Rokiškyje statomas paminklas grafams Tyzenhauzams

Rokiškio centrinėje aikštėje pradėtas statyti paminklas grafams Tyzenhauzams.

Praėjusią savaitę į paminklo pamatus įleista simbolinė kapsulė, o jo atidarymas numatytas rugsėjo 20 dieną – per 525-ąjį miesto gimtadienį.

Savivaldybės skelbtą konkursą sukurti grafų Tyzenhauzų įamžinimo ženklą laimėjo Gintaras Čaikauskas ir Faustas Lasys iš „Architektūros linijos“ komandos, pasiūlę projektą „Legenda“.

„Mūsų kraštietis F. Lasys augo su legenda, kad neva kažkada grafų Tyzenhauzų laikais buvęs paslaptingas tunelis, vedęs nuo dvaro iki bažnyčios, ir juo net karieta buvo galima pravažiuoti. Aišku, čia tik legenda, bet kai kas ja dar tiki“, – BNS pasakojo Rokiškio savivaldybės vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams Rasa Keliuotytė.

Anot jos, statoma moderni skulptūra bus nedidelė, integruota į Nepriklausomybės aikštės bendrąją architektūrą. Ji tarsi primins įėjimą į legendoje minimą slaptą tunelį.

Šio tunelio grindys bus veidrodinės, todėl lankytojas, stovėdamas šalia ir skaitydamas tekstą apie Tyzenhauzų šeimą, apačioje matys ir savo atspindį. Taip autoriai pabrėžia praeities ir dabarties ryšį.

Paminklu siekiama pažymėti Tyzenhauzų giminę ir jos nuopelnus Rokiškiui bei Lietuvai.

Paminklo idėją iškėlė visuomeninė organizacija „Tyzenhauzų paveldas“, savivaldybė jai pritarė, o parėmė vietos verslas.

Iš Vokietijos kilusių grafų Tyzenhauzų giminė Rokiškį valdė nuo 1739 iki 1890 metų.

Tuo metu Rokiškis buvo esmingai perstatytas, suformuota klasicistinė turgaus aikštė, suplanuotas miestas.

1801 metais grafo Ignoto Tyzenhauzo iniciatyva įkurta nauja Rokiškio dvaro sodyba, miestelyje pastatyti dvaro prekybos namai.

XIX amžiaus antroje pusėje grafo Reinoldo Tyzenhauzo lėšomis pradėta statyti mūrinė neogotikos stiliaus Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia, šalia jos įkurta muzikos mokykla.

1883–1885 metais grafienės Marijos Tyzenhauzaitės-Pšezdzieckienės lėšomis įrengtas bažnyčios interjeras, pastatytas varpinės bokštas ir Šv. Juozapo koplyčia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ot mužikai...

ot mužikai... portretas
Nu negali lietuvis savyje nugalėti baudžiauninko mentaliteto...Jam kaip šuniui vis dar reikia šeimininko.Kažkoks dvasinis mazochizmas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių