Lietuvis menininkas ES sostines įkūnijo į angelus

Europos Komisijoje (EK) atidaryta menininko Virgilijaus Trakimavičiaus grafikos darbų paroda. Menininkas chirurginiu peiliuku išraižė dvidešimt aštuonių sostinių žemėlapių fragmentus ir juose pavaizdavo po angelą.

Menininko teigimu, miestų planai yra gražūs grafiškai ir kiekvienas jų turi savo struktūrą, todėl ir angelų nuotaikos skirtingos.

„Kadangi aš darau visa tai žemėlapiuose, ieškau angelų, kadangi kiekvienas miestas turi savo struktūrą, struktūra turbūt ir įtakoja angelo charakterį, taigi jie visi išėjo skirtingi. Paryžius kažkodėl ne meilės, o liepsnojantis angelas, gal bestija, gal dar kažkas, kova už demokratiją. Kiti švelnesni, kiti gal liūdnesni angelai, bet turbūt gyvenimas toks, realijos tokios yra dabar“, – sako V. Trakimavičius, Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto Dizaino katedros vedėjas.

„Tikrai galiu atpažinti Rygą. Čia mūsų upė Dauguva, čia tiltai, Senamiestis yra čia. Visos didesnės ar mažesnės gatvės, gražūs pastatai. Angelas yra į Šiaurę – naujoji Rygos dalis, ne senoji“, – sako EK darbuotoja iš Latvijos.

Grafinio dizaino specialistas V. Trakimavičius darbą su popieriumi vadina ramybės oaze. Tai ne pirma jo darbų iš popieriaus paroda. Taip pat viena iš jo idėjų jau ketverius metus Kaune vykstanti popierinių idėjų paroda „Popierukas“. Autorius savo parodos Briuselyje atidaryme nedalyvavo dėl užimtumo.

EK koridoriuose lietuvių menininkų darbai eksponuojami ne pirmą kartą.

„Jau kuo Lietuva tikrai turtinga, tai menininkais, estetika ir grožiu. Ir tą dalyką norime parodyti visam pasauliui. Ir kartais juos reikia įsileisti į tokius koridorius, į kuriuos dažnai menas ne taip lengvai ateina“, – sako Kęstutis Sadauskas, eurokomisaro Algirdo Šemetos kabineto vadovas.

Vienas parodos darbas įvertintas maždaug trimis tūkstančiais litų. Autoriaus iniciatyva darbus ketinama parduoti, o gautus pinigus paaukoti nukentėjusiesiems nuo taifūno Filipinuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių