MO muziejus kartu su Pompidou centru planuoja surengti parodą Lietuvoje

MO muziejus su Pompidou (Pompidu) nacionaliniu meno centru 2028 metais planuoja surengti bendrą parodą Lietuvoje.

Toks ketinimas įtvirtintas bendradarbiavimo sutartyje, kurią penktadienį Pompidou centre pasirašė jo prezidentas Laurentas Le Bonas (Lorenas Le Bonas) ir MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė.

Kaip BNS sakė M. Ivanauskienė, susitarime numatoma, kad bendradarbiaujant paroda bus kuriama MO muziejuje, joje kūriniai bus iš abiejų muziejų meno kolekcijų.

„Tai yra veidrodiniu būdu grįžtantis projektas į Lietuvą, į Vilnių. Dabar turime lietuvių menininkų kūrinius Pompidou ir norėtume didžiulės parodos, kurioje būtų Pompidou ir MO kūriniai didžiojoje MO ekspozicijų salėje“, – kalbėjo M. Ivanauskienė.

„Nuo pasirašymo momento pradės dirbti kuratoriai, kurie ims galvoti apie temą, pradės daryti kūrinių sąrašą ir tada viskas bus aiškiau“, – pažymėjo ji.

Pasak MO muziejaus vadovės, parodos tema dar nėra aiški, tačiau norima išnaudoti Pompidou kolekcijos, kurioje galima rasti įvairių laikotarpių, šalių kūrinių, visuotinumą.

„Mąstysime apie temą, kuriai tokia globali perspektyva būtų reikalinga. Nesinorėtų paimti tokios temos, kurią puikiai galėtume išpildyti MO muziejaus kolekcija. Norėtųsi tokios temos, kuri atveria globalią perspektyvą, ir kad tam pasitarnautų Pompidou kolekcija“, – sakė M. Ivanauskienė.

Jos teigimu, kadangi Pompidou pastatas metų pabaigoje uždaromas renovacijai, centras nori turėti bent metus kūrinių iškraustymui, tada pradėtų dirbti su skolinimais.

Paroda paminės MO muziejaus dešimtmetį

„Matyt, neplanuojame anksčiau 2027 metų, o galbūt tai bus dešimtmečio MO muziejaus paroda. Nes 2018 metais atsidarėme, 2028-ieji yra dešimt metų, tad visai ir tai yra variantas“, – teigė MO muziejaus direktorė.

Pompidou centro direktorius Xavieras Rey (Ksavjeras Rė) po pasirašymo tvirtino, kad šis bendradarbiavimas abiem šalims leis tęsti kūrybinius mainus.

„Su šia sutartimi labai didžiuojamės ir džiaugiamės megzdami ilgalaikius santykius bei pasiryždami paminėti dešimtąją MO muziejaus sukaktį didele, gražia bendra paroda 2028-aisiais Vilniuje“, – sakė jis.

Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys pažymėjo, jog ilgalaikės kooperacijos yra esminis Lietuvos sezono Prancūzijoje tikslas.

„Pagrindinė sezono žinutė yra ne tik šie trys mėnesiai, per kuriuos vyks programa. Svarbiausias tikslas yra matyti, kaip institucijos bendradarbiauja viena su kita bei matyti veiklas ir kartu vykdomus projektus po sezono“, – sakė S. Kairys.

Dvi parodos Pompidou centre

Sutartis pasirašyta Pompidou centre atidarant Lietuvos sezoną Prancūzijoje ir pristatant dvi lietuvių kūrėjų parodas.

MO muziejaus ekspoziciją sudaro 11 skirtingų autorių kūrinių, kurie donuojami Pompidou centrui. Pasak M. Ivanauskienės, didelis laimėjimas, sukursiantis matomumą Lietuvos vizualiajam menui, yra ne tik lietuvių kūrėjų patekimas į Pompidou kolekciją, bet ir jų eksponavimas.

Kita Pompidou penktadienį pristatoma paroda, parengta kartu su Lietuvos nacionaliniu muziejumi – išeivijoje dirbusio optinio meno atstovo Kazio Varnelio kūriniai, jų eksponuojama 16.

Abi parodos Pompidou centre veiks iki 2025 metų sausio 6 dienos.

Lietuvos sezono, pavadinto „Kitas tas pats“ (pranc. „Se voir en l’autre“), metu iki gruodžio 12 dienos iš viso įvyks daugiau nei 200 renginių bent 80-yje Prancūzijos miestų.

Juose dalyvaus per 500 menininkų, atlikėjų, kitų kultūros sričių atstovų, bus įgyvendinta virš 120 dvišalių kultūros partnerysčių. Renginiuose laukiama daugiau kaip pusės milijono žiūrovų ir lankytojų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaidingas kelias?

Klaidingas kelias? portretas
Ieško pranc atgaivos socializme?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių