Užfiksuota, kaip viesulas per akimirką sugriauna poros namus: vaizdas kaip po sprogimo

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šeštadienį Lietuvoje praūžęs viesulas jau vadinamas vienu galingiausiu šalies istorijoje. Ši viską savo kelyje griaunanti stichinė jėga Šiaulių rajone nusiaubė ne vienus namus. Visgi vienos šeimos sodyba Vileikių kaime po viesulo tapo neatpažįstama. Stichija sugriovė namus, kuriuose gyventi nebeįmanoma.

Sužinojo iš kaimyno

Karolina Rakauskienė „Kauno dienai“ pasakojo, kad tą lemtingą dieną, kai Šiaulių rajone pasirodė Lietuvai neįprastas reiškinys, jiedu su vyru buvo parduotuvėje – apsipirko baigę darbus. Tuo metu Šiauliuose jau smarkiai lijo, moteriai teko su prekėmis bristi per balas, kad pasiektų automobilį.

„Apsipirkę gavome iš kaimyno skambutį. Kaimynas sako, kad nunešė stogą“, – pasakojo moteris ir pridūrė, kad ji su vyru gyvena vienkiemyje, tad kaimyną turėjo tik vieną.

„Žiūriu į savo vyro reakciją ir suprantu, kad kažkas negerai. Ir pats kaimynas šokiruotas. Aišku, mes patys patyrėme stresą“, – atviravo pašnekovė.

Kaimynas telefonu moteriai pasakojo, kad viesulas nulaužė medžius.

„Tiesiog važiuoji dar 20 minučių ir nežinai, ko tikėtis“, – apie įvykusią nelaimę pasakojo namo šeimininkė.

Tragiškas vaizdas

Nuniokotą sodybą pora matė jau iš toli. Jų sklypas – didelė teritorija, tankiai apsodinta medžiais, kurių, pasak pašnekovės, po viesulo pusės tiesiog nebeliko. O antro namo aukštas – tik likučiai.

Atvažiavę prie namo sutuoktiniai pamatė, kad prie vartų stovi ugniagesių automobilis.

„Aš labai bijojau, kad nebūtų kokių trumpų jungimų, kad dar nekiltų gaisras. Mes klausėme, ar niekas nedega“, – pasakojo moteris. Laimei, ugniagesiai patvirtino, kad gaisras nekilo ir pareiškė užuojautą dėl sodybos.

Karolina toliau pasakojo, ką jiedu su vyru pamatė įėję į namų kiemą.

„Pamatėme šiaip tragišką vaizdą – viskas išdarkyta“, – kalbėjo moteris ir pamatytą vaizdinį palygino su sprogimo padariniais.

Poros sklype yra keli pastatai – namas, kuriame jiedu gyveno, ūkinis pastatas, sujungtas su garažu, bei pirtis.

Kaip pasakojo pašnekovė, visas antras gyvenamojo namo aukštas iš esmės buvo nušluotas viesulo – ne tik stogas, bet ir pačios namo sienos, perdangos. Pačiame sklype – vien nuolaužos, skeveldros. Langai išdužę. Kai kur pagaliai tiesiog įsmigo į žemę, o vietomis žemė atrodo kaip išarta. Viesulas nunešė stogą ir sklype esančiai pirčiai. Daug medžių buvo užkritę ant garažo.

„Jei būtume tuo metu buvę namie ir laikę mašiną ten, tai būtų ir ją sutraiškę“, – sakė moteris.

K. Rakauskienės nuotr.

Suniokotas ne tik namas

Ūkinio pastato tvarto dalies tiesiog nebėra. Karolina pasakojo, kad ūkinio pastato akmeniniai pamatai buvo labai senoviški. Prieš viesulą stovėję vertikaliai, po stichijos jie buvo paguldyti horizontaliai.

Kalbėdama apie pirmą namo aukštą, Karolina teigė, kad didžioji dalis daiktų šiaip liko nepažeisti, o kita namo pusė, kuri buvo toliau nuo viesulo, išsilaikė visai gerai.

„Mes pastebėjome, kad tikrai pasikeitusios namo sienos. Ant jų matome visokių atsiradusių įtrūkimų, atšokimų. Vienoje vietoje matome ir įskilimų. Faktas, kad tos sienos nebėra normalios“, – pasakojo ji.

Pamatėme šiaip tragišką vaizdą – viskas išdarkyta.

Labai didelė dalis nuolaužų buvo nuneštos pas kaimyną.

„Mūsų stogo yra ir pas kaimyną, yra ir už kaimyno teritorijos, laukuose. Tai buvo tokia jėga, kad jeigu mes būtume buvę namuose, visokie vazonai būtų lėkę mums į galvas. Namuose radome du išplėštus langus, nors jie buvo užrakinti, uždaryti“, – apie neapsakomą viesulo jėgą kalbėjo moteris.

Nepaaiškinami dalykai

Kai kuriuos incidentus jis sunkiai galėjo paaiškinti.

„Daiktai buvo tiesiog suskridę į kambario galą. Pavyzdžiu, virtuvinę kėdę radome šalia esančiame sandėlyje, kurį mes laikome uždarytą. O įdomiausia dalis, kad kėdė atsirado ten, bet sandėliukas vis tiek buvo uždarytas. Čia nežinau, teleportacija ar kas“, – svarstė moteris.

K. Rakauskienės nuotr.

Kaimynai, kurie ir pranešė pašnekovei apie nusiaubtus namus, patys irgi patyrė nuostolių. Tuo metu jie buvo namuose. Karolinai kaimynai pasakojo, kad net nespėjo sureaguoti ar išsigąsti, jie tiesiog nesuprato, kas įvyko.

Kaimynų didelio ūkinio pastato konstrukcijos buvo susimalusios su žemėmis, daiktais. Ten taip pat stovėjo jų automobilis, ant kurio užvirto ūkinio pastato nuolaužos. Nedidelis jų namas nukentėjo, bet nesugriuvo. Patys kaimynai sužalojimų nepatyrė.

Kaip klajokliai

Karolina teigė, kad su vyru jie vieną dieną apsistoja pas vienas gimines, kitą – pas kitas. Šiuo metu draugai jiems užleido savo butą. Vėliau pora greičiausiai apsistos kitų draugų tėvų bute.

„Turėsime, kur apsistoti, tik tiek, kad gyvename truputį kaip klajokliai“, – atviravo moteris.

Namą pora yra apdraudusi. Šiandien draudėjai turėtų įvertinti žalą.

„Liūdniausia dalis – visi tie ūkiniai pastatai yra seni, tai faktas, kad jie nėra labai brangiai įkainojami. Tos sumos, sakyčiau, yra labiau simbolinės. Draudimas tokių dalykų tikrai nepadengs, o, kalbant apie visą teritoriją, tuo labiau. Medžių ir paties sklypo niekas nedraudžia“, – sakė pašnekovė ir pridūrė, kad kol draudėjai neatvažiavo įvertinti žalos, jie nieko negali judinti.

„Mes viską nufotografavome, specialiai nieko nejudinome, kad jie pamatytų realią situaciją ir visą tą patirtą žalą. O kiemo irgi netvarkome, tegul pamato jie viską ir tada prasidės visi tvarkymo darbai“, – teigė ji.

K. Rakauskienės nuotr.

Tą pačią dieną po nelaimės į poros sodybą buvo atvykę savivaldybės atstovai, Šiaulių rajono meras ir savivaldybės ekstremalių situacijų komisija. Jie viską apžiūrėjo, teigė padėsiantys su šiukšlių išvežimu.

„Matysime, ką galės jie padaryti, kad gautume pagalbą“, – sakė Karolina.

Pašnekovė aiškino, kad šiuo metu situacija sudėtinga. Anot jos, kol kas neaišku, ar savivaldybė galės padėti tiems, kurie būstą buvo apsidraudę.

Vis dėlto padėti žada ir geradariai žmonės, pažįstami ir artimieji.

„Į talką žada susirinkti daug žmonių“, – sakė namo šeimininkė.

Nukentėjo ir gandrai

Karolina taip pat pasidalijo gandrų, gyvenusių jų teritorijoje, likimu.

„Buvo keturi jaunikliai. Nežinome, kiek ten jų belikę. Vieną matėme akivaizdžiai sumaltą, kitą radome leisgyvį“, – pasakojo ji.

Sekmadienį porai pavyko išsikviesti laukinės gamtos specialistus. Jie sunkiai sužeistą gandrą išsivežė.

„Kažkokių gandrų dar irgi matėme skrendančių, tai gal jie dar sugrįš“, – vylėsi moteris.

K. Rakauskienės nuotr.

Karolina pasakojo, kad su vyru turi katę, kuri nors ir labai išsigandusi, viesulą išgyveno.

„Ji palindo po lova, mes ją radome ir jai viskas gerai. Tokia katė turbūt vienintelė Lietuvoje, išgyvenusi tornadą“, – juokėsi moteris.

Užfiksavo vaizdo kameros

Su „Kauno diena“ pašnekovė pasidalijo ir kamerų įrašais, kuriuose užfiksuota, kaip viesulas nusiaubė jų namus. Vaizdo medžiagoje matyti, kaip itin stiprus vėjas plėšia stogus, griauna medžius tol, kol dingsta elektra ir įrašas nutrūksta.

„Patiems tai buvo labai skaudi akimirka, pamatyti, kaip viskas vyko. Kai pamatai visą vaizdą, tai supranti – gerai, kad ten nebuvai. Greičiausiai, kad nekaip mums būtų pasibaigę. Tai visai laimingai viskas baigėsi“, – pokalbį užbaigė pašnekovė.

 

 


Norintys pagelbėti nukentėjusiai porai galite paaukoti:

Karolina Rakauskienė

LT897300010121763427

Paskirtis: parama



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Gal koks tapinas ar valinskas ar kiti žinomi žmonės labdaros koncerta surengs,bet jaučiu navaro nebus tai niekas nieko nedarys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių