Uosto turtą galės ir parduoti

Panašu, kad Klaipėdos uoste gali būti sudarytos sąlygos parduoti žemę, kitą turtą arba iš esmės pradėti privatizuoti uostą.

Uosto privatizavimo bandymas?

Įprasta, kad keičiantis valdžioms „bičiulių grupės“ gali siekti „prastumti“ vienokią ar kitokią jiems naudingą tvarką.

Susisiekimo ministerija Vyriausybei yra pateikusi keisti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto žemės nuomos teisės suteikimo procedūros aprašą. Lyg ir nieko naujo, nes Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija iki šiol nuomojo uosto žemę įvairioms krovos, laivų remonto ir statybos, kitoms jūrinės veiklos kompanijoms.

Pagrindinė ir bene labiausiai kliūvanti naujovė yra tai, kad Uosto direkcija dalį nekilnojamojo turto uoste galės ne tik nuomoti, bet ir parduoti. Tai tiesiogiai susiję su pačiai Uosto direkcijai priklausančiu turtu.

Dalis žmonių baiminasi, kad anksčiau ar vėliau Klaipėdos uostą bus bandoma privatizuoti. Manyta, kad tai bus daroma panašiai kaip su „Igničiu“, kai suinteresuotiems asmenims buvo leista įsigyti dalį jo akcijų. Bet gali būti, kad uosto turtas būtų išparduodamas ir „lopais“.

Pavyzdys: daug rūpesčių jūrų uoste kėlusį deviacijos įrenginį valstybei teko nacionalizuoti tam, kad jis būtų panaikintas. / V. Matučio nuotr.

Brangi infrastruktūra

Galbūt galimas uosto turto pardavimas apims tik pastatus, pavyzdžiui, kokiame nors buvusiame žvejų uoste. Tačiau turto pardavimas gali apimti ir krantines, įrenginius ar kažką panašaus. Galbūt pardavimas gali būti taikomas ir uosto žemei?

Iš dalies būtų suteikiama galimybė privatiems asmenims įžengti į Klaipėdos uostą kaip turto pirkėjams. Klaipėdos uoste gali atsirasti panašūs „klondaikai“, kokie atsirado prie Vilniaus oro uosto, kai atskiri šalia valdžios esantys asmenys pigiai įsigijo sklypus įvairiems statiniams. Tarp tokių buvo ir vienos ministrių vyras, išniręs iš priedangos, kai jo žmona pasiskraidė su įtartinos reputacijos asmenimis.

Dabar numatyta, kad Klaipėdos uosto turtą, įskaitant ir žemę, galima išnuomoti tik viešojo konkurso būdu. Kai kurie Lietuvos pavyzdžiai rodo, kad kai atsiranda dideli partiniai ar išskirtinių asmenų interesai, bet kokius konkursus galima lengvai apeiti arba įvykdyti formaliai.

Iki šiol nebuvo jokios tvarkos, kaip galima išnuomoti, o juo labiau parduoti Uosto direkcijai priklausantį turtą jūrų uoste.

Jei koks nors turtas valstybiniame jūrų uoste nebereikalingas, ar ne geriau būtų jį nugriauti, o jei įmanoma, pritaikyti jūrinei veiklai ir su infrastruktūra brangiai išnuomoti jūrinės krypties veikloms, kaip tai daroma didelėje dalyje pasaulio uostų.

Apie kokio nors turto pardavimą jūrų uosto teritorijoje iš viso neturėtų būti kalbama, nebent iš anksto žinoma, kad būtina tokiu turtu pamaloninti kokį nors asmenį.

Klaipėdos uoste bus bandoma išparduoti dalį turto su brangios žemės „lopais“.

Analogijų jau yra buvę

Incidentų su privačiu turtu Klaipėdos uoste praeityje jau yra buvę. Galima prisiminti, kiek vargo uostas turėjo, kai paaiškėjo, jog privatus asmuo jame yra įsigijęs deviacijos įrenginį, buvusį uosto laivybos kanale.

Įrenginys kėlė didelių problemų, kai dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos reikėjo gilinti uosto akvatoriją. Paaiškėjo, kad uosto plėtrai trukdžiusį įrenginį dar 2002 metais už simbolinę 100 eurų sumą buvo įsigijęs privatus asmuo. Valstybei jį teko išpirkti, tik jau ne už simbolinę kainą.

Aiškėja, kad prieš galimą turto pardavimą Klaipėdos uoste keičiant jo nuomos teisės suteikimo procedūrą iš dalies buvo pasisakiusios Aplinkos ir Teisingumo ministerijos. Į dalį jų pastabų nebuvo atsižvelgta.

Akcentuojama, kad Uosto direkcija turinti teisę perleisti jai nereikalingą nuosavybę uoste. Tokia teisė neva sustiprėjusi po to, kai Uosto direkcija tapo akcine bendrove, nes taip ji siekianti didesnio pelno.

Nepaisoma nuostatos, kad įsigijęs Uosto direkcijai nebereikalingą turtą jo pirkėjas taip pat tampa ir itin brangaus, bent taip yra daugelyje uostų, žemės sklypo prie to turto naudotoju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaips

siaips portretas
Pseudo liberalai Gentviliukai ir Armonaitės laisves partija juk dirba oligarchams. Nieko nuostabaus kad Lietuva yra vadina Europos Meksika. Korupcija, makliai, klanu interesai ir tt.

Reiškia tiesą žmonės sakė

Reiškia tiesą žmonės sakė portretas
Kad valdžia susipyko su Baltarusija, kad sumažėtų darbų uoste. Ir galima būtų privatizuoti, nes nėra pelno ir Uosto direkciją galės išgelbėti tik privati piniginė.

nu b let b let

nu b let    b let portretas
kada jiem užteks vokt? Jau iki vienintelio uosto draskymo dasigyvenom. Jeigu kam ir atiduot uostą TAI TIK MUNICIPALINEI, T.Y VIETINEI SAVIVALDYBEI!!! UŽDYKĄ! NES UOSTAS YRA MIESTO ŽEMĖJ ! Ir kada bl et prokuratūra pradės tuos prixwatizatorius ir pardavinėjančius valstybinį turtą valdžiagyvius pakuot?!!! Ei Kiški - drasuoli, kur esi? Vėl koserlibų darže tupi ir kopūstus rupšnoji?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • „Auksine krivūle“ įvertinta Palangos savivaldybė aktyviai prisideda prie turizmo verslo plėtros
    „Auksine krivūle“ įvertinta Palangos savivaldybė aktyviai prisideda prie turizmo verslo plėtros

    Minint Lietuvos vietos savivaldos dieną, konkrečiose srityse labiausiai pasižymėjusioms šalies savivaldybėms buvo įteikti svarbiausieji savivaldos metų apdovanojimai – bronzinės „Auksinės krivūlės“ statulėlės. Tarp „...

    2
  • Visą savaitę bus saulėta
    Visą savaitę bus saulėta

    Besibaigiantis spalis nusprendė palepinti pajūrio gyventojus maloniais orais – savaitgalį ir visą ateinančią savaitę lietaus nenumatoma, oras bus šiltas ir viliojantis džiaugtis spalvingiausiu metų laiku. Panašu, kad tai – bo...

  • Dėl 3G – panika?
    Dėl 3G – panika?

    Nugirdę žinią, kad netrukus gali būti išjungtas 3G ryšys, pensinio amžiaus klaipėdiečiai sunerimo – kaip teks gyventi, kai staiga liks be ryšio? Apie planus greitu metu atsisakyti 3G ryšio skelbia dvi telekomunikacijų ...

    44
  • Skvero fontano remontui – ketvirtis milijono
    Skvero fontano remontui – ketvirtis milijono

    Danės skvero fontanas šį sezoną nedžiugino klaipėdiečių. Pernai per vasaros liūtį nepataisomai nukentėjusios po grindiniu esančios techninės fontano įrangos nespėta sutaisyti. Dabar aiškėja, kad modernaus fontano valdymo bloko remo...

    17
  • Iš Klaipėdos gatvių dingo vienuolika dyzelinių autobusų
    Iš Klaipėdos gatvių dingo vienuolika dyzelinių autobusų

    „Ekologiški ir komfortiški autobusai Klaipėdoje tapo tokia įprasta kasdienybe, kad daugelis tikriausiai nė nepastebėjo, jog šį mėnesį uostamiestyje pasirodė nauji elektra varomi „Iveco Cross-way“, – sakė Va...

    19
  • Klaipėdoje – nauja būsto įrengimo ir technologijų paroda „Supernamai“
    Klaipėdoje – nauja būsto įrengimo ir technologijų paroda „Supernamai“

    Šį savaitgalį (spalio 18–20 d.) Klaipėdos „Švyturio“ arenoje pirmą kartą vyksta būsto įrengimo ir technologijų paroda „Supernamai“. Šis renginys į vieną vietą pritraukia būsto savininkus ar juo bes...

  • Baltijos apygardoje balsų neperskaičiuos
    Baltijos apygardoje balsų neperskaičiuos

    Vyriausioji rinkimų komisija nusprendė neperskaičiuoti balsų Baltijos vienmandatėje rinkimų apygardoje. Tai padaryti prašė parlamentaras, konservatorių partijos atstovas Arvydas Pocius, po pirmojo rinkimų turo likęs trečias. Komisijos sprendi...

    3
  • Į klaipėdiečių butų duris beldėsi ugniagesiai
    Į klaipėdiečių butų duris beldėsi ugniagesiai

    Spalio 15–17 d. į klaipėdiečių butus beldėsi Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai gelbėtojai. Šiais apsilankymais siekta atsakyti į gyventojams rūpimus klausimus, konsultuoti, kaip elgtis gaisro ar kitos nelaim...

    2
  • Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams – parama fasadų atnaujinimui
    Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams – parama fasadų atnaujinimui

    Klaipėdos savivaldybė šiais metais siūlo dvi programas, pagal kurias galima gauti finansavimą darbams reprezentacinėje miesto dalyje: tęsiama paveldo pastatų tvarkymo programa bei naujai startavo senamiesčio fasadų tvarkymo programa. ...

    3
  • Tarakonų atakos daugiabučiuose tęsiasi
    Tarakonų atakos daugiabučiuose tęsiasi

    Žvejybos uosto rajone, Minijos gatvėje esančiame daugiabutyje, į klaipėdiečių butus veržiasi tarakonai. Pastarąjį kartą dėl šios problemos šiame rajone viešai buvo skųstasi rugsėjį, o įpusėjus spaliui apie tarakonus prane&...

    6
Daugiau straipsnių