Lankytojų pinigai – parkams atnaujinti

Už lankymąsi regioniniuose parkuose po eurą mokėję poilsiautojai papildė parkus administruojančių direkcijų kišenes. Pagal surinktas lėšas Pajūrio regioninis parkas liko ketvirtas.

Už lankymąsi regioniniuose parkuose po eurą mokėję poilsiautojai papildė parkus administruojančių direkcijų kišenes. Pagal surinktas lėšas Pajūrio regioninis parkas liko ketvirtas.

Entuziazmu netrykšta

Klaipėdiečiams pavyko surinkti 2 tūkst.156 eurus. Dalį pinigų parko direkcija ketina išleisti lankytojų centro ekspozicijos papildymui.

„Kitus pinigus investuosime į informacinių stendų atnaujinimą. Dalis stendų buvo sugadinti, vandalai vaizdinę medžiagą apipaišė, reikės pakeisti“, – aiškino Pajūrio regioninio parko direkcijos vadovas Darius Nicius.

Nors aplinkosaugininkai pripažįsta, kad lankytojų bilietų sistema jiems yra rimta finansinė paspirtis, tačiau skaičiai byloja, jog patys gyventojai netrykšta noru paaukoti eurą už apsilankymą parke.

„Bilietus galima įsigyti parkų direkcijose ir bendrovėse, kurios platina bilietus į renginius. Tačiau terminaluose ir internetu nupirkta tik labai maža jų dalis“, – pastebėjo D.Nicius.

Išleido karalių vizitui

Apžiūrėti Kuršių nerijos nacionalinį parką panoro tik 18 lankytojų, internete įsigijusių lankytojų bilietus.

„O visus kitus uždirbome sunkiai – rengėme ekskursijas, patys įdėjome daug darbo, kad jie būtų nupirkti. O iš viso surinkome 1,9 tūkst. eurų“, – skaičiavo Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser.

Neringiškiai net spėjo didžiąją dalį pinigų išleisti.

„Parke lankėsi Švedijos karališkoji pora – karalius Karlas XVI Gustafas ir karalienė Silvija. Prie Naglių rezervato esantys stendai buvo labai prastos būklės. Prieš vizitą nusprendėme juos atnaujinti. Jei būtume neturėję šių lėšų, kažin ką būtume darę. Tačiau stende parašyta padėka visiems lankytojams, kurie prisidėjo prie šio gražaus darbo“, – pasakojo A.Feser.

Pirmauja Anykščiai

Pasak Valstybės saugomų teritorijų tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Dianos Rakauskaitės, buvo ir tokių direkcijų, kurios tesurinko 200 ar 500 eurų per visus metus.

„Daugiausia lėšų surinko Anykščių regioninis parkas. Daugybė lankytojų norėjo pamatyti medžių lajų taką“, – tikino D.Rakauskaitė.

Esą ši direkcija gali pasigirti surinktomis įspūdingomis sumomis. Vien per vieną iš pirmųjų savaitgalių po atidarymo lajų taką aplankė 11 tūkst. žmonių.

Antroje vietoje pagal surinktas lėšas atsidūrė Krekenavos regioninis parkas. Tačiau čia lankytojai esą bilietus pirko dėl galimybės pasinaudoti direkcijos tualetu.

Šio parko direkcija taip pat paskelbė lankytojams, kur išleido surinktus pinigus, – atstatyti pavogti du suolai bei šiukšliadėžė Bakainių piliakalnyje. Nupirktas ir dar vienas stalas, kurį nugvelbė ilgapirščiai.

Apmokestins renginių dalyvius?

Pajūrio regioninio parko direkcijos vadovas D.Nicius tikino, kad lankytojai už vieno euro mokestį buvo kviečiami apžiūrėti karinius įtvirtinimus Giruliuose.

„Jei įsigijo bilietą, karo bateriją „Memel Nord“ žmogus galėjo aplankyti nemokamai“, – pasakojo D.Nicius.

Pajūrio regioninis parkas ketina įvesti tvarką, kad lankytojų bilietai taptų privalomi komerciniuose renginiuose.

„Festivalių ir koncertų dalyviai turėtų įsigyti tokius bilietus. Tačiau tik tokiu atveju, kai renginiai vyksta valstybinėje žemėje. Taip pat manau, kad lankytojų bilietą būtų privalu įsigyti vestuvininkams. Kai žmogus lankosi trumpai, gal jo ir nereikėtų taikyti. Bet jei organizuojamas renginys parko teritorijoje, tuoktuvės, reikėtų pirkti bilietus“, – kalbėjo D.Nicius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Nebūtų ponai aplankę, būtų į savo kišenę įsidėję ir sakė, kad panaudojo tvarkymams...

hmm

hmm portretas
Skaitau ir nesuprantu, o už ką mes mokame tuos pinigus? Už tai kad kažkas naują ženklą pakabins vietoje vandalų suniokoto ar kitą stalą pastatys nes kažkas aną pavogė? Nu ir kam to reikia? Čia daina be galo. Galės rašyt kad tuos stalus ir ženklus kasdien keičia ir pinigus įsisavina. Man kaip miško lankytojui nereikia nei Jūsų ženklų nei Jūsų stalų, aš atėjau į mišką. Dabar sugalvojo - tau pilieti reikia stalo ir tu pilieti privalai už jį susimokėti. Maža to visas tao apmokestinimo aparato išlaikymas kainuoja ženkliai daugiau nei gaunama pajamų. Atleiskite puse savo niekam nereikalingo personalo ir turėsite pinigų ženklui ar stalui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • R. Lingienė: Lietuvoje onkologiniams ligoniams dėl gyvybės tenka dalyvauti loterijoje
    R. Lingienė: Lietuvoje onkologiniams ligoniams dėl gyvybės tenka dalyvauti loterijoje

    „Valstybė privalo skirti deramą dėmesį ir pakankamai lėšų inovatyviems vaistams, nes dažnu atveju šie vaistai yra paskutinis vilties spindulys onkologiniams ligoniams. Medikamentai, kurie gali reikšmingai pailginti onkologini...

    6
  • S. Skvernelis: kartu galime nuveikti ir klaipėdiečiams, ir uostui svarbių darbų
    S. Skvernelis: kartu galime nuveikti ir klaipėdiečiams, ir uostui svarbių darbų

    Į Seimo rinkimus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ žengia su patyrusia Klaipėdos komanda. „Augantis Klaipėdos regionas stipriai prisidėjo kuriant partiją ir vienas lemiamų veiksnių yra būtent žmonės, kurie susibūrė į mūsų ...

    12
  • Naujajame turguje – rudens gėrybių mugė
    Naujajame turguje – rudens gėrybių mugė

    Naujajame turguje prasidėjo tradicija tapusi Derliaus šventė. Joje dalyvauja per 80 prekiautojų iš visos Lietuvos. Šeštąjį kartą vyksiančios šventės dalyviai su klaipėdiečiais ir miesto svečiais dalinasi rudens g...

    1
  • Pajūryje – kopų tvirtinimo talka
    Pajūryje – kopų tvirtinimo talka

    Šiandien, pirmąjį spalio šeštadienį, neabejingi pajūriui žmonės kviečiami į kopų tvirtinimo talką. Kiekvienais metais į kopas kėsinasi stichijos, jos nukenčia ir nuo poilsiautojų. Todėl savanorių bei gamtosaugininkų pastan...

    1
  • Klaipėdoje – I. Kanto dienos
    Klaipėdoje – I. Kanto dienos

    Uostamiesčio savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka pakvies klaipėdiečius į visą savaitę truksiantį filosofinės minties festivalį „Kanto dienos Klaipėdoje“. ...

  • Bus šilta ir lietinga
    Bus šilta ir lietinga

    Nors šis savaitgalis dar bus gana saulėtas ir ne itin žvarbus, kitą savaitę laukiama rudeniškos šilumos dozės ir lietaus. Anot sinoptikų, tai galbūt paskutinės šiltos šių metų dienos. ...

  • Laukia įkaitų sugrįžimo
    Laukia įkaitų sugrįžimo

    Klaipėdos žydų bendruomenės vadovas Feliksas Puzemskis, kurio artimieji gyvena Izraelyje, per šiuos metus istorinėje tėvynėje lankėsi itin dažnai. Jis nuolat jautė savo tautiečių, prieš metus per teroro aktą praradusių šeimos...

    9
  • Šildymo Klaipėdoje dar teks palaukti
    Šildymo Klaipėdoje dar teks palaukti

    Šildymo sezoną galima pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė nei 10 laipsnių. Uostamiestyje toks orų atvėsimas jau fiksuotas, bet kol kas šildymo sezono dar nežadama pradėti. ...

    5
  • Klaipėdietę sukrėtė pamatytas vaizdas: šiandieną – į mašiną, o kitą kartą, neduok Dieve, – į vaiką
    Klaipėdietę sukrėtė pamatytas vaizdas: šiandieną – į mašiną, o kitą kartą, neduok Dieve, – į vaiką

    Žvejybos uosto rajono gyventoja liko sukrėsta, kai išvydo sušaudytą savo automobilį. ...

    8
  • Rūkoriai draudimų nepaiso
    Rūkoriai draudimų nepaiso

    Uostamiestyje daugėja daugiabučių, kuriuose draudžiama rūkyti, tačiau šį draudimą dalis miestiečių tiesiog ignoruoja. Dažniausiai už tokį pažeidimą nuobaudas gauna asmenys, kuriuos užfiksavo pranešėjai ir pateikė kaltę pagrind...

    16
Daugiau straipsnių