Baltoji karštinė – ne liga?

Daugiadienės šventės tekant alkoholio upeliams dar šiais metais daugeliui gali baigtis legendine fraze, ištarta Leonido Gaidajaus filme "Kaukazo belaisvė". "Delirium tremens – baltoji karštinė". Taip komedijos herojaus Šuriko būklę apibūdino rajono ligoninės medikė.

Daugiadienės šventės tekant alkoholio upeliams dar šiais metais daugeliui gali baigtis legendine fraze, ištarta Leonido Gaidajaus filme "Kaukazo belaisvė". "Delirium tremens – baltoji karštinė". Taip komedijos herojaus Šuriko būklę apibūdino rajono ligoninės medikė.

Išblaivins už 400 litų

Tačiau ar anekdotais apipinta pošventinė būsena iš tiesų yra tokia nepavojinga?

Policijos teigimu, praėjusį savaitgalį jau konstatuota vieno gargždiškio mirtis, kurią prišaukė apsinuodijimas alkoholiu.

Nors 54-erių vyras greitosios medicininės pagalbos automobiliu ir buvo nugabentas į vieną uostamiesčio ligoninių, bet reanimacijos personalui jo gyvybės nepavyko išgelbėti.

Vladimiro Budanovo, vadovaujančio privačios greitosios medicinos pagalbos įstaigai, teigimu, dispečeriai dar prieš Kalėdas sulaukė išankstinių užsakymų dėl išblaivinimo namuose.

"Pagirios pagal sveikatos ministro įsakymą yra liga ir net labai sunki. Ši paslauga ir įrašyta į greitosios medicininės pagalbos teikiamų paslaugų sąrašą ir yra apmokama iš ligonių kasų. Tačiau mums užtenka darbo ir be to, greitoji pagalba neturi būti sanitarinis taksi", – kalbėjo V.Budanovas.

Medikas prisiminė, kad prieš keletą metų išblaivinimas namuose Klaipėdoje kainavo 120 litų, tačiau šiuo metu toks "malonumas" jau gali kainuoti net 400 litų.

Tektų pakloti ir daugiau

Vilniuje ar Kaune tokios paslaugos kaina siekia 500 litų. Viena privati medicinos įstaiga skelbiasi, kad detoksikacijos nuo apsinuodijimo alkoholiu kaina įstaigos stacionare prasideda nuo 300 litų.

Susisiekus su vadovu, paaiškinta, kad vien medikamentams tokios procedūros metu išleidžiama 120 litų. Jei paciento būklė pasirodytų itin sunki, prie jo tektų budėti keliems medikams, vadinasi, kaina dar išaugtų.

Uostamiestyje prieššventiniu laikotarpiu pasipylė skelbimai apie įvairius tokios paslaugos teikėjus. Vilniuje registruota medicinos įmonė skelbia, kad į klaipėdiečio namus paciento išblaivinimui atvyks per valandą.

Paslaugos kaina – vos 280 litų. Paslaugi sekretorė telefonu informavo, kad už tai medikas pacientui sulašins natrio chlorido, gliukozės ir vitaminų kompleksą bei diazepamo dozę.

Įtarimų pasėjo mirtis

V.Budanovas prisiminė vieną mįslingą atvejį, kai į paciento namus atvykusiam medikų ekipažui teko konstatuoti alkoholio padauginusio vyro mirtį, nors į namus ir buvo kviestas privatininkas išblaivinimui.

"Ant stalo buvo palikta 15 ampulių diazepamo. Tais laikais niekas netyrė, dėl ko mirė žmogus. O gal ir artimieji nesiėmė ieškoti teisybės. O kas kreipsis ir kam malonu būtų prisipažinti?" – kraupią istoriją prisiminė privačios įstaigos vadovas.

Klaipėdos sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė tikino, kad yra girdėjusi apie uostamiestyje veiklą vystantį vieną mediką, kuris galbūt tokiai veiklai ir neturi licencijos. Nes toks dokumentas galioja penkerius metus, o norint tęsti praktiką, privalu išklausyti mokymus ir atnaujinti žinias.

"Tačiau iš mediko licencijos niekas neatėmė. Ne savivaldybė turi kontroliuoti medicininės paslaugos teikimo licencijas. Moka ar nemoka toks medikas mokesčius už suteiktas paslaugas, mes taip pat nekontroliuojame. Mes medikų neganome, tuo turi užsiimti teisėsauga, kitos institucijos. O klinikiniais dalykais užsiima medicininis auditas", – tvirtino J.Asadauskienė.

Medikai namie nesiblaivo?

Savivaldybėje ir tarp politikų daug pažįstamų turinti J.Asadauskienė tikino girdėjusi, kad ne vienas žinomas uostamiesčio žmogus yra naudojęsis išblaivinimo paslauga.

Slėpdami priklausomybę alkoholiui ar gelbėdami savo vardą tokie pacientai dažniausiai ir ieško pogrindžiu atsiduodančių medicininių paslaugų.

Tačiau patys medikai vienbalsiu pripažįsta, kad jie savo sveikatos niekada netaisytų namuose su lašine venoje. Uostamiesčio medikai, išgirdę, kad metų sandūroje Gargždų ligoninė nusprendė oficialiai įteisinti išblaivinimo paslaugą, gyrė kolegas, nes esą Klaipėdos ligoninės priima tik itin sunkios būklės tokius pacientus.

"Susidūrėme su tokia problema ir nusprendėme kreiptis į rajono tarybą. Buvo patvirtinti tokios paslaugos įkainiai – 246 litai. Bet pas mus per metus pasitaiko tik 3–4 tokie pacientai", – tvirtino Gargždų ligoninės vadovė Alma Grikšienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Depresijus Abstinentis

Depresijus Abstinentis portretas
Baltoji karštinė ir pagirios yra du skirtingi dalykai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Dėl incidento zoologijos sodo aptvare – pasipiktinimas: išvydome siaubingą vaizdą
    Dėl incidento zoologijos sodo aptvare – pasipiktinimas: išvydome siaubingą vaizdą

    Šeima, apsilankiusi Klaipėdos rajone įsikūrusiame zoologijos sode, liko šokiruota incidento, nutikusio antilopių aptvare. Patinas puolė antilopės jauniklį, kuris patyrė mirtinų traumų. ...

    2
  • Klaipėdoje atnaujinami stotelių paviljonai
    Klaipėdoje atnaujinami stotelių paviljonai

    Uostamiestyje viešojo transporto stotelėse vietoj senų paviljonų bus įrengti nauji. Per porą mėnesių mieste bus atnaujinta 10 stotelių. Klaipėdos savivaldybė už paviljonų įrengimą nemoka, juos už teisę be mokesčio skelbti reklamas montu...

  • Klaipėdoje – akcija „uždaryk tyliai“: kviečia tausoti kaimynų ramybę
    Klaipėdoje – akcija „uždaryk tyliai“: kviečia tausoti kaimynų ramybę

    Klaipėdoje ant šiukšlių konteinerių dangčių daugės geltonų lipdukų su užrašu „uždaryk tyliai“. Šią akciją nuspręsta tęsti šiemet padaugėjus klaipėdiečių skambučių dėl pernelyg garsiai trankom...

  • Laipioti ant skulptūrų galima?
    Laipioti ant skulptūrų galima?

    Uostamiestyje gausu įvairių skulptūrų, kurios žavi tiek gyventojus, tiek turistus. Tačiau neretai tokius statinius dergia naminiai augintiniai, o ir vaikams palaipioti ant skulptūrų ar paminklų kartais būna tikra pramoga. ...

  • Spektaklio metu Klaipėdoje kaukė ir dar kauks sirenos
    Spektaklio metu Klaipėdoje kaukė ir dar kauks sirenos

    Kelias dienas klaipėdiečiai veikiausiai girdėjo ir girdės kaukiančias pavojaus sirenas. Tokie specialieji garso efektai panaudoti elinge videografinio spektaklio repeticijų ir renginio metu. Nors repeticijos ir vyksta ant marių kranto, tačiau dėl vėj...

    1
  • Prieš kontrolę – keiksmais?
    Prieš kontrolę – keiksmais?

    Klaipėdietė buvo išlaipinta iš autobuso po to, kai atsiskaičiusi už bilietą su nuolaida, įlipus kontrolieriams, nepateikė jokio asmens tapatybę ar neįgalumą patvirtinančio dokumento. Kai dėl susidariusios nemalonios situacijos įtampa...

    9
  • Po publikacijos – bauda ir direktoriaus atleidimas
    Po publikacijos – bauda ir direktoriaus atleidimas

    Po dienraščio „Klaipėda“ publikacijos apie Gargždų „Minijos“ progimnaziją šalių susitarimu atleidžiamas mokyklos direktorius Julius Gindulis. Darbo inspekcija vadovui skyrė tūkstančio eurų baudą, mokyklai už n...

    24
  • Išgyvenusiems gaisrą – parama
    Išgyvenusiems gaisrą – parama

    Liepos viduryje Klaipėdoje kilus gaisrui, nelaimės metu žuvo žmogus, taip pat nudegė visas namo stogas, įgriuvo medinė perdanga, išdegė mansardoje įrengti butai su visais namų apyvokos daiktais. Siekiant padėti šią tragediją i&scaron...

    3
  • Botanikos sode – karalienės Luizės skveras
    Botanikos sode – karalienės Luizės skveras

    Klaipėdoje veikiantis Botanikos sodas vis dažniau traukia ne tik gamtos mėgėjus, bet ir ypatingas progas čia paminėti norinčius klaipėdiečius. Visai neseniai šioje vietoje atsirado dar viena vieta, kurioje amžinos ištikimybės įžadus ...

    9
  • Kretingos centre esančiam parkui suteiktas monsinjoro B. Burneikio vardas
    Kretingos centre esančiam parkui suteiktas monsinjoro B. Burneikio vardas

    Kretingos centre esančiam parkui be pavadinimo suteiktas praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje mieste kunigavusio monsinjoro, politinio kalinio Bronislovo Burneikio vardas. ...

Daugiau straipsnių