, galima apžiūrėti ekspoziciją požemyje „Guten Tag. Šv. Jono bažnyčios atstatymas“.

16.30 val. Teatro aikštėje prasidės teatro ARTYN performansas „Sirenos“.

17 val. ten pat vyks protų mūšis „Kapitonų šturmas!“.

18 val. ten pat vyks rankų lenkimo varžybos „Laivo denio čempionas“.

17–21 val. prie skulptūros „Motociklininkas“ (Daržų g. 13) keliautojas Aurimas Mockus bendraus su Jūros šventės svečiais.

12–20 val. Pilies muziejaus Konferencijų salėje (Priešpilio g. 2) galima pamatyti filmą „Laiko mašina į Jūros šventės karnavalus“, Sonatos bei Henriko Žižių šviesos ir garso instaliaciją „Jūra laiko kapsulėje“ ir apžiūrėti parodą „Karnavalų Močia. Dailininkės Sofijos Kanaverskytės darbo užkulisiai“.

11.30–14.30 val. prie paminklo „Arka“ vyks atvira Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro repeticija.

12–13 val. Dienovidžio skvere bus rodomas klounados spektaklis vaikams „Kaip atsiranda drugeliai“.

16 ir 17 val. Kultūros fabriko (Bangų g. 5A) languose ir ant fasadinės pastato sienos prie fontanų vyks vertikalaus šokio pasirodymas „Bolero“.

16 val. Dangėje prie Biržos tilto, „Žvejo“ skulptūros vyks naujų burvalčių krikštynų ceremonija.

16.20 val. ten pat tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ įgulų pristatymas ir regatos „Burpilis“ apdovanojimai.

17–18 val. Danės skvere, kitapus „Meridiano“, vyks tarptautinis linijinių solo šokių festivalis „Jūros šventė 2024“.

Teatro aikštėje koncertuos

19–21 val. – John-B,

21 val. – Klaipėdos styginių kvintetas bei solistai Mindaugas Rojus ir Beata Ignatavičiūtė,

22 val. – Klaipėdos džiazo orkestras ir solistai iš Italijos Errico Cutolo bei Alessandro Florio,

23–24 val. – grupė „Baltic Balcan“,

00–1 val. – John-B.

Kruizinių laivų terminale koncertuos

20.30 val. – „The Roop“,

21.45 val. – Evgenya Redko,

23 val. – „G&G Sindikatas“,

24 val. – Jubiliejinės Jūros šventės himnas, kurį atliks Darius Meškauskas, Virginijus Pupšys, Gintas Litinskas, Kristupas Kerulis, Klaipėdos choras „Aukuras“.

00.05 val. dangų nušvies šventinis fejerverkas,

00.10 – DJ SUN.

22.30 val. Danės skvere kitapus „Meridiano“ retro šokiai su DJ Vladu.

22.30, 23.30, 00.30, 01.00 val. nuo Jono kalnelio galima bus stebėti šokančių fontanų šou „Į jūrą visa Lietuva!“.

Kas vyks sekmadienį?

9 val. pakils Pilies tiltas, bus išlydėti istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ laivai.

10–16 val. pievutėje prie Klaipėdos piliavietės vyks azartiškos, smagios pramogos šeimoms.

10–17 val. Klaipėdos piliavietės konferencijų salėje Jūros šventės istorijai skirtos parodos ir filmas.

12–17 val. Jono kalnelyje veiks ekspozicija požemyje „Guten Tag. Šv. Jono bažnyčios atstatymas“.

12 ir 13 val. Kultūros fabriko languose ir ant fasadinės pastato sienos prie fontanų vyks vertikalaus šokio pasirodymas „Bolero“.

11.30–15.30 val. Teatro aikštėje pasirodys Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ ir Klaipėdos miesto pagyvenusių žmonių asociacijos nariai.

16 val. – Teatro aikštėje vyks simbolinis Jubiliejinės Jūros šventės uždarymo koncertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Poniai Fui

Poniai Fui portretas
Jūs teisi. Vistik aš irgi save pagaunu, kad nesinori švesti.. Tik liūdna. Apmaudu. Pikta. Gyvenam blogai valdomoj šalį kurioj nėra socialinio saugumo. Medicina merdėja. Šveitimo sistema iš viso apsurduose. Teisėsauga vietoje to kad gaudytų lansbirgiu ar kita koki klana pavogusi milijonus, partines gaujas per dirbtines įmones ir schemas plaunančias kazino kaip priemone didžiulius pinigus, teisia salėmis eilinius piliečius ir imituoja darbą. Į rinkimus irgi eina tie patys daugiamečiai aferistai o tai reikia kad dar ilgai bus ta pati kankynė žiūrint kaip plėšiama Lietuva ir kaip tolsta negryžtamai ta Nausėdos žadėta šalies gerovė...Karas Ukrainoje nesibaigia.. /////////Taip nieko nesinori nei matyt nei girdėt

Fui...

Fui... portretas
kas jums, žmonės darosi ? Gražią šventę jums dovanoja, kurioje daug reginių " be kainos ". Eikite , būkite , džiaukitės " akimis ir šidimi " matydami kaip Klaipėda atgimsta . Koncertai visų skoniams , gražūs žmonės , linksmi ....O kainos ? Neturite eurų - nepirkite ! Nustokite dejuoti ...Tos" pykčio sėklos " darosi atgrąsios ... Aš myliu savo gimtą miestą Klaipėdą ir džiaugiuosi matydama kiek žmonių dalyvauja ruošdami mums šventes , dalyvauja parade . Visiems dėkoju . Super šventė . Matyt seniai reikėjo pakeisti " kultūros " finansavimą ir jos kultūrininkus. :)

o

o  portretas
kainomis nevilioja?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

  • Parką Kretingos centre siūloma pavadinti kunigo B. Burneikio vardu
    Parką Kretingos centre siūloma pavadinti kunigo B. Burneikio vardu

    Kretingos centre esantį parką be pavadinimo siūloma pavadinti praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje mieste kunigavusio monsinjoro, politinio kalinio Bronislovo Burneikio vardu. ...

  • Skulptūrų parke tradiciškai pagerbti negrįžusieji iš jūros
    Skulptūrų parke tradiciškai pagerbti negrįžusieji iš jūros

    Šeštadienį ryte Skulptūrų parke įvyko jautri ceremonija, tapusi tradicija – čia, prie paminklo audringo vandenyno bangose žuvusiai laivo „Linkuva“ įgulai, susirinko iš šio reiso negrįžusiųjų artimieji, j...

    1
  • Nuvilnijo jubiliejinės Jūros šventės eisena
    Nuvilnijo jubiliejinės Jūros šventės eisena

    65-ąjį kartą vykstanti Jūros šventė nustebino eisenos gausa ir įmonių prisistatymo spalvingumu bei įvairove. Eisena truko ilgiau nei pusantros valandos, joje žygiavo, važiavo, šoko apie 60 įstaigų bei įmonių darbuotojai. ...

    3
  • Per Jūros šventę – daugiau autobusų
    Per Jūros šventę – daugiau autobusų

    Liepos 27–29 d. dėl Jūros šventės renginių autobusai, kursuojantys į Klaipėdos senamiestį, nevažiuos Tiltų gatve. Tad kai kurių jų grafikai keisis, o šeštadienio naktį, pasibaigus fejerverkams ir koncertams, kursuos ketur...

  • Klaipėdos 772-asis gimtadienis kvies švęsti kitaip nei iki šiol
    Klaipėdos 772-asis gimtadienis kvies švęsti kitaip nei iki šiol

    Vos spėjusi atsikvėpti po jubiliejinės Jūros šventės, rugpjūčio 1-ąją Klaipėda minės 772-ąjį miesto gimtadienį. Ta proga mieste vyks daug renginių, tarp jų – Klaipėdos kultūros magistro vardų suteikimo ceremonija. Pirmąkart &sc...

  • Pažinti ir pamilti Kretingą galima ir... Klaipėdoje
    Pažinti ir pamilti Kretingą galima ir... Klaipėdoje

    Liepos 26 d. Klaipėdos autobusų stotyje atidaryta mažoji Kretingos ambasada. ...

  • Orai: tęsiasi lietuviška vasara
    Orai: tęsiasi lietuviška vasara

    Paskutinę liepos savaitę tebevyraus lietuviška vasara – nebus itin didelių karščių, prognozuojamos vėjuotos dienos, pasirodys ir lietus. Nepaisant to, temperatūra visą savaitę laikysis apie 21–23 laipsnius šilumos. ...

  • Lietuvos šauliai mokys JAV jaunimą
    Lietuvos šauliai mokys JAV jaunimą

    Netrukus trys Lietuvos šaulių sąjungos nariai vyks į JAV, kur padės vietos šauliams surengti jaunimui stovyklą ir supažindins su mūsų jaunųjų šaulių veikla. ...

    3
  • Vasaros pramoga – kaulyti kieme pinigų
    Vasaros pramoga – kaulyti kieme pinigų

    Uostamiesčio Budelkiemio, Mogiliovo, Bandužių ir kitų gatvių daugiabučių kiemuose bei prie parduotuvių nė dešimties nesulaukę vaikai reikalauja iš praeivių pinigų. Šiems nesutikus duoti, vis tiek įkyriai prašinėja, o ...

    15
  • Kariljonas skambės ir dujų fabrike
    Kariljonas skambės ir dujų fabrike

    Klaipėdoje bus atgaivintas senasis kariljonas, kurį planuojama sumontuoti buvusiame dujų fabrike įrengtame muziejuje. Tam vakarykščiame tarybos posėdyje beveik vienbalsiai pritarė miesto politikai, nors šiuo klausimu kitokią nuomonę pare...

    2
Daugiau straipsnių