Minint Pasaulinę pabėgėlių dieną – festivalis „Kultūrų ritmu“

Antradienį minint Pasaulinę pabėgėlių dieną Vilniuje vyks festivalis „Kultūrų ritmu“, kurį rengia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) bei menų agentūra ARTSCAPE.

„Mūsų valstybė kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis stengiasi suteikti pagalbą bėgantiems nuo persekiojimo, karo ar smurto žmonėms. Pasaulinę pabėgėlių dieną dėkoju visiems už vienybę, žmogiškumą ir pilietiškumą, o mūsų šalyje norintiems įsikurti pabėgėliams linkiu atrasti saugumą ir namus, kuriuose būtų gera gyventi bei kurti ateitį“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Sostinėje antradienį nuo 18 val. Kūdrų parke po atviru dangumi bus galima pasiklausyti įvairių tautų muzikos, vyks meninės dirbtuvės vaikams ir suaugusiesiems.

Vienas iš festivalyje pasirodysiančių užsienio atlikėjų – Arya Aramnejad – Irano dainininkas ir dainų autorius, žinomas dėl protesto ir socialinio pobūdžio dainų, už muziką buvo kalinamas ir kankinamas Irano režimo. 2018 metais A. Aramnejad persikėlė į Švediją, kur tęsia savo muzikinę karjerą. Šiuo metu jis taip pat vadovauja projektui, kuriuo siekiama populiarinti pabėgėlių jaunimo muziką Švedijoje.

Dėkoju visiems už vienybę, žmogiškumą ir pilietiškumą, o mūsų šalyje norintiems įsikurti pabėgėliams linkiu atrasti saugumą ir namus, kuriuose būtų gera gyventi bei kurti ateitį.

Festivalyje „Kultūrų ritmu“ taip pat pasirodys grupė „Dlina volny“ iš Baltarusijos, kurios nariai šiuo metu gyvena Lietuvoje. Festivalio žiūrovai išgirs ir Rakija Klezmer Orkestar – muzikos grupę, atliekančią klezmer, rytų Europos žydų muziką.

Oficialiai Lietuva prieglobsčio prašytojus priimančia šalimi tapo 1997 metais, ratifikavusi Ženevos konvenciją. SADM nurodo, kad per 25 metus prieglobstį gavo kiek daugiau nei 5000 pabėgėlių iš Afganistano, Sirijos, Baltarusijos, Eritrėjos ir kitų šalių.

Nuo 2022 metų vasario 24 dienos į Lietuvą atvyko 77,8 tūkst. Ukrainos karo pabėgėlių, iš jų apie 26 tūkst. – nepilnamečių. Šiuo metu Lietuvoje gyvena 50 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos.

2021 metais šalyje buvo kilusi migrantų krizė, iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvykus beveik 4,2 tūkst. migrantų. Pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista 20,5 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
rašykit teisybę-nelegalūs migrantai ieškantys geresnio gyvenimo,savo kultūrą tegu geriau palieka namuose
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių