Poetinis kinas iš Berlyno pasieks Klaipėdą

Klaipėdoje vykstančios 12-osios Vokiečių kultūros dienos kviečia į kiną - pamatyti Berlyno ZEBRA poezijos filmų festivalio geriausius audiovizualinius darbus.

Pirmąsyk Lietuvoje

Tai vienas įdomiausių šiemečių Vokiečių kultūros dienų projektų, kurį pristatant renginio organizatoriams Simono Dacho namams talkina Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras ir Dailės parodų rūmai. Tai ir pirmas toks pristatymas Lietuvoje, neslėpė pasididžiavimo Vokiečių kultūros dienų koordinatorė Rasa Miuller, į Klaipėdą pakvietusi ZEBRA poezijos filmų festivalio projektų vadovą Thomasą Zandegiacomo Del Belą, kuris ketvirtadienį 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1) pristatys festivalio filmų rinktinę.

Kinas ir poezija tarsi zebro balti ir juodi dryžiai, puikiai derantys kartu. Kas antrus metus ZEBRA poezijos filmų festivalis pristato naujus trumpus filmus, kurių žanras yra kažkur tarp poezijos, kino ir naujųjų medijų. Darbų turinys, forma ir estetika neperžengia grožinės literatūros - poezijos formų. Festivalis - tai platforma, kur susitinka, keičiasi idėjomis, patirtimi ne tik filmų kūrėjai, bet ir poetai.

Auditorija nuolat auga

Šio poezijos filmų žanro auditorija nuolat auga, o festivalis neabejotinai tapo unikaliu ir svarbiu pasauliniu mastu. Štai laikraštis „Berliner Zeitung“ rašė: „Taip įdomu, kad gali pakerėti net kietakakčius poezijos skeptikus“. „Berliner Morgenpost“ pastebėjo, kad „ZEBRA poezijos filmų festivalis sukūrė naują literatūros malonumo formą“.   

Kino domėjimas poezija grąžina mus į judančių paveikslų atsiradimo istoriją: Gijomas Apolineras filmuose eksperimentavo vizualizuodamas poeziją, Luiso Bunjuelio filmo „Andalūzijos šuo“ ašis - automatinio rašymo poetinė technika. Praėjusio amžiaus vidurio Ernsto Jandlo ir Gerhardo Ruhmo eksperimentiniai filmai poezijos kinui atvėrė naują kelią. Augant skaitmeninei medijai bei supaprastėjus gamybos procesui poezijos filmas tapo fenomenu, galinčiu pasiekti gausesnę auditoriją. Čia paminėtini tokie gerai vertinami režisieriai ir videomenininkai kaip Ralfas Schmerbergas ir Reynoldas Reynoldsas ar Bobas Geldofas.

Prizinis fondas - 10 tūkst. eurų

Pirmasis ZEBRA poezijos filmų festivalis įvyko 2001-aisiais, tada gauta 610 filmų iš 35 šalių; 2004-aisiais - daugiau nei 800 filmų iš 57 šalių. Įrašai atkeliavo iš tolimiausių vietų - Indonezijos, Malaizijos, Gruzijos ir Irano. 2006-aisiais, nepaisant griežtesnių dalyvavimo sąlygų, buvo priimta 600 filmų iš 51 valstybės. Poezijos filmai tapo fenomenu, peržengusiu tautų bei kultūrines sienas.

Festivalio programos komisija sudaroma iš filmų, poezijos ir medijos sferų tarptautinių atstovų. ZEBRA poezijos filmų festivalio prizinis fondas siekia maždaug 10 tūkst. eurų, kuriuos skiria Federalinė pilietiniio ugdymo agentūra (Bundeszentrale für politische Bildung), Goethe's institutas bei Federalinis kultūros fondas.

Pristatys festivalio atstovas

Ketvirtojo festivalio (2008) ZEBRA nugalėtoju tapo Juano Delcáno (JAV) darbas “Numirėlis” („The Dead“), sukurtas pagal Bilio Colinso (Billy Collins) tekstą “Numiręs” („The Dead“). Goethe's instituto įsteigtas prizas atiteko prancūzui Raphaeliui Chevenmentui už filmą „Privačios pamokos“ („Une leçon particulière“), inspiruotą Viktoro Hugo kūrinio „Sena daina iš jaunų dienų“ („Vieille chanson du jeune temps“). Berlyno Literatūros dirbtuvių apdovanojimą pelnė Cristóbal León Dooner, Joaquin Cociña, Niles Atallah (Čilė) darbas „Lucija“ („Lucia“) pagal to paties pavadinimo Joaquin Cociña tekstą. Už geriausią vaikų filmą apdovanotas Eku Wand „Bestiariumas“ („Bestiarium“). Radijo klausytojai išrinko savo favoritą -  Davor Medurecan ir Marko Meštrovic (Kroatija) „Tylą“ („Silencium“). Taip pat paminėtinas ir The Maw Naing (Nianmaras) darbas „Vėl ir vėl“ („Again and again“).

Berlyno Literatūros dirbtuvės (Literaturwerkstatt Berlin) ir „Interfilm Berlynas” ruošiasi penktajam festivaliui ir kviečia teikti įrašus naujam konkursui. Paskutinė pateikimo data -birželio 14 d. Festivalis Berlyne vyks rudenį. Daugiau informacijos apie jį - www.literaturwerkstatt.org.

Gegužės 20-ąją Klaipėdoje ZEBRA poezijos filmų festivalio projektų vadovas Thomas Zandegiacomo Del Belas pristatys geriausių audiovizualinės poezijos filmų programą. Juose animacija, vaidyba ir viso pasaulio eksperimentiniai filmai persipina su Pablo Nerudos, Michaelio Ondaatje bei kitų poetų eilėmis.

Renginys nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių