„Stilius“: ką valgyti, jei netoleruote miltų, pieno ir kiaušinių?

  • Teksto dydis:

Populiaraus kulinarinio tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė per ketverius metus susirinko didžiausią gerbėjų būrį, tapo populiaria tinklaraštininke, socialiniame tinkle sulaukė net 30 000 sekėjų. Tiek žmonių laukia kiekvieno naujo K. Pišniukaitės įrašo, nors jos kuriami patiekalai – netipiški, neįmantrūs, tačiau tinkantys tam tikrų sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms.

Savamokslė receptų kūrėja ir fotografė apie kulinarijos studijas niekada net negalvojo ir temokėjo išvirti makaronus. Tačiau atsitiko taip, kad ilgus metus kentusi skausmingus sveikatos sutrikimus, K. Pišniukaitė ėmė išeičių ieškoti pati. Ir maisto ruoša tapo jos tikru pašaukimu.

„Mano didžiausia meilė yra maistas, o didžiausias prakeiksmas – skrandis. Kai mano gyvenime buvo pats juodžiausias periodas, nuolatos tekdavo kviesti greitąją pagalbą. Atvykdavusios komandos sakydavo – labas, Kristina – jie mane jau žinojo. Suleidžia tų pačių stiprių vaistų ir išvažiuoja, – prisimena tinklaraštininkė. – Viskas buvo sutrikę: miegas, virškinimas. Labai prastai buvo. Tuomet paguldė į ligoninę, padarė visus įmanomus tyrimus, net žarnyno vėžio. Sako, nieko nėra, tu sveika. O aš ašaromis plūstu, galvoju, nors ką atraskit, nesvarbu ką, kad bent žinočiau, nuo ko gydytis, nes gyvenimo kokybės nebuvo jokios.“

Situacija taip blogėjo, kad rytais K. Pišniukaitė jau nebegalėdavo pakilti iš lovos. „Įsivaizduokit, per savaitę tris kartus kvieti greitąją... Galvojau, jau man gal reikėtų nedarbingumą pripažint, invalidumą, tiesiog buvau visai nedarbinga, nežinodavau, kada užeis priepuolis“, – sako K. Pišniukaitė, atsitiktinai perkaičiusi straipsnį apie tai, kas darosi žmonėms, netoleruojantiems kai kurių maisto produktų.

„Ir iš to požymių sąrašo man tiko beveik viskas. Iškart nuvykau į kliniką, pasidariau tyrimus. Kai atėjo atsakymai, dietologė pasakė: ačiū Dievui, vaikeli, kad atėjai, tavo skaičiai yra rekordiniai per visą mūsų istoriją. Pasirodo, mano organizmas nepriima maisto, kurį valgiau praktiškai kasdien“, – pasakoja K. Pišniukaitė, iki šiol besistebinti, kodėl tiek laiko nė vienas gydytojas nepasakė, jog negalavimai gali būti susiję su maistu.

„Keista, kad gydytojų požiūris į maisto netoleravimo tyrimus vis dar toks pat, kaip į šarlataniškumą. Netgi medikas, kuris visą savaitę gydė ligoninėje, sakė, tau viskas gerai, gal pabandyk sveikai valgyt. O aš vien košytes ir sriubytes valgau, kokį dar sveiką maistą valgyti?“, – sako specifinio maisto guru tapusi pašnekovė.

Bet tikras šokas buvo tuomet, kai moteris išgirdo, ko iš produktų jai teks atsisakyti. Sako, niekada nemaniusi, kad maistas gali būti toks žalingas ir kaip siaubingai jis gali alinti kūną.

„Atsimenu, buvo Kūčių išvakarės, kai, gavusi testo rezultatus, supratau, kad nieko nuo šventinio stalo negaliu valgyti. Tada šovė mintis: rašysiu savo tinklaraštį, tokių kaip aš, net pyrago negalinčių išsikepti, yra daugybė. Juolab, kad mano netoleravimai – miltai, pienas ir kiaušiniai – yra pagrindinės maisto produktų grupės, be kurių nėra nei tradicinių, nei ypatingų receptų. Tačiau milijonai žmonių gyvena su alergijomis, netoleravimais, blogai besijaučiančių yra tiek daug, kad sukurti specialių receptų bus tikras iššūkis. Man buvo svarbu ne kaip iškepti obuolių pyragą, o kaip sukurti tokį, kuris būtų be kiaušinių, miltų ir pieno“, – pasakoja K. Pišniukaitė, įminusi geros savijautos paslaptį ir pasidėjusi daug kam naudingos ir vertinamos veiklos pagrindus.

Kaip prisitaikyti sau naudingą mitybą, ką valgyti, kai beveik nieko skanaus negali dėti į burną, ir ką verta žinoti apie maisto produktų įtakas organizmui – „Stiliuje“ balandžio 21 d., 19.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ. Vedėja Violeta Baublienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių