Meteorologai – apie karščio rekordus ir artimiausius orus

  • Teksto dydis:

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pirmadienį paskelbė, kad rugpjūčio 25-oji daug kur buvo viena karščiausių šios vasaros dienų. Pasak meteorologų, vasariška šiluma dar nesitrauks. 

„Rugpjūčio 25-oji daug kur buvo viena karščiausių rugpjūčio ir visos šios vasaros dienų. Tarp 14–16 val. Pagėgiuose, Kalvarijoje ir Lazdijuose oras buvo įkaitęs net iki 33,0 laipsnių. Nežiūrint to, iki naujo rugpjūčio 25-osios karščio rekordo užfiksavimo pritrūko 0,6 laipsnio. Šios dienos rekordas buvo išmatuotas prieš dvejus metus (2022-08-25) Alytuje, tuomet oras įkaito iki 33,5 laipsnių.

Primename, kad šiais metais kol kas išmatuota dvylika (iš kurių vienas pakartotas) aukščiausios oro temperatūros rekordų. 2023 metais tokių buvo šešiolika. 2022 metais – trylika, o 2021 metais – šeši.

Nežiūrint to, jog nebuvo pasiektas naujas nacionalinis rugpjūčio 25-osios aukščiausios oro temperatūros rekordas, dalyje meteorologijos stočių vis tik buvo išmatuoti nauji karščio rekordai. Iš aštuoniolikos pagrindinių meteorologijos stočių (kuriose meteorologiniai stebėjimai vykdomi ilgiausiai) net aštuoniose užfiksuoti nauji rekordai. Dar trijose stotyse jie buvo pakartoti (t. y. išmatuotos tokios pat oro temperatūros reikšmės, kokios jau yra buvę). Daugelis stočių su naujais rekordais buvo vakarinėje šalies pusėje. Įdomu ir tai, kad Šiauliuose neatsilaikė dar 1938 metais užfiksuotas karščio rekordas (senoji reikšmė pagerinta 0,4 laipsnio)“, – teigė meteorologai.

Jie paskelbė, kokie orai laukia artimiausiomis dienomis.

„Artimiausiomis dienomis Lietuvoje bus gaiviau, tačiau vasariška šiluma nesitrauks. Šiandien Lietuvoje sušils iki 20–25 laipsnių. Kitomis dienomis bus vis 1–2 laipsniais šilčiau, o penktadienį prognozuojami jau 25–30 laipsnių. Taigi, rugpjūčio pabaiga temperatūros atžvilgiu ankstyvojo rudens dar neprimins“, – informavo meteorologai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas M.

Jonas M. portretas
Laukiu lietuviškos vasaros: Rytą 10 -12 C . Dieną 20 - 22 C . "Ir krūtinę užliek savo šalta banga." 16 - 17 C .

Babunia

Babunia portretas
O tai ka blogai ,kad kaip Turkijoj ? Taigi nereikia belstis i svieto krasta ,o ir pinigeliai susitaupo

Atsibodo karščiai

Atsibodo karščiai  portretas
Greičiau baigtųsi tą tokia vasara kaip Turkijoj fui
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių