Klaipėdos parodų rūmuose – jaunas menas ir A.Meko retrospektyva

Penktadienį 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose vienu metu atidaromos net trys naujos parodos.

Paskelbs bienalės dalyvius

Vienoje jų bus pristatyta atrankinė Lietuvos menininkų, pretenduojančių dalyvauti Jaunųjų Europos kūrėjų (JEK) 2013–2015 m. bienalėje, paroda.

JEK – tai tarptautinė šiuolaikinio meno bienalė, kurioje savo kūrybą pristato jaunoji menininkų karta iš dešimties ES šalių. Joje šiuo metu dalyvauja Austrija, Ispanija, Italija, Lietuva, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Slovakija, Vengrija, Vokietija. Kiekviena jų šiemet deleguos po šešis jaunus menininkus, kurių darbai kartu bus eksponuojami visų šalių ekspozicinėse erdvėse. Pirmasis JEK 2013–2015 m. bienalės pristatymas numatytas Montruže Prancūzijoje šiemet spalį.

2006-aisiais Klaipėdos miestas tapo šio projekto partneriu. KKKC parodinėse erdvėse bus pristatyti 21 autoriaus kūriniai, kuriuos specialiai šiam konkursui suburta žiuri (kuratorė ir menininkė Neringa Bumblienė, meno kritikė ir kuratorė Danutė Gambickaitė, menotyrininkė ir kuratorė Goda Giedraitytė, Nidos meno kolonijos vadovas, kuratorius ir meno kritikas Vytautas Michelkevičius, menininkas ir meno kritikas Gytis Skudžinskas) atrinko iš jaunų Lietuvos autorių atsiųstų 76 paraiškų. Parodos atidarymo dieną bus paskelbti šeši autoriai, kurie atstovaus Lietuvai JEK 2013–2015 m. bienalėje.

Parodoje dalyvauja Jonas Aničas, Rūta Butkutė, Adomas Danusevičius, Evelina Daugėlaitė, Barbora Gediminaitė, Marta Ivanova, Joana Kairienė, Agnė Kišonaitė, Jolanta Kyzikaitė, Martynas Martišius, Monika Micevičiūtė, Vladislavas Novickis, Vilma Samulionytė, Raimonda Sereikaitė (nuotraukoje – jos kūrinys „Trimitas“, 2012–2013), Vidmina Stasiulytė, Andrius Svilys, Tadas Šarūnas, Vaida Tamoševičiūtė, Gedvilė Tamošiūnaitė, Mantas Televičius ir Mindaugas Vegys.

Iki kovo 24 d. veiksiančios parodos kuratorė – Neringa Bumblienė.

JEK. Laureatai 2012

Paroda „JEK. Laureatai 2012“ pakvies susipažinti su naujais JEK 2011–2013 m bienalės dalyvių – klaipėdiečio Rodiono Petroffo (Lietuva), Serenos Zanardi ir Cesare Bignotti (Italija) – kūriniais.

Šie menininkai internete vykusio balsavimo metu publikos buvo išrinkti geriausiais JEK 2011–2013 m bienalės autoriais. Parodoje jie pristatys darbus, kurie prieš tai dar nebuvo eksponuoti KKKC.

Vienintelis JEK 2011–2013 metų bienalėje dalyvavęs klaipėdietis menininkas R.Petroffas (g. 1985) parodoje eksponuos savo naują tapybos ciklą „Anima“ (2013), kuriame autorius ieško galimo idealaus moters prototipo. R.Petroffas teigė, kad „Animą“ galima suprasti dvejopai – kaip idealios moters prototipą ir kaip moterį vyre. Toks suvokimas sukelia samprotavimus apie egzistuojantį ryšį tarp vyriškos sielos, jo „vidinės moters“ ir realios moters, atitinkančios vyro idealą, bei kelia klausimą – ar yra reali moteris, atitinkanti vyro idealą?

Italė menininkė S.Zanardi (g. 1978) parodai pasiūlė videodarbą „Buto istorija“ (2011) , kuriame nagrinėja nepažįstamą erdvę bei per joje paliktus daiktus atsiskleidžiančią daugialypę laiko perspektyvą.

Taip pat italas C.Bignotti’s (g. 1981) pristatys visiškai naują videoprojektą, kuriame tęsia konsumeristinės visuomenės tyrimą.

Paroda vveiks iki kovo 24-osios.

Visa tai – ne sapnas...

Parodoje „Visa tai – ne sapnas: Adolfo Meko gyvenimas ir kūryba“ bus išskleista Lietuvoje mažai žinomo JAV nepriklausomo kino atstovo Adolfo Meko (1925–2011) gyvenimo ir kūrybos retrospektyva.

A.Mekas labiau žinomas kaip avangardinio kino Amerikoje pionieriaus Jono Meko brolis. Tačiau svarbu žinoti, kad gyvenimo nelepintas jis ne tik svariai prisidėjo prie J.Meko kino filmų atsiradimo, dažnai buvo jų bendraautoris, kartu su broliu įkūręs vėliau įtakingu tapusį kino kritikos žurnalą „Film Culture“. A.Mekas buvo ir talentingas savarankiškas kūrėjas, kino režisierius, scenarijų autorius, taip pat vienas iš talentingiausių ir labiausiai gerbiamų, studentų mėgstamų Bardo koledžo (JAV) dėstytojų. Maždaug tris dešimtmečius A.Mekas ugdė ir būsimus kino kūrėjus ir turėjo jiems įtakos.

Retrospektyvoje bus pristatyta gana plati, Lietuvoje nedemonstruota A.Meko kūrybos ir veiklos skalė. Tai fotoparoda apie jo gyvenimą ir kūrybą – šeimos nuotraukos, profesinio gyvenimo akimirkos, kadrai iš kino filmų. Atskirai bus pateikti 1996–2003 m. Bardo koledže skaitytų paskaitų videoįrašai. Taip pat bus demonstruojami A.Meko mokinių trumpametražiai ir pilnametražiai darbai, animaciniai filmai.

Retrospektyvos rengėjas – JMVM, kuratoriai – Artūras  Jevdokimovas ir Kęstutis Šapoka. Retrospektyvos rėmėja – JAV ambasada Lietuvoje, partneriai – Šiuolaikinio meno centras (Vilnius), Vilniaus dailės akademija, Vytauto Didžiojo universitetas (Kaunas), „Galerija 101“ (Kaunas), kino teatras „Romuva“ (Kaunas), Klaipėdos universiteto Menų fakultetas ir KKKC.

Paroda vyks iki kovo 28-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių