Statybininkų prospekte – invazinis augalas?

Klaipėdoje vėl kilo erzelis, esą Statybininkų prospekte auga invaziniai augalai – Sosnovskio barščiai. Žmonės ėmė nerimauti, kad dabar sėklos pasklis po visą miestą ir ims kenkti miestiečių sveikatai. Tačiau sunerimti neverta, čia išdygę augalai – paprasčiausios piktžolės.

„Kiek sėklų pasklis į aplinką“

Teigta, kad Sosnovskio barščiai išdygo Statybininkų pr. ruože, netoli prieš metus įrengtos parduotuvės. Klaipėdietė suskaičiavo, esą šių augalų čia jau išdygo daugiau nei dešimtis.

„Gyvenu Statybininkų prospekte, džiaugiuosi naujai pastatytu prekybos centru. Patogu, graži aplinka, tačiau virš pasodintų prie prospekto kalnapušių išdidžiai iškėlė galvas 14 Sosnovskio barščių. Kiek sėklų pasklis į aplinką! Kur ieškoti pagalbos? Sėklas ir aš galėčiau nukarpyti ir sudeginti, tačiau reikėtų sunaikinti šaknis, kol jos dar jaunos. Padėkite surasti gelbėtojus“, – prašė skaitytoja.

Augo tik vienoje vietoje?

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus patarėjos Sandros Dabrienės teigimu, minėtoje vietoje išdygę augalai – visai ne Sosnovskio barščiai, o piktžolės.

Galime pasidžiaugti, kad miškuose tokių židinių mūsų regione tikrai mažai.

„Pateiktoje nuotraukoje yra ne Sosnovskio barščiai. Tarp pušelių išaugusias piktžoles, kurios matomos nuotraukoje, numatoma pašalinti tvarkant Statybininkų pr. žaliuosius plotus. Informuojame, kad vienintelė identifikuota vieta Klaipėdos mieste, kur auga Sosnovskio barščiai, yra prie Botanikos sodo Kretingos gatvėje, bet jie jau nupjauti, nespėję išvešėti“, – paaiškino patarėja.

Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio miško auginimo specialistė Gražina Banienė pasakojo, kad Klaipėdoje ir aplink Sosnovskio barščių auga mažiau negu šiaurinėje ar rytinėje Lietuvos dalyse.

„Galime pasidžiaugti, kad miškuose tokių židinių mūsų regione tikrai mažai. Aišku, jų atsiranda, bet dažniausiai būna ten, kur nedirbama žemė. Yra vietų ir pamiškėse, ir gyvenviečių pakraščiuose, taip pat pakelėse galima pastebėti“, – sakė G. Banienė.

Gražina Banienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Ant odos – nudegimai

Už Sosnovskio barščių naikinimą įprastai atsakingas žemės savininkas. O jei išdygsta Klaipėdoje, už jų naikinimą atsakinga savivaldybė.

„Tiems židiniams, kuriuos randame miške ar miško pakraštyje, taikome chemines priemones, galime ir mechanines. Cheminės – Lietuvoje registruotos, skirtos profesionaliam naudojimui. Reikėtų laiku jas pritaikyti, nelaukti, kada Sosnovskio barštis užaugs ir išbarstys sėklas. Jeigu, pavyzdžiui, auga soduose ar prie namų, geriausia išrauti su šaknimis ir sunaikinti“, – tikino G. Banienė.

Kadangi šie augalai gali užaugti iki dviejų metrų aukščio, svarbu prieš juos naikinant pasirūpinti saugos priemonėmis – pirštinėmis, tinkamais batais, akiniais.

„Kai yra karšta diena, tik prie jų priėjus gali ant odos atsirasti nudegimų. Atsiranda mažos pūslelės, tarsi būtume nusideginę karštu vandeniu“, – pasakojo G. Banienė.

Tokiais atvejais reikėtų iškart kreiptis į gydytojus.

„Augalų sėklos yra gyvybingos ne vienerius metus, gali būti ir dešimt metų. Paukščiai, gyvūnai, vėjas jas išnešioja, išbarsto. Jeigu neprižiūrima vieta, tada tikrai sudėtinga išnaikinti“, – akcentavo specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neapykanta

Neapykanta  portretas
Tokius invazinius augalus sodinti prie velnių irštvos t.y. seimo.

Anonimas

Anonimas portretas
Vėl miesto tvarkymo skyrius nieko nemato, koks ten vedėjas neįgalus vadovauja?

Reikia parodyti Gentvilui

Reikia parodyti Gentvilui  portretas
Vietoje miškų naikinimo gal puls uoliai rauti Sosnovskio barščius
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių