Uostamiestyje – ir istorijos, ir jūros ženklai

Seniausias Lietuvos miestas – Klaipėda – viliote vilioja su juo susipažinti. Įdomybių uostamiestyje ras ir istorijos žinovai, ir gamtos mylėtojai, ir meno gerbėjai. Klaipėdoje gausu išskirtinės architektūros pastatų, unikalių skulptūrų ir, žinoma, jūrinių akcentų. Į pažintinę kelionę po uostamiestį kviečia Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras.

Seniausias Lietuvos miestas – Klaipėda – viliote vilioja su juo susipažinti. Įdomybių uostamiestyje ras ir istorijos žinovai, ir gamtos mylėtojai, ir meno gerbėjai. Klaipėdoje gausu išskirtinės architektūros pastatų, unikalių skulptūrų ir, žinoma, jūrinių akcentų. Į pažintinę kelionę po uostamiestį kviečia Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras.

Burlaivis „Meridianas“

Klaipėdos miesto simbolis – mokomasis burlaivis „Meridianas“ buvo pastatytas 1948 metais Suomijoje, Turku laivų statykloje kaip kontribucija Tarybų Sąjungai po Antrojo pasaulinio karo. Barkentina tarnavo Klaipėdos jūreivystės mokyklai ir buvo daugelio pokario laivavedžių, kapitonų pirmasis laivas. Vėliau „Meridianas“ tapo labiausiai lankomu miesto restoranu. 2012 rudenį burlaivį įsigijo du Klaipėdos miesto verslininkai ir prikėlė jį naujam gyvenimui. Jų iniciatyva laivas buvo restauruotas ir gražintas į savo nuolatinio stovėjimo vietą 2013 metų lapkričio 9 dieną.

Klaipėdos dramos teatras ir Teatro aikštė

Aikštė šioje vietoje įrengta tik XIX a. pradžioje, iki tol čia tyvuliavo Klaipėdos („Memelburgo“) pilies gynybiniai vandenys. Netrukus čia įsikūrė Naujasis turgus, pradėjo veikti miesto teatras, kuriame koncertavo daug įžymių atlikėjų. 1837 m. su Karaliaučiaus opera čia lankėsi ir jai dirigavo R.Vagneris. Neoklasicistinio stiliaus Dramos teatras po rekonstrukcijos duris vėl atvers šių metų rudenį. Teatro aikštės puošmena – tai 1912 m. pastatytas paminklas, skirtas Klaipėdoje gimusiam poetui, Karaliaučiaus universiteto profesoriui S.Dachui (1605-1659). Centrinė skulptūros figūra – Taravos Anikė– populiariausio jo eilėraščio, virtusio daina, herojė.

Fachverkinių pastatų ansamblis senamiestyje
Klaipėdoje fachverkas buvo ypač populiarus XIX a. pirmojoje pusėje, kai Napoleono karų metu uostamiestyje suklestėjo prekyba. Teritorijoje tarp Didžiosios Vandens gatvės ir Turgaus aikštės iki mūsų dienų išlikusi fachverkinių statinių grupė. Fachverkinių sandėlių apsuptyje yra įsikūręs Kultūrų komunikacijų centras, Klaipėdos etnokultūros centras ir Meno kiemas. Vasarą čia veikia meno dirbtuvės, kur galima išvysti kaip žingsnis po žingsnio gimsta meno kūriniai iš medienos, keramikos, tekstilės ir kt.

Skulptūra „Vaiduoklis“ ir pasukamasis tiltelis

Iš vandens į krantą žengiančio „Vaiduoklio“ siluetas įkūnija vieną iš senųjų Klaipėdos legendų. Pernai skulptūra (skulptoriai S.Jurkus ir S.Plotnikovas) buvo įtraukta į pasaulio labiausiai vertų aplankyti objektų TOP 10. Pasukamas pėsčiųjų tiltelis per piliavietės kanalą – technikos paminklas, vienintelis tokio tipo mechanizmas Lietuvoje (1855 m.). Jam pasukti naudojama žmogaus jėga.

Klaipėdos pilies muziejus

1252 m. Livonijos ordinas čia pastatė Memelburgo pilį, šalia kurios pradėjo kurtis miestas. Pilis- tvirtovė Klaipėdoje stovėjo iki XIX a. antros pusės, vėliau jos mūrai buvo išardyti ir panaudoti miesto reikmėms. 2002m. buvusios Memelburgo pilies poternose buvo įkurtas Pilies muziejus, pristatantis miesto vystymosi raidą, istoriją, archeologinius radinius.

Klaipėdos skulptūrų parkas ir Martyno Mažvydo alėja

Skulptūrų parkas – puiki vieta maloniems pasivaikščiojimams. Parkas įkurtas 1977 m. senųjų miesto kapinių vietoje, kurios čia veikė nuo 1820 m. Daugiau kaip dešimtmetį įvairių skulptorių kurtos skulptūros buvo perkeltos į parką. Šiandien čia stovi 116 modernių skulptūrų. Šalia Skulptūrų parko yra erdvi
Martyno Mažvydo alėja, kurią pagyvina originalūs suoliukai: mergaitės su paukščiuku skulptūrėlė, suoliukas – šuo, trijų suoliukų kompozicija „Šachmatai“ bei „Klaipėdietis“, „Svajoklis“, „Katinas“, „Muzikos raktas“, „Saulės laikrodis“. Tai – miesto menininkų darbai.

Buriuotojų krantinė su dekoratyviniai knechtais

Kairiojoje Danės upės krantinės promendoje galime išvysti šešis paminklinius knechtus, kurie įprasmina ir pasauliui primena svarbius Lietuvos jūreivių žygdarbius. Trys pirmieji knechtai liudija trijų greičiausių Lietuvos jachtų – „Lietuva“, „Audra“ ir „Dailė“ – kelionę iš Klaipėdos į Niujorką 1989 m. Kelionės misija buvo priminti pasauliui, jog po 50 metų okupacijos Lietuva vis dar gyvuoja. Dar vienas, bronzine įmontuota plokštele dekoruotas knechtas yra skirtas Gintarui Paulioniui, 1994-aisiais irkline valtimi, pavadinta „Alfredas Jansenas“, perplaukusiam Baltijos jūrą. Grįžtant jūros bangos pasiglemžė vienišą keliautoją. Naujausias knechtas, pastatytas 2009 m., skirtas jachtai „Ambersail“, startavusiai su šūkiu „Tūkstantmečio odisėja“ ir plaukusiai aplink pasaulį bei garsinusiai Lietuvos vardą.

Kruizinių laivų terminalas

Karinių ir kruizinių laivų terminalas Klaipėdoje atidarytas 2003 m. Tai vieta, kur atkeliauja didingi kruiziniai laivai, kur mėgsta būriuotis miestelėnai ir miesto svečiai. Čia pastatyta skulptūrinė kompozicija „Vaikystės svajonė“ (skulptorius S.Jurkus), įkūnijanti vaikystėje gimstančias įspūdingiausias ir reikšmingiausias svajones. Ši skulptūra sveikina visus atvykstančius ir išvykstančius laivus į Klaipėdos uostą.

Friedricho pasažas

Friedricho pasažas įsikūręs senamiestyje, buvusiame Odų priemiestyje, kur nuo senų dienų gyveno tuometinio Memelburgo amatininkai. XVII a. pabaigoje priemiestis išsiplėtė ir buvo pavadintas Friedricho miestu, kuris 1722 m. buvo sujungtas su senamiesčiu. Šiandien šioje vietoje galima išvysti fachverko stiliaus, nedidelių, tačiau labai patrauklių, senųjų amatininkų namų, kuriuose veikia smuklė, restoranas, vyno, arbatos ir likerio namai. Čia vyksta įvairūs muzikiniai renginiai ir vasarą, ir žiemą. Friedricho pasažą pamėgo ne tik miesto gyventojai, bet ir svečiai.

Klaipėdos senojo pašto centriniai rūmai su karilionu

Klaipėdos pašto rūmų kompleksas buvo įkurtas 1893 m. spalį. Jį sudaro dviejų aukštų su mansardomis pašto įstaiga, abipus jos du vienaukščiai pastatai – viename buvo sandėliai ir arklidė, o kitas buvo skirtas karietoms laikyti. Pašto pastatų eksterjere sujungti trijų architektūros stilių – neogotikos, klasicizmo ir jugendo elementai. 42 m aukščio bokšte sumontuoti koncertiniai varpai – tai didžiausias Lietuvoje karilionas. Kiekvieną šeštadienio ir sekmadienio vidurdienį čia skamba varpų muzika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių