Juodžiausia vasaros diena: jūroje – vėl tragedija, kurios galėjo ir nebūti

Šilta šių metų vasara, leidusi mėgautis pajūrio malonumais, buvo pažymėta tragedijomis, kurių galėjo ir nebūti. Jūros bangos pasiglemžė dar vieną darbingo amžiaus vyrą, suskubusį į pagalbą skendusiems paaugliams.

Juodžiausia vasaros diena

Puikūs orai šeštadienį minias žmonių nuginė į pajūrio paplūdimius.

Pilni buvo keltai į Smiltynę, sunku buvo rasti vietą mašinoms Melnragės ir Girulių paplūdimių aikštelėse. Žmonės skubėjo pasimėgauti šiluma, daugelis tikėjosi pasipliuškenti šiltoje jūroje.

Tačiau raudona vėliava bylojo apie pavojus ir draudė bristi į vandenį. Tačiau draudimų paisė ne visi.

Tądien Klaipėdos paplūdimiuose dirbę gelbėtojai nusivarė nuo kojų, bandydami apsaugoti poilsiautojus nuo grėsmių banguotoje jūroje.

Rimstant vėjui, jūra vis dar buvo banguota, o atgalinė srovė traukė į gelmę net negiliai įbridusius poilsiautojus.

Klaipėdos paplūdimių gelbėtojų vadovas Aleksandras Siakki šeštadienio popietę piktinosi poilsiautojų nepaklusnumu ir noru rizikuoti gyvybe.

Piktų žodžių nepaklusniems poilsiautojams negailėjo ir Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas.

Ištraukė į krantą porą

Apie 16.30 val. Neįgaliųjų paplūdimyje gelbėtojai išgelbėjo nuo mirties 45-erių vyrą ir 42-ejų moterį. Truputį pasivaišinusi alkoholiu pora nusprendė nepaisyti draudimo maudytis ir netrukus pajuto, kad srovė juos neša į jūrą.

Vėliau moteris atviravo, kad vos iki kelių įbridusi pajuto, kaip grįžtančios nuo kranto bangos traukte traukė į gelmę, patys jie sugrįžti į krantą nebesugebėjo.

Netrukus vandens motociklais prie jų priplaukė paplūdimių gelbėtojai ir partempė į krantą.

Čia jų jau laukė medikai bei policininkai.

Pareigūnai konstatavo – moters apsvaigimas nuo alkoholio buvo 0,5 prom., vyro – 0,8 prom.

Ne ką lengviau dirbo ir Palangos paplūdimių gelbėtojai.

Dieną Šventojoje, tiesiai priešais gelbėtojų postą, skendo du 23-ejų ir 30 metų vyrai. Vėliau J. Pirožnikas pranešė, kad tądien jiems pavyko iš mirties nagų išplėšti penkis žmones.

Ir Palangos bei Šventosios paplūdimiuose plevėsavo raudona draudžianti bristi į jūrą vėliava.

Tos dienos popietę kalbėjęs apie be galo įtemptą darbą ir pavojus pajūryje Klaipėdos gelbėtojų vadovas A. Siakki nežinojo, kad vakare jo ir pavaldinių laukė dar didesnė įtampa bei stresas.

Grėsmės: pamačius įspėjimą apie duobes jūroje, vertėtų trauktis kuo toliau nuo tos vietos. / „Klaipėdos paplūdimių“ nuotr.

Vyrą gaivino visą valandą

Nepaisant daugybės perspėjimų per garsiakalbius, apie 19 val. kiek kairiau nuo pagrindinės Melnragės gelbėjimo stoties poilsiavę keturi 16–17 metų paaugliai – dvi merginos ir du vaikinai – nusprendė paplaukioti jūroje.

Labai greitai jie pajuto, kaip srovė neša tolyn nuo kranto.

Tai pamatė bokštelyje budėjęs gelbėtojas ir pranešė kolegoms apie būtinybę skubėti į įvykio vietą. Keli gelbėtojai nuskubėjo prie paauglių, bet gelbėtojai buvo ne vieninteliai, norėję pasiekti srovės nešamus jaunuolius.

Vienas 45 metų vyras taip pat puolė į bangas ir tikėjosi padėsiąs nepilnamečiams.

Tuo metu vienas gelbėtojas jau plukdė į krantą merginą, kitas stengėsi išgelbėti vaikiną.

Suskubęs jiems padėti poilsiautojas buvo netoli paauglį plukdančio gelbėtojo. Vyras pats greitai neteko jėgų ir sušuko: „Help! Help!“

Gelbėtojas spėjo jam pažadėti vos parplukdęs paauglį grįžti prie jo. Iškart imtis traukti iš vandens jau gerokai prigėrusį paauglį ir stambaus sudėjimo vyrą jis negalėjo.

Netrukus pagalbos prašęs žmogus paniro ir daugiau jau nebepasirodė.

Viena paauglė į krantą išbrido pati, du vaikinus ir merginą ištraukė gelbėtojai. Vienam vaikinui prireikė medikų pagalbos, jo kraujospūdis buvo kritiškai pakilęs.

Įvykių verpete į nelaimės vietą atskubėjo gelbėtojas vandens motociklu, jis pamatė vandenyje arčiau kranto bangų blaškomą panirusį vyro kūną.

Gyvybės ženklų nerodantį žmogų į krantą ištempė policijos pareigūnai.

Pirmieji dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą jam suskubo daryti gelbėtojai, netrukus pagalbą pradėjo teikti greitosios medicinos pagalbos stoties medikai.

Atgaivinti vyrą jie bandė visą valandą, bet gyvybė į 45 metų ukrainiečio kūną nebesugrįžo. Medikai buvo priversti konstatuoti mirties faktą.

Aleksandras Siakki / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Abu įsmuko į duobę

Tuo metu, kai jauni gelbėtojai kovojo dėl penkių žmonių gyvybių, visiškai šalia šios nelaimės vietos 12 metų berniukas žengė į jūrą ir pateko į duobę, o netrukus jį jau pradėjo nešti atgalinė srovė.

Vaiko tėvas suskubo į pagalbą ir taip pat pataikė į duobę.

Nuo kranto šią situaciją bendroje sumaištyje pastebėjęs poilsiautojas puolė į jūrą ir spėjo berniuko tėvui paduoti ranką.

Drauge jiems pavyko ištraukti ir berniuką. Vis tik išgąsčio būta labai rimto.

Visiškai greta ant kranto medikai bandė suteikti pagalbą paaugliui ir gyvybės ženklų jau nerodančiam vyrui.

Labai greitai tėvas ir sūnus iš paplūdimio dingo.

Atsigavę po šoko ir sulaukę medikų pagalbos iš paplūdimio paskubėjo dingti ir išgelbėti paaugliai.

Net labai gerai plaukiantis žmogus gali nesugebėti suteikti pagalbos.

Merginą parbloškė ant žemės

Bet ir šis incidentas buvo ne vienintelis. Tuo pat metu visai netoli Melnragės moterų paplūdimio girtas vyras irgi sumanė bristi į jūrą.

Tai pastebėjo moterų paplūdimio gelbėtoja, ji nubėgo šio žmogaus drausminti.

Užuot paklausęs vyras ėmė koneveikti savo darbą dirbusią merginą ir ją pastūmęs parbloškė ant žemės.

Keli netoliese poilsiaujantys vyrai suskubo merginai į pagalbą, bet aršuolis nenurimo. Jis šūkavo keiksmažodžius, rodė nepagarbą ir taikėsi dar kartą pulti gelbėtoją.

Teko kviestis kolegas ir skambinti į policiją.

Padėti kolegei vandens motociklu atskubėjo gelbėtojas iš kitos stoties. Jis dar nežinojo, kad netoliese jo reikėjo gelbstint gyvybes.

Girtas vyras buvo išgabentas į policijos komisariatą, jam gresia atsakomybė už pareigūnui prilyginamo asmens reikalavimų nevykdymo bei viešosios tvarkos sutrikdymo.

Gelbėtojų vado A. Siakki duomenimis, išgelbėti paaugliai, kaip ir juos gelbėjęs ir žuvęs vyras, į duobę patekę tėvas bei sūnus ir juos išgelbėjęs draugas – ukrainiečiai.

Šeštadienis buvo Ukrainos nepriklausomybės diena.

Simbolis: raudona gelbėtojų vėliava – visiems gerai suprantamas draudžiantis maudytis ženklas, tačiau jo paiso toli gražu ne visi. / I. Gelūno / BNS nuotr.

Antras atvejis šią vasarą

Gelbėdamas skęstančius nepilnamečius šią vasarą Klaipėdoje jau nuskendo antras vyras.

Birželio 29 d. dvi be tėvų į pajūrį atėjusias mergaites, besiblaškančias bangose, pamatė 52 metų vyriškis.

Jis suskubo į pagalbą paauglėms.

Viena mergaitė pati išlipo į krantą, kitą ištraukė priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gelbėtojai. Jie bandė padėti ir nepilnametėms į pagalbą šokusiam vyrui, bet nebespėjo, jis nuskendo.

„Prieš šokant į vandenį, reikia labai gerai įvertinti savo gebėjimą plaukti ir gelbėti skęstančiuosius. Net labai gerai plaukiantis žmogus gali nesugebėti suteikti pagalbos. Pirmiausia krante reikėtų rasti neskęstantį daiktą, kurio galima būtų įsitverti. Kritinėje situacijoje kur kas svarbiau suskubti kviesti kvalifikuotą pagalbą“, – kalbėjo A. Siakki.

Tėvai gali ir nežinoti

Kaskart panašiose situacijose policijos pareigūnai pradeda ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Tačiau pareigūnai neieškos paauglių, kuriuos gelbėti pasišovęs vyras nuskendo. Tai buvo jo paties sprendimas.

Policininkai neketina ieškoti ir šių berniukų ir mergaičių tėvų. Jie neišgirs priekaištų dėl to, kad leido nepilnamečiams neprižiūrimiems suaugusiųjų eiti į paplūdimį.

„Tiriant žmogaus mirties priežastis, aplinkybės, dėl kurių žmogus nuskendo, nėra tiriamos. Mūsų atliekamas tyrimas reikalingas, kad oficialiai būtų pripažinta, dėl kokios priežasties įvyko mirties faktas, – paaiškino Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė. – Nuo 16 metų asmenys patys atsako už savo veiksmus, o ne jų tėvai. Apie šeštadienio incidentą nepilnamečių tėvai gali sužinoti tik iš savo vaikų. Policija apie tokio amžiaus vaikų išdaigas informuoja tik tada, kai nepilnamečiams skiriama piniginė bauda ir tėvai nusprendžia ją sumokėti.“

R. Bekėžienė patikino, kad miesto policijos komisariato pareigūnai gana dažnai kviečiami į paplūdimius. Neretai gelbėtojai kviečia policiją prašydami sutramdyti neklausančius draudimų maudytis ar paplūdimiuose girtaujančius asmenis.

Pareigūnai ir patys budi paplūdimiuose, patikrina, kaip laikomasi taisyklių. Čia dažniausiai lankosi šiaurinėje miesto dalyje dirbantys ekipažai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pasirodo gelbėtojų reikia didelis ačiū
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių