A. Klišonis apie politikų žarstomus pažadus: rinkimai – vilties pardavinėjimas

Dar neištesėję senų pažadų, prieš rinkimus jau žeria naujus. Lietuvos merai ironiškai juokauja, kad centrinei valdžiai regionai staiga parūpsta tik kartą per ketverius metus, o jei visi tie, kurie tiek metų žadėjo išasfaltuoti kelius, būtų pažadus ir tesėję, seniai nebebūtų, ko asfaltuoti.

Į sostinę suvažiavę Lietuvos merai šmaikštauja šiuo metu besimėgaujantys neįprastu dėmesiu. Sako, tokiu susidomėjimu pasidžiaugti gali tik kas ketverius metus – rinkimų išvakarėse.  

„Turiu formuluotę, kad rinkimai yra vilties pardavinėjimas – jeigu pardavei viltį, reiškia tave nupirko“, – sakė laikinasis Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Audrius Klišonis. 

Savivaldybių vadovai sako, jei visi, kurie žadėjo išasfaltuoti kelius, būtų pažadus tesėję, jau nebebūtų, ko asfaltuoti. Dabartinis ministras teisinasi. 

„Aiškiai esame inventorizavę situaciją su tiltais, viadukais, su būkle. Žinome kiekvieną objektą. Dabar yra visiškai finansų klausimas“, – gynėsi susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Čia yra kiekvienų metų rudens, kaip čia pasakyt, sezoninė daina, vėl gegužio žiedai.

„Išlaidos, kurias patiriame lopydami duobes, yra nuostolis. Paskaičiavus šį nuostolį, turbūt brangių pinigų kelių infrastruktūrai gerinti nėra“, – teigė Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius. 

Dabar kandidatai į Seimą gali žadėti, ką tik nori. Tačiau, kiek naujai išrinkta valdžia kitąmet keliams turės pinigų, spręs dabartinė Vyriausybė.  

„Kai biudžetas bus paruoštas, tada bus paruoštas. Ir tada visos sumos ten bus, tai čia yra kiekvienų metų rudens, kaip čia pasakyt, sezoninė daina, vėl gegužio žiedai“, – kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė. 

Merai klausia ne tik, kur tie nauji keliai, bet ir žadėta mažesnė atskirtis tarp Vilniaus ir kitų regionų.  

„Sakoma, kad bus, darysim ir panašiai, bet visos problemos paliekamos pačiam regionui – spręskitės patys“, – nusivylimo neslėpė Alytaus meras Nerijus Cesiulis. 

Vieni viliasi, kad dalis pažadų dar bus įgyvendinti iki sesijos pabaigos. 

„Vienas dalykas yra kalbėti, pasisakyti, o kitas realistiškai daryti. Tai būtent šitame komitete Laurynas Kasčiūnas žinojo, Arvydas Pocius puikiai žino, nuo kovo yra užstrigęs labai svarbus dokumentas, kuris privalo atkeliaut į Seimo salę“, – tikino Šiaulių meras Artūras Visockas.

Virš Seimo tik dangus.

O yra kas ant centrinės valdžios vis dar laiko pyktį dėl čekiukų skandalo.

„Seimas priėmė sprendimą tarybos nariams mokėti atlyginimą ir beveik po tūkstantį eurų, bet pinigų šiems dalykams nedavė“, – piktinosi Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

Merai primena, kad prie geresnio gyvenimo savivaldybėse labiau prisidėjo ne Seimo ar Vyriausybės sprendimai, o tai, kad dėl infliacijos gyventojai į biudžetą sunešė daugiau pinigų.

„Surenkama daugiau mokesčių ir iš jų daugiau galima atlikti viešojo sektoriaus paslaugas“, – siūlė A. Klišonis.

Savivaldybių vadovai sako, jog labiausiai norėtų, kad būsimoji Vyriausybė ir Seimo nariai tiesiog dažniau kalbėtųsi su savivalda.  

„Jeigu tai yra „aš didelis ir aš žinau, ką reikia daryti“, tai tuomet lendame į tą patį liūną ir turime tą pačią situaciją. Kartais situacija būna tokia, kad virš Seimo tik dangus“, – ironizavo laikinasis Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Panašiai kalba ir į prezidentūrą merus susikvietęs šalies vadovas.

„Centrinė valdžia negali žvelgti į vietos savivaldą kaip į instituciją, iš kurios reikia paveržti, kiek galima daugiau arba suteikti, kiek galima daugiau pareigų, nesuteikiant reikalingų finansinių išteklių“, – kalbėjo Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda.

Tik kad centrinė valdžia ne tik su regionais, bet ir tarpusavyje nesugeba susišnekėti. Tą rodė visą kadenciją, tą patį demonstruoja ir dabar.

Šįkart I. Šimonytė ir G. Nausėda susikirto dėl Remigijaus Žemaitaičio.

„Tiesiai šviesiai pasakyti, ar yra įsivaizduojamas tokio žmogaus dalyvavimas būsimoje valdžioje, ar jis vis dėlto nėra įsivaizduojamas, nes tai, ką daro R. Žemaitaitis, neatitinka mūsų geopolitinės laikysenos“, – akcentavo premjerė.

„Konservatoriai dažnai turi suvokimo problemą. Ir jeigu aš jau ne kartą esu tą požiūrį išreiškęs, jiems vis dar neaišku, jie vis dar rekomenduoja man dar kažką pasakyti. Sakyčiau, dirbkite su literatūra, dirbkite su tam tikromis disciplinomis ir gausite geresnį suvokimą, ką norėjo pasakyti prezidentas ir ką jis pasakė“, – atšovė G. Nausėda.

Iki Seimo rinkimų liko mažiau nei mėnuo. Jie vyks spalio 13 d. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių