Pirmoji Hario Poterio vizualizacija aukcione parduota už beveik 2 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

J. K. Rowling knygos „Haris Poteris ir filosofinis akmuo“ pirmajam leidimui skirtas piešinys parduotas už daugiau nei tris kartus didesnę sumą, nei tikėtasi. Akvarelės iliustracijos originalas tapo brangiausiu kada nors parduotu Hario Poterio kūriniu, už jį JAV aukcione sumokėta beveik 2 mln. dolerių.

Pirmą kartą aukcione piešinys buvo parduotas 2001 m., dar nebaigus knygų serijos, už 85 750 svarų sterlingų (apie 108 tūkst. JAV dolerių pagal dabartinį valiutų kursą).

„Tai iš tiesų pirmoji Hario ir burtininkų pasaulio vizualizacija“, – teigė aukciono namų „Sotheby’s“ atstovė Kalika Sands.

Tikėtasi, kad meno kūrinys bus parduotas už 400–600 tūkst. JAV dolerių, o tai, pasak „Sotheby’s“, buvo aukščiausia su Hariu Poteriu susijusio kūrinio išankstinė sąmata.

Šį trečiadienį keturių dalyvių varžymasis užtruko beveik 10 minučių. Pirkėjo tapatybė nebuvo atskleista.

Iliustraciją sukūrusiam dailininkui Thomui Taylorui 1997 m. buvo tik 23 metai, kai jis nupiešė kultinį Hario Poterio, stovinčio priešais Hogvartso ekspresą, kuris jaunąjį burtininką nuveš į stebuklingą pasaulį, atvaizdą.

Paveikslas buvo sukurtas naudojant koncentruotas akvareles su juodais pieštuko kontūrais, jo kūrimas užtruko dvi dienas.

Velse užaugęs J. Tayloras buvo vienas pirmųjų žmonių, perskaičiusių originalios Hario Poterio knygos rankraštį, kuris vėliau buvo parduotas milijonais egzempliorių ir davė pradžią pelningai franšizės serijai, įskaitant filmus ir pramogų parkus.

M. Sands teigė, kad aukciono kainos skirtumas tarp 2001 m., kai buvo išleistos tik keturios iš septynių serijos knygų, ir dabar atspindi, kokia populiari tapo rašytojos J. K. Rowling kūryba.

„Per tuos dešimtmečius buvo nepaprastai įdomu matyti ne tik Hario istorijos pabaigą, bet ir tai, kaip įsibėgėjo Hario Poterio franšizė, per tą laiką naujos kartos taip pat įvertino Harį ir jo kelionę“, – pastebėjo M. Sands.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių