Parodoje – santuokos institucijų albumas

Kaip skirtingose kultūrose pasitinkamas vienas svarbiausių įvykių žmogaus gyvenime – santuoka? Vilmos Samulionytės fotografijos paroda "Kosha" leis pažvelgti į skirtingų kultūrų santuokos sudarymo vietas.

Legendinė W.Shakespeare'o frazė "visas pasaulis yra scena" pildosi ir šių laikų realybėje: kasdienių vaidmenų ir ritualų svarbą bei egzistavimą pabrėžia daugelis soacialinių mokslų. Tiesa, vakarietiškoje kultūroje kur kas lengviau koreguoti savo socialinę padėtį.

O Rytų kultūrose atsiduodama nusistovėjusioms religijos ir tradicijos normoms. Pasirinkimo teisė nors ir deklaruojama, bet retai kada laužomi kertiniai kanonai. Pagal lytį yra nuspręsta tavo tolesnė gyvenimo eiga ir funkciniai vaidmenys.

Saudo Arabijoje kosha (fonas – arab.) vadinama scena ir nuotakos sostas, kuriame ji sėdi savo vestuvių dieną, iš kurio jos ateina pasiimti vyras, jame sėdinčią sveikina visos abiejų pusių giminaitės (vyrai ir moterys vestuves švenčia atskirai). Tai svarbiausia, labiausiai matoma ir dekoruojama vieta vestuvėse ar sužadėtuvėse.

Lietuvoje yra 59 civilinės metrikacijos skyriai. Tai vieta, kur pora tampa oficialiai susituokusi. Tarybiniais laikais tai buvo vienintelė vieta, kur pora galėjo gauti santuokos liudijimą. Tokios dirbtinai sukonstruotos erdvės staiga turėjo atstoti ir santuoką įteisinančią įstaigą, ir tavo "gyvenimo šventės" vietą, atlikdavo funkciją, kuri seniau priklausė bažnyčiai. Stebint besikartojančius įstaigų interjerus skirtingose vietose iškyla sakralumo ir dirbtinumo samplaikos įspūdis.

Fotografės V.Samulionytės, dvejus metus gyvenusios ir dirbusios Saudo Arabijoje, žvilgsnis būtent ir krypsta į Rytų Europos bei musulmoniškų šalių santuokos institucijas. Parodoje neišvysite ceremonijos akimirkų – autorės sumanymas ir buvo atskleisti skirtingų kultūrų detales per interjerą, pateikti ne užbaigtą vaizdą, o tik užuominas į kultūrinius kontekstus.


KUR? Prospekto galerijoje, Gedimino pr. 43.

KADA? Rugsėjo 5 d. 17 val.

KIEK? Nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių