Pasienyje nušautas vyras - susijęs su žmogžudystės byla

Į pasieniečius šaudęs ir pats nuo pareigūno kulkos žuvęs pagėgiškis Jonas Klymantas buvo įsipainiojęs ir į žmogžudystės bylą Alytaus rajone.

Žadėjo šaudyti

Dar prieš įvykį Šilutės rajono Paleičių kaime, kai birželio 30-osios naktį tarp kontrabanda įtarto J.Klymanto ir pasieniečių kilo susišaudymas, niekur nedirbęs vyras esą minėjo negailėsiąs kulkų.

"Jei reikės, aš pasienyje tai jau šaudysiu", – esą taip prieš kurį laiką kalbantį 44-erių J.Klymantą girdėjo vietos žmonės.

Ką turėjo galvoje prieš penketą metų už kontrabandą pinigine bauda teistas J.Klymantas, bylos tyrėjai kol kas neišsiaiškino. Ar vyras buvo pasiruošęs panaudoti ginklą prieš pareigūnus, ar būtų ėmęsis kulkomis aiškintis santykius su nelegalaus verslo konkurentais, nėra žinoma.

Susišaudymą tirianti Šilutės rajono prokuratūra kol kas dar laukia atsakymo į paklausimą ir dėl J.Klymanto ginklo.

"Dar nežinome, ar šiuo ginklu buvo padaryta kitų nusikaltimų. Laukiame ekspertizės išvadų", – teigė Šilutės rajono prokurorė Jurgita Kolyčienė.

Aišku tik viena, kad šalia nušauto J.Klymanto tuščia šovinių dėtuve rastas pistoletas "Baikal" buvo įsigytas nelegaliai.

Šventė pasieniečių dieną

Birželio 30-osios nakties įvykiai mįslių užminė ne tik bylos tyrėjams, bet ir įvairių tarnybų operatyvininkams.

Kriminalistai puse lūpų kalba, jog klausimų kelia tai, kad po susišaudymo pareigūnai taip ir nesulaikė kontrabandinio krovinio. Pavardės nenorėjęs viešinti operatyvininkas abejojo, kad pasaloje tūnoję pasieniečiai galėjo pulti sulaikyti kontrabandininkus nesulaukę krovinio.

"Už ką tuomet sulaikyti žmogų? Šis pasakys, kad jis žvejys, ir ką tu jam padarysi? Nori vaikšto, nori guli žolėje", – stebėjosi pareigūnas.

Esą pasieniečių kolegoms iškart kilo įtarimų, kad tą naktį Paleičių kaime galėjo vykti vadinamoji "strielka" (susitikimas – A.A.) tarp pasieniečių ir kontrabandininkų. Neva kilus konfliktui, galbūt ir buvo ištraukti ginklai.

Tą naktį visa Pagėgių rinktinė kartu su kviestiniais svečiais šventė Pasieniečių dieną. Tai, kad rinktinės ir operatyvinės veiklos skyriaus vadovybė tą naktį tikriausiai bus užsiėmusi, galėjo įvertinti ir kontrabandininkai.

Kontrabandininkams talkinantys nepilnamečiai anksčiau "Klaipėdai" yra pasakoję, kad švenčių metu, kai Pagėgiuose rengiami minėjimai ir kai pasienyje lankosi aukščiausi valdžios pareigūnai, kontrabandai užsidega žalia šviesa.

"Pats geriausias metas darbui, kai pasieniečiai išsirikiavę laukia atvykstant generolų", – yra sakę keliskart pasieniečių buvęs sučiuptas vietos kaimo gyventojas.

Aiškinasi, ar vyko "strielka"

Birželio 30-osios naktį šiame ruože budėjo trys Specialios paskirties būrio specialistai ir vienas operatyvininkas. Versiją, kad tą naktį galėjo vykti "strielka", bylos tyrėjai dar aiškinasi.

"Iškeltos kelios versijos, tačiau viešai pasklidusi informacija, kad pasieniečiai pirmieji pradėjo šaudyti, tikriausiai bus paneigta", – tvirtino prokurorė J.Kolyčienė.

Tyrėjai linkę manyti, kad keturi į susišaudymą patekę pareigūnai vis dėlto nebus susitepę ryšiais su nusikalstamu pasauliu.

Vienas iš J.Klymanto sužeistų pasieniečių – 33-ejų Andrius Gaižauskas – į Pagėgių rinktinę pasiprašė iš Kauno komisariato mobiliosios kuopos būrio. Vyras po įvykio žurnalistams atviravo, kad septynerius metus iš laikinosios sostinės į Pagėgius važinėja dėl didesnės algos.

Tačiau šie žodžiai tarp pasieniečių sukėlė šypseną – esą vyras į pasienį atėjo dirbti už gerokai mažesnę algą.

Ar galėjo šie keturi pareigūnai tąnakt su kontrabandininkais aiškintis santykius? Bylą tirianti J.Kolyčienė atsakė, jog tuo abejojanti.

"Galiu patvirtinti tik tai, kad visi keturi pareigūnai šiam budėjimui buvo surinkti paskutinę minutę. Vienas jų – iš Šakių, kitas – iš Pagėgių, kitas – iš Šilutės", – kalbėjo prokurorė.

Esą versiją, jog Paleičių kaime vyko slaptas susitikimas, paneigia tai, kad budėjimui paskirti pareigūnai nebuvo "susitepę". Be to, trys buvo iš specialios paskirties būrio, o vienas – operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnas. Neva skirtingų skyrių pareigūnai būtų bijoję tvarkyti abejotinus reikalus.

Miške – ne viena tarnyba

Mįslingos nakties įvykius Paleičių kaimo miške stebėjo dar vienos tarnybos operatyvininkai. Patikimų šaltinių teigimu, birželio 30-osios naktį tame pačiame miške dirbo ne tik pasieniečiai. Pastarieji esą net nežinojo, kad netoliese pasaloje tūno dar vienos tarnybos operatyvininkai.

Tik vėliau, pasigirdus šūviams, esą pasieniečiai nustėro išvydę nekviestus operatyvininkus.

"Tuomet ir prasidėjo visas jovalas. Jei ne mes, kažin kaip ten viskas būtų pasibaigę", – mįslingai kalbėjo įvykio vietoje buvęs pareigūnas.

Tai, kad po susišaudymo taip ir nepavyko sulaikyti kontrabandos krovinio, bylos tyrėjai aiškino kilusia sumaištimi.

Incidentas nutiko beveik už kilometro nuo Nemuno upės. Oficialiai teigiama, kad keturi pasieniečiai lūkuriavo pasaloje. Neva ant kalvelės, į Paleičių pusę, veidu sugulę du pasieniečiai atsitiktinai pamatė iš tamsos išnyrantį vyrą. Maskuojamąja uniforma, ant diržo kabančiu ginklu, šalia prisegtu purškalu nuo uodų apsiginklavęs J.Klymantas kaktomuša išniro prieš pasieniečius.

Specialios paskirties būrio pareigūnai Artūras Žukas ir Andrius Gaižauskas teigė net nespėję išsitraukti ginklų iš dėtuvių.

"Jis – kažkoks psichinis, iš karto šovė. Mes buvome visiškai nepasiruošę. Pamačiau, kaip sukniumba Artūras ir griebiasi už širdies. Puolęs prie jo, pajutau skausmą kojoje", – apie susišaudymą pasakojo A.Gaižauskas.

Abu pasieniečiai net nespėjo išsitraukti ginklų, į pareigūnus šaudžiusį J.Klymantą nušovė netoliese buvę kitu du pasaloje tūnoję pareigūnai. A.Gaižauskas gavo kulką į kirkšnį, A.Žukas buvo sužeistas į krūtinę. Jo gyvybę išgelbėjo kulkos trajektoriją pakeitusi uniformos saga.

Tačiau bylos aplinkybės ir šį kartą kelia klausimų – prieš paleisdamas šūvius į pasieniečius, J.Klymantas nužingsniavo iki kalvelės, kur šie gulėjo, vėliau grįžo ir tik tuomet šovė. Ko vaikštinėjo vyras, neaišku.

Pėdsakai – į Tauragę

Kilus sumaiščiai, esą niekas nepuolė gaudyti miške kontrabandines cigaretes krovusių septynių vyrų. Jie sėdo į "Subaru Legacy" ir pabėgo.

Šį automobilį kitą rytą Tauragėje aptiko vietos kriminalistai. Be susišaudyme buvusios mašinos, pareigūnai rado dar keturis kontrabandai vežti pritaikytus automobilius – "Subaru", "Audi" ir "Toyota Previa". Šios mašinos aptiktos Tauragės vicemero šeimai priklausančios įmonės teritorijoje.

Jau kitą dieną po susišaudymo pasienyje Tauragės rajono policijos komisariato pareigūnai atliko kratas Tauragėje, įmonėje "Jusilta". Šios įmonės savininkai – Tauragės vicemeras Silverijus Statkus ir jo brolis Juozas.

Tai, kad nušautasis turėjo ryšių su Tauragės nusikalstamomis grupuotėmis, byloja operatyvininkų surinktos žinios, kad vyras buvo pastebėtas vienoje pagarsėjusio tauragiškio sodyboje.

Yra duomenų, kad niekur nedirbęs J.Klymantas buvo pastebėtas tauragiškio Jono Butkaus sodyboje. Pastarasis tauragiškis, tarptautinių gabenimų įmonės "Baltijos trasa" direktorius, buvo sulaikytas muitinės pareigūnų, kai jo įmonės teritorijoje buvo aptikti trys krovininiai automobiliai, prikimšti nelegalių rūkalų. Sulaikytos kontrabandos vertė siekė 3,14 mln. litų.

J.Klymanto biografijoje slypi ir daugiau įdomių faktų. Esą tyrėjai turi duomenų, kad vyras galėjo būti siejamas su įvykdytu nužudymu Alytaus rajone. Tačiau kol kas konkrečios šio nusikaltimo aplinkybės nekomentuojamos.


Šiame straipsnyje: Jonas Klymantaspasienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
Nu operatyvininkai kaip visada su keistomis paslaptimis ir uzduotimis. Tik klausimas, kieno labaui. Kontrabandistu meru ar valstybes biudzeto ?

Expertas

Expertas portretas
Ivertinkit suzeistu pareigunu turta - kur gyvena ir su kokiom masinom vazineja - ir bus aisku, susitepes ar ne.

vytas

vytas portretas
Tiketina, kad visiskai taip ir buvo. Virs manes bute gyvena muitininkas. Boba niekur nedirba, visa laika vyksta buto remontai ir baliai su brangiais gerimais. Masina visada nauja. Pinigu irgi matosi kad turi. iS KUR KYLA KLAUSIMAS tie aitvarai? Gal muitininku tokios dideles algos? Pasidomejau, kad visai ne. Tai is kur pinigai? Is strielkiu...
VISI KOMENTARAI 19

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių