Skaitymo džiaugsmas: naujos knygos – naujos patirtys

  • Teksto dydis:

„Alma littera“ per metus išleidžia apie 20 proc. visų Lietuvos knygų. Tai vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems skirti lietuvių ir užsienio autorių kūriniai. Lyderiaujanti leidykla ištikima įsipareigojimui skaitytojams, kad jie rastų įkvepiantį, prasmingą ir įdomų turinį.

Alfas Ivanauskas, Paulius Ratkevičius „Noriu valgyti sveikai, bet skaniai“

* Tai knyga apie laimingą, skanų ir sveiką gyvenimą, nes gyventi skaniai – sveikiausia. 180 patiekalų ir idėjų, kurias norėsis išbandyti šiandien – nelaukiant pirmadienio, Naujųjų metų, stipresnio motyvo ar viską keičiančios meilės.

* Šią knygą gal reikėtų uždrausti. Ne todėl, kad uždraustas vaisius skaniausias. Todėl, kad ši knyga leidžia viską, ką draudžia kitos. Tai knyga be taisyklių, nes taisyklės – silpniems. Jūs esate stiprūs. Tai knyga apie viską, kas daro mus laimingus ir vertinančius: skanų maistą, sveiką kūną, gerą sveikatą, gerą miegą, malonų sportą, laiką sau, įkvepiančius ir padedančius tobulėti santykius.

* Knygos autorių tandemas – virtuvės šefas, 25 kulinarinių knygų ir daugybės kulinarinių laidų autorius Alfas Ivanauskas ir kūno rengybos treneris, meditacijų ir sveikos gyvensenos meistras Paulius Ratkevičius skaitytojams leidžia viską, ką mėgsta patys: daugybę skanių dalykų, kuriuos iš valgiaraščių ir dienoraščių dietologai, dietistai ir treneriai išbraukia per pirmą susitikimą.

Julia Malye „Pelikanų merginos“

* Jaunos prancūzų rašytojos J. Malye knygos „Pelikanų merginos“ pavadinimas – aliuzija į laivą „Le Pelican“, kuriuo 1704-aisiais iš Prancūzijos į Luizianą buvo atplukdyta viena pirmųjų moterų „partijų“. Pelikanas – ir oficialus Luizianos valstijos paukštis.

* „Ši vaizdinga istorinė saga pasakoja apie tris moteris, atmestas Prancūzijos visuomenės. Jos neturėjo kito pasirinkimo – tik pradėti gyvenimą iš naujo už tūkstančių mylių, kur buvo nugabentos, kad ištekėtų už nepažįstamų vyrų. Jų likimai nuolat neišvengiamai susipina. Parodydama, kokių kompromisų turi priimti romano veikėjos, Julia Malay sukuria ryškų žmogiško atsparumo paveikslą.“ (Anna North, NYT bestselerio „Outlawed“ autorė)

* „Knyga – ir pramoginė, ir pažintinė, ji – puikus parengiamojo darbo, meistriškumo ir žmogiškos empatijos pavyzdys. Vienas stipriausių istorinių romanų.“ (M. O. Walshas, NYT bestselerių „My Sunshine Away“ ir „The Big Door Prize“ autorius)

Anthony McCarten „Tapti nuliu“

* Skaitmeninių technologijų vunderkindo bendrovė „Fusion“ teigia galinti susekti bet ką visame pasaulyje. Tačiau ar jos priemonės tikrai suveiks? Kiekvienam projekto dalyviui duodamos dvi valandos „tapti nuliu“ – dingti iš sekimo sistemų akiračio – ir 30 dienų stengtis išsisukti nuo jį gaudyti pasiųstų medžiotojų komandų. Bet kuris iš nulių, įveikęs bendrovę „Fusion“, laimės 3 mln. dolerių grynaisiais.

* Anthony McCartenas – Naujojoje Zelandijoje gimęs scenaristas, dramaturgas, rašytojas ir žurnalistas. Pagal jo scenarijus pastatyti filmai „Visko teorija“ (The Theory of Everything), „Tamsiausia valanda“ (Darkest Hour), „Du popiežiai“ (The Two Popes) „Bohemijos rapsodija“ (Bohemian Rhapsody), „Aš noriu šokti. Whitney Houston filmas“ (I Wanna Dance with Somebody). A. McCartenas buvo keturis kartus nominuotas „Oskarui“, jis ketina parašyti „Tapti nuliu“ scenarijų, pritaikydamas knygą ekranizacijai.

* „Puikiai parašyta istorija įrodo, kad, norint sukurti įtraukų trilerį, kraujo klanai nereikalingi.“ (Kirkus Reviews)

Rose Anne Kenny „Nepavaldus laikui“

* Profesorė Rose Anne Kenny, sukaupusi 35 metų patirtį senėjimo medicinos srityje, savo žinias derina su naujausiais mokslo pasiekimais ir tyrimais. Ji rašo apie tai, kodėl senstame, ir dalijasi patarimais, kaip pasiruošti šiam gyvenimo etapui. Anot autorės, amžius negali būti vertinamas vien skaičiumi: viską lemia organizmo biologiniai pokyčiai. Tačiau svarbiausia, kad daugumą veiksnių, kurie daro įtaką mūsų biologiniam laikrodžiui, įmanoma keisti ir tobulinti, nes patys kontroliuojame 80 proc. savo biologinio senėjimo. Todėl galime ne tik gyventi ilgiau, bet ir tapti laimingesni neprarasdami sveikatos iki pat vėlyvųjų gyvenimo metų.

* „Ši knyga išsiskiria iš daugybės kitų, aiškinančių, kaip pozityviai mąstyti apie senėjimą ir kokiais įrodymais grindžiami tam tikri gyvenimo būdo pasirinkimai.“ (Carol Brayne, Kembridžo universiteto Visuomenės sveikatos ir pirminės sveikatos priežiūros katedros profesorė)

„Kakė Makė. Mokausi skaityti. Kylam į dangų“, „Kakė Makė. Mokausi skaityti. Kas pametė spyglį?“

* Skaityti su Kake Make kviečia smagių istorijų kolekcininkė Lina Matiukaitė. Knygų serija „Mokausi skaityti“ – pasakojimai skaityti pradedantiems vaikams. Jos yra dviejų lygių: galima pasirinkti arba skiemenuotą knygelę pradinukams, tik ką pradėjusiems jungti raides, arba knygelę didžiosiomis raidėmis jau pažengusiems, lengviau įveikiantiems ilgesnius sakinius.

* Skaityti pačiam – tarsi patekti į naują žaidimų ir nuotykių pasaulį. Nesudėtingas žodynas ir intriguojantis detektyvinis siužetas, kurį lengva sekti ir įdomu narplioti. Knygos pabaigoje – teksto suvokimo klausimai, padedantys ne tik geriau suprasti perskaitytą istoriją, bet ir kviečiantys diskutuoti ir ją aptarti.

* „Pagaliau ir mažieji, skaityti pradedantys vaikai, galės tai daryti kartu su Kake Make. Knygelės tekstas skiemenuotas, lengvai skaitomas ir labai įdomus. Istoriją autorė Lina parašė linksmai ir smagiai, tad net neabejoju, kad mažieji skaitytojai su pasimėgavimu dėlios raideles į sakinius.“ (Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Živilė Kalasauskaitė)

Viktorija Girčiuvienė „Ten, kur gyvena slibinai“

* Bitė – karalaitė su kalbančiu šešku ant peties. Jai nepaprastai patinka su šeima gyventi Lietavijoje, stebuklingoje šalyje, kur viskas įmanoma. Dovo pasaulyje nėra magijos, jis neturi artimųjų ir vienišas dienas leidžia vaikų namuose. Jiedu niekada nebūtų susitikę, jeigu ne Bitė. Nepaklusdama tėčio valiai ji išsiruošia į pavojingą žygį Gudų girioje. Kai įniršęs slibinas ima vaikytis mergaitę, nežinia iš kur atsiranda Auksiniai vartai ir atveda ją tiesiai po Dovo lova! Bitės ir Dovo laukia daug išbandymų, kurie pakeis jų gyvenimą.

* Aštuonerių–dvylikos metų vaikams skirta magiška, šmaikšti ir nuotykių kupina istorija. Ryškūs ir įsimintini veikėjai, svarbios draugystės, šeimos santykių temos skatina išmokti pakovoti už save ir savo draugus.

* Viktorija Girčiuvienė nuo pat mažumės svajojo būti rašytoja, baigė VU lietuvių filologiją ir visą laiką rašė, tačiau ne knygas, o straipsnius, esė ir radijo laidų tekstus. Gimus dukrai nusprendė, kad pats laikas pildyti svajones, ir ėmėsi darbo. „Ten, kur gyvena slibinai“ – antroji autorės knyga.

J. K. Rowling, Jim Kay „Haris Poteris ir Fenikso brolija“

* Sirijaus Bleko protėvių namuose Fenikso brolija susirenka artėjančio karo šešėlyje. Stiprėjančio Tamsos valdovo Voldemorto mintys persikelia į Hario Poterio sapnus – kelia grėsmę jo svajonėms ir atskleidžia galingą magiją, glūdinčią Magijos ministerijoje. Visus metus kiekvieną mokyklos gyvenimo epizodą atidžiai stebi rupūžę primenanti Doloresa Ambridž – Didžioji inkvizitorė, Magijos ministro paskirta šnipinėti Dumbldorą ir jo garsųjį mokinį. Tačiau drąsūs ir ištikimi mokiniai sušaukia Dumbldoro kariauną, pasiryžusią užkirsti kelią profesorei Ambridž ir įvaldyti magiją, kurios jiems prireiks susiremti su Tamsos jėgomis.

* „Man patinka, kaip J. Kay interpretuoja Hario Poterio pasaulį, jaučiuosi pagerbta ir dėkinga už tai, kad jis ir toliau dalijasi savo talentu.“ (J. K. Rowling)

Tamara Arts „Paklydusios sielos“

* Pastaruosius mėnesius Meivę kankina tamsūs ir grėsmingi vaikystės prisiminimai. Jie susiję su viena paslaptingiausių vietų Žemėje – viešbučiu laive „Karalienė Marija“. Kadaise Meivė ten patyrė didžiulę traumą, kurios padarinius jaučia iki šiol. Kartu su geriausia drauge Seme ir jos vaikinu Minhu mergina pasiryžta nuvykti ten dar kartą ir išsiaiškinti, kas nutiko laive per pirmąją jos viešnagę. Atvykusią trijulę ima kankinti ir persekioti nematomos jėgos, gebančios pasinaudoti jų didžiausiomis baimėmis. Meivė privalo kuo greičiau rasti atsakymus, dėl kurių grįžo į viešbutį, ir įminti seną bauginančią paslaptį.

* T. Arts (gim. 2000) – jauna olandų rašytoja, žengusi naują žingsnį savo karjeroje ir išleidusi mistinį, paranormalų trilerį jaunimui anglų kalba „Paklydusios sielos“. Įkvėpimo rašytoja randa visur, neretai pasitelkia ir savo patirtis, pavyzdžiui, knygoje „Paklydusios sielos“ ji aprašė savo didžiausias baimes.


Šiame straipsnyje: Alma litteraknygosskaitytojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių