Vilniuje susirinkę ES vadovai sako, kad durys Ukrainai lieka atviros (atnaujinta)

  • Teksto dydis:

Į viršūnių susitikimą Vilniuje ketvirtadienį susirinkę Europos Sąjungos (ES) šalių vadovai teigė esantys atviri Ukrainai, kuri praeitą savaitę paskelbė stabdanti pasiruošimą asociacijos ir laisvos prekybos sutarties pasirašymui.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel Vilniuje sakė, kad durys Ukrainai išlieka atviros, bet pripažino netikinti, kad sutartis galėtų būti pasirašyta Lietuvoje Rytų partnerystės viršūnių susitikimo metu.

"Neturiu vilties, kad tai įvyks šį kartą, bet durys yra atviros", - žurnalistams sakė į susitikimą Valdovų rūmuose atvykusi Vokietijos kanclerė.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė iki pat susitikimo pradžios neatmetė galimybės, kad istorinė sutartis tarp Ukrainos ir ES gali būti pasirašyta Vilniuje.

Ji teigė su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso (Žozė Manueliu Barozu) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompuy (Hermanu Van Rompėjumi) Vilniuje aptarusi "situaciją dėl galimybių pasirašyti susitarimą su Ukraina".

"Tikrai bus asociacijos parafavimai su Moldova ir Gruzija, taip pat turėsime daug susitarimų dėl vizų liberalizavimo, ir, aišku, iki paskutinės minutės vyksta derybos taip pat ir dėl Ukrainos situacijos", - LRT radijui sakė prezidentė, prieš prasidedant oficialiai vakarienei.

D.Grybauskaitės teigimu, vadovų pokalbiai Vilniuje gali užtrukti iki nakties.

Ketvirtadienio vakarą į Valdovų rūmus atvykstančius Europos Sąjungos (ES) šalių ir Rytų partnerių vadovus pasitinka protesto akcija - čia susirinko aktyvistai, pasisakantys už Ukrainos asociacijos sutarties pasirašymą.

Su plakatais "EU, don't give up on Ukraine", "Ukranians are for EU", "In Association we trust", "Yanukovych, SIGN", "Vilnius EuroMaidan" ir kitais prie įėjimo į Valdovų rūmus išsirikiavo kelios dešimtys protestuotojų. Kaip teigė akcijos organizatoriai, joje dalyvauja Ukrainos opozicijos, ukrainiečių bendruomenės Lietuvoje atstovai, žurnalistai.

Valdovų rūmuose iš pradžių į posėdį susirinko ES valstybių ir vyriausybių vadovai, vėliau prie jų prisijungė Ukrainos, Gruzijos, Armėnijos ir Azerbaidžano prezidentai, Moldovos premjeras ir Baltarusijos užsienio reikalų ministras.

Ankstesnius Ukrainos vyriausybės pareiškimus, kad ji stabdo pasirengimą asociacijos ir laisvos prekybos sutarties pasirašymui, D.Grybauskaitė pavadino "raumenų demonstravimu".

"Puikiai žinome, kad Ukraina neturi didelio pasirinkimo, nes ekonominė situacija labai ženkliai prastėja, atsakomybė už ekonomikos griūtį bus tikrai tiesiogiai ant prezidento pečių. Asociacijos sutarties pasirašymas atitinka Ukrainos šalies žmonių lūkesčius, virš 60 proc. Ukrainos piliečių nori šios sutarties. Taigi aš manau, kad derybos ir pokalbiai bus aštrūs, sunkūs", - sakė D.Grybauskaitė.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel Vilniuje ketvirtadienio vakarą sakė, kad durys Ukrainai išlieka atviros, nepaisant to, kad žlugo ankstesni planai sutartį pasirašyti penktadienį Lietuvoje.

ES sveikinimų Vilniuje sulaukė Moldova ir Gruzija, - Vilniuje galutinai sutarta dėl asociacijos sutarčių parafavimo su jomis. Šias sutartis tikimasi pasirašyti kitais metais. Moldova Vilniuje taip pat turėtų užsitikrinti bevizį režimą su ES.

Valdovų rūmuose ketvirtadienį posėdį surengė ES valstybių ir vyriausybių vadovai, vėliau prie jų prisijungė Ukrainos, Gruzijos, Armėnijos ir Azerbaidžano prezidentai, Moldovos premjeras ir Baltarusijos užsienio reikalų ministras.

Penktadienį parodų centre "Litexpo" penktadienį vyks plenarinė sesija ir baigiamoji spaudos konferencija.

Prieš darbinę vakarienę Vilniuje surengtas atskiras Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus susitikimas su J.M.Barroso ir H.van Rompuy, penktadienio rytą Ukrainos vadovas Vilniuje gali susitikti su Vokietijos kanclere A.Merkel.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jhtdutrsdurseddsesxyrwez

jhtdutrsdurseddsesxyrwez portretas
Tokie pareiskimai irodo,kad jevrosojuzas turi savanaudisku keslu Ukrainos atzvilgiu,ukrainieciai pasake,kad jie ne tie,kuriuos galima nupirkti,o mes savo gimtine pardavem uz alu,sikpopieri ir skalbimo miltelius,tikrai apie viska pagalvota,prisisprogus alaus ir apsitriedus, glusiu minia galejo subine(o gal sazine) nuplauti skalbimo milteliais... Tevyne tik viena,ir mes jos netenkam...

NA NA

NA  NA portretas
KAI PAGALVOJI , koks skirtumas kas nusipaveiksluos su europos parlamentarais ,svarbu , kad lietuvai tai būtu naudinga ,žurnalistai baikit tą reitingų šou ,kas ką palaiko ,kas nepalaiko ,,,,,sėkmės dirbti lietuivos labui .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių