Kaip filmams apie Džeimsą Bondą pavyksta uždirbti milijardus?

Džeimsas Bondas įkvepia dėl to, kad žmonės, žiūrėdami į jį, pamato save: nors atrodo, kad tas personažas nepaprastai išraiškingas ir turi per daug unikalių savybių, bet tai praktiškai bet kuriam žmogui pritaikomas paveikslas, LRT RADIJUI sako istorikas ir Džeimso Bondo gerbėjas Bernardas Gailius. „Bondas nėra nei supermenas, nei koks kitas superherojus. Netikėčiausiose situacijose jis laimi būtent dėl to, kad yra tik paprastas žmogus. Ianui Lancasteriui Flemingui pavyko labai sėkmingai pavaizduoti, kiek daug reiškia žmogaus valia išgyventi ir proto išradingumas, kuris gali išgelbėti keisčiausiose situacijose“, – įsitikinęs B. Gailius.

Pasakojimai – šiuolaikiniai mitai

Džeimsas Bondas, anglų rašytojo I. L. Flemingo sukurtas slaptasis agentas, knygose, serialuose, filmuose, komiksuose, žaidimuose ir kitur gyvuoja jau daugiau nei 60 metų. Beje, apie slaptąjį agentą sukurti filmai yra ilgiausiai, nuo 1962 m. iki šiol, kuriamų kino juostų serija pasaulyje ir trečia pagal uždirbamus pinigus. Lapkričio pradžioje jau 24-ą filmą išvys ir Lietuvos žiūrovai. Bet kas išties yra žymusis agentas 007? Pasaulinio garso šnipas? Genijus? Ar tiesiog gražios pasakos suaugusiesiems veikėjas?

Bernardas Gailius, istorikas ir Džeimso Bondo gerbėjas, apie šį agentą rašantis žurnale „Naujasis židinys – Aidai“, sako, kad Bondas yra šiuolaikinis mitas ir trisluoksnis pasakojimas, kurį galima vertinti kaip paprasčiausią nuotykių literatūrą ar kiną. Kita vertus, jį galima suvokti kaip pasakojimą, atskleidžiantį svarbius dalykus apie šiuolaikinę Vakarų politiką. Ir trečia, visą tą pasakojimą galima suvokti metaforiškai ir tada tai bus pasakojimas apie žmogaus gyvenimą.

„Pavyzdžiui, jei „Odisėją“ suvoksime kaip metaforą, tada tai bus pasakojimas ne apie Odisėjo kelionę jūra, bet apie žmogaus kelionę per gyvenimą. Lygiai taip pat Bondas formuluoja šiuolaikiškesnę metaforą, kad žmogaus gyvenimas yra ne kelionė, o misija, – tada tuose pasakojimuose galima pamatyti kiekvienam iš mūsų svarbius dalykus“, – pastebi B. Gailius.

Drąsus, ryžtingas, impulsyvus, mėgstantis riziką – toks yra Džeimsas Bondas. Greitai karjeros laiptais kylantis agentas tampa garsiausiu šnipu pasaulyje ir didžiausiu blogiukų priešu, o agentui skiriamos sudėtingiausios bylos. Beje, viename iš I. L. Flemingo parašytų romanų aiškinama, kad, nors Džeimsas Bondas kovoja su ieškomaisiais nusikaltėliais, jis yra nužudęs tik du piktadarius – japonų šifrų specialistą ir norvegų dvigubą agentą, o už šias dvi misijas jam suteikti du nuliai. Taip septintas agentas Džeimsas Bondas tapo agentu 007.

Laimi dėl to, kad yra paprastas žmogus

Tarp kitko, pats romanų apie slaptąjį agentą rašytojas I. L. Flemingas karo metais dirbo britų žvalgybai. Kurį laiką buvo svarstoma, ar autorius nesumanė savo nuotykių beletristine forma išdėstyti būtent knygose apie Džeimsą Bondą. Tiesa, greitai įsitikinta, kad agentas 007 – I. L. Flemingo fantazijos vaisius. Patyrę agentai niekada taip nesielgs – taip yra sakę tikri Didžiosios Britanijos karinės žvalgybos MI6 pareigūnai. Išties neįtikėtinai greitos mašinos, atrodo, neįmanomi triukai, po kurių Džeimsas Bondas visada lieka gyvas, bei neretai dar nematyti išradimai skamba neįtikinamai, tačiau ne viskas, ką matome filme, yra tik fantazija.

Pasak B. Gailiaus, dažnai nuvertinama paties I. L. Flemingo patirtis specialiosiose tarnybose, nors jis po Antrojo pasaulinio karo dirbo Didžiosios Britanijos laivyno žvalgyboje, buvo specialiosios tarnybos vadovas, o karo metu buvo atsakingas už ryšius tarp įvairių slaptųjų tarnybų. I. L. Flemingas tą pasaulį, pabrėžia B. Gailius, pažinojo labai gerai – yra išsigalvotos konkrečios situacijos, nuotykiai perdėti ir gal kartais per toli nuvesti, bet principas tikrai yra tas pats.

„Bondas nėra nei supermenas, nei koks kitas superherojus. Netikėčiausiose situacijose jis laimi būtent dėl to, kad yra tik paprastas žmogus. I. L. Flemingui pavyko labai sėkmingai pavaizduoti, kiek daug reiškia žmogaus valia išgyventi ir proto išradingumas, kuris gali išgelbėti keisčiausiose situacijose. Taigi tie dalykai, kurių reikia slaptajam agentui, mano supratimu, pavaizduoti labai tikroviškai“, – įsitikinęs B. Gailius.

Būtent tai, kad Džeimsas Bondas ne supermenas ir neturi antgamtinių galių, o yra paprastas žmogus, – viena iš priežasčių, kodėl jis toks populiarus. „Bondas įkvepia dėl to, kad mes ten pamatome save. Atrodo, kad tas personažas nepaprastai išraiškingas, turi per daug unikalių savybių, bet, kai pabandai visa tai apibendrinti, tai – praktiškai bet kuriam žmogui pritaikomas paveikslas. Ir įdomu, kad I. L. Flemingas tai darė bent jau pusiau sąmoningai. Jis pats yra sakęs, kad stengėsi išrinkti savo herojui kuo pilkesnį ir kuo mažiau išskirtinį vardą“, – pastebi B. Gailius.

Juostos – puiki vieta reklamai

Žinoma, ne mažiau už patį agentą 007 svarbūs ir blogiukai. Nuo ko gi Bondas gelbėtų visą pasaulį? Ar tai būtų daktaras Ne, norintis radijo spinduliais sutrukdyti amerikiečių kosmoso tyrimus to paties pavadinimo filme, ar buvęs tos pačios slaptosios tarnybos agentas, norintis atkeršyti agentūrai filme operacija „Skyfall“, visada vis tiek laimės Džeimsas Bondas. Tiesa, pačioje „bondiados“ pradžioje blogiukai neretai atspindėdavo politinę situaciją šalyje, tačiau pats I. L. Flemingas pastebėjo, kad žmonėms reikia kitokio priešo.

 


Šiame straipsnyje: Džeimsas Bondasfilmaikinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių