Trys karaliai po Klaipėdą neklaidžios

Uostamiestyje nėra tradicijos švęsti Trijų karalių, tad šiandien klaipėdiečiams nebus pasiūlyta jokių renginių. Ši diena uostamiestyje asocijuojasi tik su kalėdinių eglučių nupuošimu.

Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė sutiko, kad pas mus nėra tokios tradicijos kaip Vilniuje švęsti Tris karalius.

Pasak G.Giedraitytės, po švenčių maratono sausio 6-oji praeina ramiai. Be to, uostamiesčio jau sausio 15-ąją laukia kiti svarbūs renginiai, skirti Klaipėdos krašto prijungimui prie didžiosios Lietuvos.

"Prioritetus dėl švenčių sudėliojo ir lėšų stygius", – paaiškino vedėja.

Klaipėdos etnokultūros centro vyriausioji specialistė Anelė Michejevienė pasakojo, kad 12 dienų tarpsnis tarp Kalėdų ir Trijų karalių simbolizuoja 12 mėnesių.

Seniau sakydavo, kad sausio 6-ąją nuo Kalėdų diena pailgėja per "gaidžio žingsnį". Iki krikščionybės tądien buvo švenčiamas Saulės sugrįžimas.

Naują prasmę bei pavadinimą šiai dienai suteikė krikščionybė. Gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė Trys karaliai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras – iš to kilo paprotys persirengti trimis karaliais.

"Persirengėliai buvo būdingi ir senajai Saulės grįžimo šventei, nes lietuvių kultūra susijusi su žemdirbyste. XIX a. viduryje Mažosios Lietuvos regione po kaimą vaikščiodavo persirengėliai, vaizduojantys mešką, gandrą, arklį ar žydą, taip pat kaip ir per Užgavėnes", – pasakojo specialistė.

Kai kur Lietuvoje išlikę draudimai šią dieną dirbti. Tikima, kad taip žmogus apsaugomas nuo materialinių nuostolių.

A.Michejevienė pasakojo, kad Trys karaliai kiekviename Lietuvos regione švenčiami skirtingai. Kokia ši diena būdavusi pamario krašte, žinių išlikę mažai, o ir tos pačios – gana prieštaringos.

Tris pirmąsias karalių vardų raides arba kryželius šventinta kreida seniau žmonės rašydavo ne tik virš durų staktos, bet ir langų, tvarto, skrynių. Jos simbolizuoja apsaugą nuo piktųjų dvasių.

Tris raides saulei leidžiantis brūkštelėdavo namo šeimininkas.

Pasak A.Michejevienės, per Tris karalius galima dar kartą išsiburti, tačiau ne daugiau kaip vieną burtą. Tą vakarą patariama ilgai žiūrėti į mėnulį, po to nusiprausti veidą ir vėl žiūrėti – naktį tikrai prisisapnuos Mėnulio šmėkla, kurios galima išklausti apie ateities įvykius. Netekėjusioms šmėkla parodys joms skirtąjį.


Šiame straipsnyje: Trys karaliaišventės

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių