Neringoje jau rūšiuojamos maisto atliekos

  • Teksto dydis:

Pirmąją gegužės savaitę Neringos gyventojai ir kurorto svečiai pastebėjo atliekų surinkimo vietose stovinčius stumdomus konteinerius rudu dangčiu. Šie konteineriai skirti maisto likučiams rūšiuoti. Kaip ir Klaipėdoje maisto atliekas neringiškiai rūšiuos į bet kokios spalvos plastikinius maišelius ir juos sandariai užrišę išmes į ruduosius konteinerius.

Pagal Neringos savivaldybės patvirtintą tvarką, 30 konteinerių maisto atliekoms visus metus bus nuolatinėse vietose, o vasaros sezono metu, kai kurortus užplūsta didžiausias poilsiautojų srautas, lankomiausiose Neringos vietose laikinai bus pastatomi dar dešimt konteinerių.

Neringos gyventojams nebus dalinami virtuviniai kibirėliai ar maišeliai, kaip yra daroma kitose šalies savivaldybėse. Maisto atliekas siūloma mesti į savo įsigytus bet kokios spalvos plastikinius maišelius.

Rūšiavimo tvarka neringiškių namuose bus identiška, kaip dabar rūšiuojamos komunalinės atliekos: virtuvėje į savo talpyklę įsikloję plastikinį maišelį gyventojai ar poilsiautojai mes maisto likučius, o prikauptą maišą reikės sandariai užrišti ir išmesti į arčiausiai esantį viešo naudojimo konteinerį rudu dangčiu.

KRATC nuotr.

Kaip teigia specialistai, jei į lauko konteinerį išmetamas sandariai užrištas plastikinis maišas, maisto atliekos neužteršia talpyklės ir taip sumažinama galimybė susidaryti nemaloniems kvapams. Dėl tos pačios priežasties nerekomenduotina maisto atliekų rūšiavimui naudoti popierinių maišų. Mat jie sudrėkę suplyšta ir maisto atliekos pasklinda po konteinerį.

Neringoje iš gyventojų surinktos maisto atliekos bus išgabenamos apdorojimui į žemyninę dalį – šalia Dumpių regioninio sąvartyno veikia maisto atliekų apdorojimo cechas, kur visame Klaipėdos regione surinktos maisto atliekos perrūšiuojamos ir paruošiamos perdirbimui. Iš maisto likučių paruošta biomasė cisternomis išvežama į pūdymo gamyklas, kur tampa žaliava biometano bei derlingo komposto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Juokingiausia jog i viena masina viska sukrato, nebent gal stikla atskirai

Vartotojas

Vartotojas  portretas
Gyvenime nei aš nei mano pažįstami nerušiavom ir nesiruošiam rūšiuoti atliekas tegul rūšiuojasi tie kurie uždirba už šiukšles milijonus

lietuvoje

lietuvoje portretas
bus greit rusiuojami zmones
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių