Eksteisėjas R. Grigas pripažintas kaltu dėl kyšio paėmimo, jam skirta 40 tūkst. eurų bauda

Panevėžio apygardos teismas antradienį buvusį teisėją Rimantą Grigą pripažino kaltu dėl kyšio paėmimo, jam skirta 40 tūkst. eurų piniginė bauda.

Kaip teigiama Panevėžio apygardos teismo pranešime spaudai, baudžiamojoje byloje taip pat kaltais pripažinti ir R. Grigo sūnus Tautvydas Grigas, laikinai iš praktikuojančių advokatų sąrašo išbraukti advokatai Milda Liatukaitė ir jos tėvas Bronislovas Liatukas.

Visiems kaltinamiesiems teismas korupcijos byloje skyrė pinigines baudas. Eksteisėjui R. Grigui skirta 40 tūkst. eurų bauda, kaltam dėl papirkimo ir prekybos poveikiu pripažintam jo sūnui T. Grigui – 30 tūkst. eurų, advokatei M. Liatukaitei – 10 tūkst. eurų, advokatui B. Liatukui – 10 tūkst. eurų bauda.

Byloje buvo kaltinama dar viena advokatė, tačiau ji bylos nagrinėjimo metu mirė, todėl baudžiamasis procesas jai nutrauktas.

Kaip nurodoma teismo pranešime, M. Liatukaitei ir B. Liatukui atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažinta tai, kad jie prisipažino ir nuoširdžiai gailėjosi dėl padarytų veikų. Visų kaltinamųjų atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažinta tai, kad nusikalstamas veikas jie padarė kaip bendrininkai.

Šioje byloje buvo nustatyta, kad iš 2 tūkst. eurų kyšio sumos po 500 eurų pasidalino T. Grigas ir teismo proceso metu mirusi advokatė, o 1 tūkst. eurų buvo perduoti tuometiniam teisėjui R. Grigui. Todėl teismas nusprendė, kad nuosprendžiui įsiteisėjus, šie pinigai turi būti konfiskuoti kaip nusikalstamų veikų rezultatas.

Teismas nustatė, kad teisėjo R. Grigo papirkimą inicijavo Kaune dirbanti advokatė M. Liatukaitė kartu su savo tėvu, taip pat advokatu, B. Liatuku. Pastarasis, bylos duomenimis, pasinaudodamas pažintimis, žadėjo kyšį perduoti teisėjui R. Grigui. Nustatyta, advokatas B. Liatukas susitarė su kita Kauno advokate (ji teismo proceso metu mirė), kad ši kartu su teisėjo R. Grigo sūnumi, su kuriuo advokatės kontora turėjo bendradarbiavimo sutartį, perduos kyšį teisėjui. Nustatyta, kad kyšį teisėjas paėmė savo tuometinėje darbo vietoje – Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose. 

Bylos duomenimis, kyšis buvo duotas už tai, kad advokatės M. Liatukaitė ginamajam apeliacine tvarka nagrinėjamoje administracinio nusižengimo byloje būtų sutrumpintas vairuotojo pažymėjimo atėmimo terminas nuo paskirtų 12 mėnesių iki 3 mėnesių, papildomai paskiriant jam administracinio poveikio priemonę – draudimą 1 metus vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

Ano teismo, kaltinamieji M. Liatukaitė ir B. Liatukas savo kaltę pripažino visiškai, kaltinamieji R. Grigas ir T. Grigas kaltę neigė, tačiau pastarųjų paaiškinimai, kad pas juos rasti pinigai yra nesusiję su siekiu priimti advokatės M. Liatukaitės ginamajam palankų sprendimą administracinio nusižengimo byloje, prieštarauja byloje esantiems duomenims.

„Tai, kad M. Liatukaitė, B. Liatukas, T. Grigas ir R. Grigas padarė jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas patvirtina liudytojų parodymai, M. Liatukaitės ir B. Liatuko paaiškinimai, kriminalinės žvalgybos metu atliktų veiksmų protokoluose, kratų, objektų apžiūrų protokoluose užfiksuoti duomenys, teismo ekspertizės centro specialisto išvada, kiti byloje surinkti ir ištirti įrodymai“, – pažymėjo bylą nagrinėjęs teisėjas Donatas Jatužis.

Panevėžio apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Prezidento Gitano Nausėdos dekretu iš teisėjo pareigų R. Grigas atleistas 2021 m. spalį, kaip pažeminęs teisėjo vardą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pro kur oras \\\\\.../////

Pro kur oras  \\\\\...///// portretas
Apie 6 proc.nuo kyšio vertės.

Anonimas

Anonimas portretas
Organizatorius Liatukas slidus tipas, "prisipažino, labai gailisi" gavo mažiausią baudą. Be abejo tai ne pirmas atvejis, todėl spec. tarnybos jau neapsikentė. Galima įsivaizduoti, kiek toks teisėjas liatukas yra paėmęs iš žmonių per savo darbo laikotarpį.

Vanda

Vanda portretas
Laisvę Henrikui Daktarui !
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių