Naujienų lentynoje – skaitiniai ir vaikams, ir suaugusiesiems

  • Teksto dydis:

Leidykla „Alma littera“ – tarsi namai, kuriuose susitinka skaitytojų ir kūrėjų bendruomenė, vienijama meilės knygoms. Lietuvos skaitytojas – smalsus ir išprusęs, seka literatūros pasaulio naujienas, įdomiausias jų nori matyti knygų lentynose. „Alma littera“ naujienų sąraše – knygos, padedančios kūrėjams atrasti savo skaitytoją, o skaitytojams – savo kūrėją.

„Kakė Makė. Pasaulis aplink mane. Pirmoji mažylio enciklopedija“

• Kakė Makė kviečia savo mažuosius draugus atsiversti enciklopedijos puslapius ir patyrinėti aplinką. Kas laukia poliklinikoje? Kokių paukščių ir gyvūnų sutiksi kaime? Ar kosmosas – tik juoda didelė begalybė? Kaip atrodė mūsų planeta, kai čia gyveno dinozaurai? Kaip elgtis gatvėje, kad būtum saugus? Knygoje ne tik rasi atsakymus į šiuos klausimus, bet ir sužinosi naujų žodžių, ieškosi objektų, atrasi ir pamatysi pasaulį tokį, kokį jį mato Kakė Makė.

• „Pasaulis aplink mane“ turtina žodyną; ugdo pastabumą ir skatina smalsumą; lavina emocinį intelektą ir ugdo vaizduotę; yra smagių objektų paieškos užduotėlių; supažindina vaiką su jį supančia aplinka.

• Gausiai iliustruota enciklopedija tokia spalvinga ir įdomi, kad ją norės pavartyti ir paskaityti ne tik mažieji skaitytojai, bet ir jų broliai, sesės, mamos, tėčiai, seneliai ir net augintiniai!

Gediminas Navaitis „Sėkmės formulės“

• Ar norite iš gyvenimo daugiau, įveikti iššūkius ir išplėsti savo galimybių horizontą? Gedimino Navaičio knyga gali tapti jūsų sėkmės priemone, suteikti daugiau, nei tikitės. Tai tarsi šiltas pokalbis su patyrusiu psichologu, kuris dosniai dalijasi ilgamete patirtimi, suteikia žinių ir galią.

• Įtraukianti, žaisminga ir lengvai skaitoma knyga, parašyta remiantis ilgamete autoriaus mokymų ir konsultacijų patirtimi, skaitytojui pagelbės dorotis su dažniausiai ramybės neduodančiais rebusais: stresu ir jo (su)valdymu, perdegimu, naudingų įpročių, darnių santykių su partneriu ir aplinkiniais, sėkmės ir komfortiškos aplinkos darbe kūrimu ir t. t.

• Pirmoji Lietuvoje knyga, kuriai atsiliepimus už Z. Freudą, B. F. Skinnerį ir V. Franklį parašė dirbtinis intelektas.

• Prof. dr. Gediminas Navaitis – vienas iškiliausių Lietuvos psichologų ir psichoterapeutų, daugelio mokslo ir mokslo populiarinimo straipsnių, keturių dešimčių knygų autorius.

David McCullough „Broliai Wrightai“

• Vieną 1903-iųjų žiemos dieną prie Šiaurės Karolinos Išorinių Krantų du broliai, dviračių mechanikai iš Deitono miesto Ohajo valstijoje, pakeitė istoriją – savo sukonstruotu pirmuoju lėktuvo prototipu įrodė, kad žmogus gali skraidyti. Tada pasaulis dar ne iškart patikėjo, kad į orą pakilus varikliu varomai pirmajai pilotuojamai skraidyklei ateis skrydžių amžius.

• Wilburis ir Orville’is Wrightai buvo nepaprastai drąsūs ir ryžtingi vyrai. Neįveikiamų sunkumų broliams nebūdavo. Wilburis buvo genijus, o Orville’is – mechanikas, puikiai išmanantis inžinerijos subtilybes. Nors neturėjo aukštesnio nei vidurinis išsilavinimas, neturėjo ir daug pinigų, broliai nepailsdami dirbo, siekdami savo svajonės, – pakilti į orą.

• Autorius, remdamasis Wrightų šeimos išsaugotais laiškais, dokumentais ir kitais šaltiniais, ne tik atskleidžia nepaprastą garsių brolių istoriją, bet ir pristato pasauliui mažai žinomą jų seserį Katharine’ą, be kurios pagalbos kažin kaip viskas būtų klostęsi.

Hallgrimur Helgason „60 kilogramų antausių“

• Vieno garsiausių Islandijos rašytojų H. Helgason romaną „60 kilogramų antausių“ galima skaityti kaip knygos „60 kilogramų saulės šviesos“ tęsinį ir kaip atskirą kūrinį. Tai ir meilės istorija, ir šeimos drama, ir visuomenės atvaizdas, ir žmogiškosios sielos audros, nepaprastai įžvalgiai sujungtos į visumą.

• XX a. pradžia Segulfjorde. Į fjordą, kuriame anksčiau žmonės vos sudurdavo galą su galu, ateina sotesni laikai: ketvirta vasara iš eilės fjordas net tirštas nuo riebių silkių. Sename durpiniame name gyvenantis aštuoniolikmetis Gestas Eilivsonas – penkių asmenų šeimos maitintojas – pamažu prakunta. Atsigauna ir visas miestelis: nameliai dažomi ryškesnėmis spalvomis, su vietinėmis merginomis uoste flirtuoja iš užjūrio atplaukę jūreiviai ir pirkliai. Merginų dėmesio siekia ir našlaitis Gestas. Fjorde siaučia hormonų audros. Gyvenimiškos patirties vis daugiau įgaunantis Gestas nutaria parduoti savo vaikystės namų žemę ir įsidarbina žuvų fabrike, kur ima sparčiai kopti karjeros laiptais. Tačiau likimas mėgsta staigmenas – ir ne vien malonias...

Aditi Nerurkar „5 būdai įveikti stresą“

• Medicinos mokslų daktarė Aditi Nerurkar, Harvardo universiteto profesorė, lektorė, pranešėja ir ekspertė, siūlo naują požiūrį į stresą. Ji nepritaria visuomenėje vyraujančiam požiūriui stresą sieti vien tik su blogiu. Pasak A. Nerurkar, stresas yra natūrali, sveika ir reikalinga organizmo reakcija, padedanti mums susidoroti su gyvenimo iššūkiais. Problemos prasideda tada, kai stresas tampa nevaldomas ir perauga į perdegimą, nuovargį ar miego sutrikimus.

• Remdamasi keliolikos metų patirtimi, A. Nerurkar atskleidžia, kodėl mūsų nuolatinis siekis būti nenugalimiems didiną stresą ir kenkia tiek smegenims, tiek visam kūnui. Daktarė pateikia ne tik penkis streso valdymo būdus, bet ir efektyvias, praktikoje patvirtintas technikas, kurios padės pakeisti santykį su stresu, susigrąžinti dvasinę ir biologinę pusiausvyrą ir pajusti vidinę ramybę.

• Tai paprastos ir praktiškos strategijos, kurių nauda gali būti iš esmės keičianti gyvenimą. Knyga rekomenduojama visiems, kenčiantiems nuo streso ir perdegimo.

Louise Greig, Sarah Massini „Mažasis princas. Erdvinė knyga“

• Iš tolimo asteroido į Žemę atklydęs mažasis princas dykumoje sutinka lakūną. Mažasis princas pasakoja lakūnui apie keistas ir stebuklingas planetas. Jiedu kalbasi apie meilės, draugystės paslaptis ir kaip svarbu kuo nors rūpintis.

• Erdvinėje paveikslėlių knygoje perpasakojamas prancūzų rašytojo Antoine’o De Saint-Exupéry garsusis kūrinys „Mažasis princas“. Literatūros klasika tapusi istorija pritaikyta mažųjų skaitytojų poreikiams.

• Knygoje pakeri ne tik visų pamiltas literatūros klasikos personažas, bet ir iliustracijų grožis. Meniškos iliustracijos ugdo estetikos pojūtį, iškylantys paveikslėliai papildo skaitymo patirtį. Knyga lavina kalbą ir turtina žodyną, joje vaikams suprantama kalba pasakojama apie bendražmogiškąsias vertybes.

• L. Greig – poetė ir rašytoja, kilusi iš Škotijos. Ją ypač įkvepia Škotijos gamta ir gyvūnų draugija. S. Massini – anglų vaikų knygų iliustruotoja.

Indrė Pliuškytė-Zalieckienė „Neatlikau namų darbų“

• Nėra nieko smagiau nei mokykla ir mokykliniai reikaliukai. Netiki? Ši patrakusi eilėraščių knyga privers pakeisti nuomonę! Valytoja tiktokerė; budėtoja, vėluojančius mokinius verčianti šokti baletą; vietoj lentos krepšinio stulpą klasėje statanti mokytoja; fantastiški pasiteisinimai dėl neatliktų namų darbų ir dar daugiau nepaprastai juokingų nutikimų.

• Juokingi, šiuolaikiški ir smagūs eilėraščiai skatina pamėgti poeziją; keisčiausios situacijos sužavės net ne itin mėgstančius skaityti vaikus. Knyga skirta vaikams nuo septynerių metų.

• I. Pliuškytė-Zalieckienė yra išleidusi keletą populiarių knygų mažiesiems: kartonines knygas „Kapt kapt kapt mieste“, „Bz bz bzt namuose“, eiliuotą istoriją „Abėcėlė virtuvėje“, o eilėraščių rinkinys „Kaip sutramdyti žvėryną“ 2021 m. laimėjo Metų knygos rinkimus. Jos knygose netrūksta humoro ir smagių nuotykių.

Rebecca Ross „Dieviškieji varžovai“

• Serijos „Užkerėti laiškai“ pirmoji knyga. Prikaustanti epinė serija, kurios pirmoje dalyje fantastika susimaišo su romantika, priešai įsimyli vienas kitą.

• Kai magiškas ryšys suveda du konkuruojančius žurnalistus, jiems teks susidurti su tikru pragaru kare tarp dievų. Po šimtmečių miego dievai vėl kariauja. Tačiau aštuoniolikmetė Airisė tiesiog nori išlaikyti savo šeimą kartu. Jos mama kenčia nuo priklausomybės, o brolis dingęs karo fronte. Geriausias jos pasirinkimas – laimėti apžvalgininkės vietą „Oufo naujienose“. Siekdama įveikti nerimą, Airisė rašo laiškus broliui ir pakiša juos po drabužių spintos durimis. Jie pradingta – atsiduria Romano, jos atšiauraus ir dailaus varžovo popieriuje, rankose. Kai jis, pasivadinęs kitu vardu, atrašo Airisei, tarp jų užsimezga ryšys, kuris lydės merginą iki pat priešakinių mūšio linijų. Karo lauke Airisės, ieškančios brolio, laukia netikėti atradimai ir... meilė.

• R. Ross – amerikiečių romantinės fantastikos jaunimui ir suaugusiesiems kūrėja. Jos knygos yra bestseleriai, verčiami į užsienio kalbas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių