A. Armonaitė pasakė, dėl ko būtų paprasčiau susitarti, jei partneriai pritartų civilinei sąjungai

„Laisviečių“ lyderė Aušrinė Armonaitė sako, kad frakcija būtų motyvuota palaikyti bet kokią koalicijos keliamą kandidatūrą į Europos Komisiją (EK), jei partneriai išreikštų didesnį palaikymą Civilinės sąjungos įstatymo projektui.

„Negaliu paneigti, kad frakcijai palaikyti bet kokią koalicijos kandidatūrą būtų daugiau argumentų, jei koalicijos partneriai parodytų daugiau paramos mūsų programinėms nuostatoms, šiuo atveju, civilinei sąjungai. Tai yra labai paprasta tiesa. (...) Tai žmogiška, paprasta ir politiška, tiesą sakant“, – žurnalistams ketvirtadienį po posėdžio Seime sakė A. Armonaitė.

„Laike tai neišvengiamai susiję. (...) Matome, kad dar būtų galimybė pabandyti priimti projektą netgi šią vasarą, tad paprašiau koalicijos partnerių paramos“, – pridūrė A. Armonaitė, pažymėdama, kad konservatorių gretose balsų rezervo Civilinės sąjungos projektui dar yra.

Ji taip pat pripažino, kad valdančiojoje koalicijoje vis dar nekalbama apie konkrečias kandidatų į eurokomisaro postą pavardes, tačiau svarstoma apie galimus kitus portfelius Lietuvai.

„Buvo aptarti tam tikri portfeliai, kurie atitinka geriausiai Lietuvos interesus. Apie pavardes daug nebuvo kalbama – tiesiog matome, kad tarp tų portfelių galėtų būti ne tik plėtros komisaras, bet ir energetikos, ekonomikos komisarai“, – sakė politikė.

Tai yra labai paprasta tiesa.

Ji pažymėjo, kad susitikime buvo paminėtos tiek užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, tiek premjerės Ingridos Šimonytės pavardės.

„Kaip ir esame viešai ne kartą kalbėję, kad Lietuvos interesams, tikriausiai, geriausiai atstovautų premjerė, nes gautų labai įtakingą portfelį, bet ji sakė, kad to nenori. Tai per prievartą, žinoma, nieko nedeleguosime“, – teigė A. Armonaitė, tačiau pridūrė, jog tai nereiškia, kad G. Landsbergis lieka vieninteliu kandidatu.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi, tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Abejonių neslepia ir prezidentas G. Nausėda, sakydamas, jog į šias pareigas mato geresnių kandidatų nei dabartinis užsienio reikalų ministras.

„Aš matau geresnių kandidatų – ypač turint omenyje, kad tai nebus užsienio politikos komisaro pozicija“, – LRT televizijai sakė G. Nausėda.

Koalicijos partneriai iš esmės neslepia pasipiktinimo, kalbant apie būsimą Lietuvos kandidatūrą į EK. Politikai kritikuoja, kad konservatoriai dar neįvardino, ką siūlys į eurokomisarus. Pasak jų, neįsivardinusi kandidato Lietuva praranda derybines pozicijas dėl įtakingesnių komisarų portfelių. Šį klausimą ketinama aptarti koalicinės tarybos posėdyje.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis taip pat mano, kad kuo anksčiau Lietuva įsivardins savo kandidatą į EK, tuo bus daugiau šansų pakovoti dėl svarbesnių pozicijų. Visgi, pats konservatorių lyderis ir toliau neatsako, ar norėtų kandidatuoti į EK. Pasak jo, sprendimą, ką deleguoti į eurokomisaro poziciją, turi priimti premjerė.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Bent paskutinem dienom bando kažka prastumt del pi-de-ras-tu

Reik tikėtis ,partneriai

Reik tikėtis ,partneriai portretas
neiškeis sveiko proto į šiknos skylę.

oho

oho portretas
JOOOOO ant veido jau lavondėmės matosi...Turi gydytis..
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių